1

Onderwerp: Chocolade cupcakes, vrij van koemelk, tarwe/gluten, ei, soja , noten

Chocolade cupcakes zonder melk, tarwe/gluten, ei, soja !

Omdat mijn zoontje geen melk, tarwe, soja, ei en fruit mag heb ik een recept aangepast zodat hij het wel kan eten.

125 gr. plantaardige margarine (bv. bio Landkrone, ook soja vrij)
125 gr. meel (Mix C van Schar)
125 gr. witte basterd suiker
20 gr. ei vervanger met 80 ml. water, van bv 3 Pauly (= 2 eieren)
15 gr. cacao
2 eetlepel rijstemelk
1 theelepel bakpoeder

Alles goed mengen met de mixer.
Dan tijdens het mengen de melk toevoegen.
Verdeel over 6 grote cupcake vormpjes.
Op 180 C ,ongeveer 20 minuten in de oven.

Re: Chocolade cupcakes, vrij van koemelk, tarwe/gluten, ei, soja , noten

Ik kreeg net nog de tip om fiberhusk (vlozaad) toe te voegen of xanthaangom. Het baksel valt dan minder snel uit elkaar.

3

Re: Chocolade cupcakes, vrij van koemelk, tarwe/gluten, ei, soja , noten

Waar koop je de produkten die je noemt?

Groetjes Miriam
Zij die gaan taarten groeten u!

Re: Chocolade cupcakes, vrij van koemelk, tarwe/gluten, ei, soja , noten

De fiberhusk (pak vlozaad van 300 gram) heb ik bij de Plusmarkt gekocht. Ik denk dat het ook wel in groene winkels te koop is.
De xanthaangom kan je bij glutenvrijewebshop.nl of glutenvrijkopen.nl (merk Zizo) bestellen.

Re: Chocolade cupcakes, vrij van koemelk, tarwe/gluten, ei, soja , noten

En ik zie dat je ze beide kan bestellen bij glutenvrijemarkt.com

6

Re: Chocolade cupcakes, vrij van koemelk, tarwe/gluten, ei, soja , noten

dank je!

Groetjes Miriam
Zij die gaan taarten groeten u!

7

Re: Chocolade cupcakes, vrij van koemelk, tarwe/gluten, ei, soja , noten

Dank je wel voor het recept. Ga ik zeker proberen voor mijn neefje

8

Re: Chocolade cupcakes, vrij van koemelk, tarwe/gluten, ei, soja , noten

Ik gebruik altijd rijstmeel vd toko en krijg daar veel complimenten over

9 Laatst bewerkt door Vissertjuh (21-02-2013 11:05)

Re: Chocolade cupcakes, vrij van koemelk, tarwe/gluten, ei, soja , noten

Sanne, ik bak de laatste tijd mn cupcakes ook met rijstmeel en kleefrijstmeel. Vind ik veel lekkerder dan Schär. Maar dat is persoolijk natuurlijk. Gebruik ook vlozaad/fiber Husk voor koekjes etc.
Je baksels worden er luchtiger van en vallen inderdaad niet zo gauw uit elkaar. Koop het bij de glutenvrije markt.
Heb zelf een glutenvrij dieet.
Waren jouw cupcakes lekker? Sterkte met het dieet. (best moeilijk)

Ik kook en bak glutenvrij :-))

10 Laatst bewerkt door ireen123 (21-02-2013 19:22)

Re: Chocolade cupcakes, vrij van koemelk, tarwe/gluten, ei, soja , noten

Ook ik volg al jaren een gluten en tarwevrij dieet, met periodes ook lactose/koemelkvrij als de darmpjes heel gek doen.

Na jarenlang experimenteren met broodverbeteraar, fiberhusk, xanthaangom diverse meelsoorten enz.
Heb ik alle toevoegingen geschrapt daar ze niet echt optimaal toevoegen.
Rijstemeel alleen is te droog en te hard van structuur
Kleefrijstmeel vind ik te glazig.
De combi heb ik ook getest en is niet mijn ding.
Schar ook niet.
:D
Dus er ligt in de loop van jaren al veel in de container.

Nu bak ik met 50% van de hoeveelheid met gv meel van Glutafin en 50% amandelmeel voor de vezels en het vocht vasthouden.

Het eiwit uit een recept apart kloppen en door een beslag scheppen doet erg veel goeds bijdragen aan de luchtigheid en droogheid.

Als tip nog, het luchtigste en zachtste recept wat ik tot nu toe getest heb, is die van witte cake.
http://www.cupcakesenmuffins.nl/cupcake … -cupcakes/
Super, dat ga ik vaker maken ( alleen de smaakjes waren te sterk, mag best wat minder), ook na 2 dagen nog heerlijk, en dat kan je niet snel zeggen van gv.

Glutenvrij is niet moeilijk, je moet alleen wennen aan een andere manier van eten...alles vers en geen pakjes ;)

Ik bak en kook, gluten en tarwevrij

11

Re: Chocolade cupcakes, vrij van koemelk, tarwe/gluten, ei, soja , noten

Goh, vervang je dan het cakemeel door jouw mengsel van glutafin en amandelmeel in de witte cake? Wat een idee.

En Sanne bedankt voor je recept. Wat een klus om met zoveel beperkingen toch nog iets voor je zoon te kunnen bakken. Knap hoor!

Tieneke

12

Re: Chocolade cupcakes, vrij van koemelk, tarwe/gluten, ei, soja , noten

Tante Tien schreef:

Goh, vervang je dan het cakemeel door jouw mengsel van glutafin en amandelmeel in de witte cake? Wat een idee.

Tieneke

Bij het witte cakerecept
Ja, ik maak het cakemeel van 50% glutafin+50% amandelmeel. Geen extra maizena want gv meel bestaat al uit een mix van diverse meelsoorten.

Voor eivrij/ de eivervanger.
Voor melkvrij /rijstmelk. of nog meer vezels door kokosmelk te gebruiken. Omdat er geen geklopt eiwit in kan, zou ik hier kokosmelk gebruiken voor wat smeuigheid.
Amandelen zijn geen noten dus het mag hier wel.
Boter is te vervangen door soyavrije boter of zonnebloemolie

Ik bak en kook, gluten en tarwevrij