1

Onderwerp: hoe bevestig je ouwel

heb net een aantal printjes gekocht op ouwel maar hoe breng je deze aan op je taart  van fondant , zodat ze vast komen te zitten. Heb het al eerder geprobeerd met heel weinig water water maar dat was geen succes. Zou het ook met botercreme kunnen of is er een andere methode?

cakes, enjoy making, enjoy eating!!

2

Re: hoe bevestig je ouwel

Ik had er afgelopen week ook problemen mee. Mijn ouwel ging omkrullen. Ik heb nu piping gel gekocht. Dat schijnt beter te werken. Ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd.

3

Re: hoe bevestig je ouwel

Ik heb het alle keren met vloeibare honing gedaan.
Even iets verwarmen in de magnetron en het ging prima.
Alle keren gelukt.
Een foto zelfs een keer er af gehaald en nogmaals overnieuw gedaan omdat ik de slagroom iets te ver doorgeklopt had en vond dat ik de taart dus niet weg kon geven.
http://i537.photobucket.com/albums/ff336/hse_album/IMG_2958.jpg
Bovenstaande foto is dus zelfs twee keer geplakt op een cirkel van marsepein.
http://i537.photobucket.com/albums/ff336/hse_album/IMG_2970.jpg

http://i537.photobucket.com/albums/ff336/hse_album/IMG_2854.jpg

4

Re: hoe bevestig je ouwel

Heb jij geen last van het omkrullen van het ouwelpapier?
Ik had het ingesmeerd met glazuur, misschien dat dat het probleem is geweest?

5

Re: hoe bevestig je ouwel

Nee, ik heb daar geen last van gehad.
Ik moet wel zeggen dat ik een stevig ouwelpapier had.
Van Ricake (Amersfoort).

6

Re: hoe bevestig je ouwel

Dat met die honing is een idee, de volgende keer probeer ik het uit.

cakes, enjoy making, enjoy eating!!

7 Laatst bewerkt door heleena (07-02-2011 15:13)

Re: hoe bevestig je ouwel

Het onderstaande is dus door Ricake uitgegeven en de manier van honing werkte bij mij goed.

Deze tips zijn voor het aanbrengen van een ouwel op marsepein of fondant:
- De ouwel aan de onbedrukte kant dun insmeren met pipinggel, dat is een soort heldere suiker
stroop.
Gebruik hier voor een nieuw lijmkwastje (dat je alleen voor etenswaren gaat gebruiken) of een
(kunstschilders)spateltje.
- Goed uitsmeren, dun werken, geen klodders laten zitten.
Bij teveel aan "lijm" kan de ouwel gaan omkrullen of bobbelig worden.
De "lijm" niet te dicht langs de randen aan brengen, anders druk je de "lijmlaag" er onderuit als je de
ouwel aandrukt, wat vlekken geeft op je fondant of marsepein.
- Leg de ouwel met de ingesmeerde kant op de marsepein of fondant. Gebruik eventueel je smoother
om de ouwel licht aan te drukken.
- Als de ouwel eventueel begint om te krullen aan de zijkanten, bij het aanbrengen op de taart, leg
dan even een stukje plastic keukenfolie erover en leg een dun tijdschrift er bovenop.
Na ongeveer 15 min is de ouwel dan goed in positie.
- Je kunt bijvoorbeeld de randen nog overlappen met een sierrandje van marsepein, fondant of Royal
icing.
- Zet je taart, cupcakes of Petit fours, het liefst in een taartdoos van karton in de koeling. Zo
voorkom je dat eventuele condens op je print komt en vlekken maakt.
Recept pipinggel:
Doe 75 g witte basterdsuiker en 1 el maïzena in een klein pannetje.
Roer er geleidelijk 60 ml citroensap en 60 ml water door. Op hoog vuur roeren tot het kookt en dikker
wordt. De piping gel is luchtdicht in de koelkast tot een maand houdbaar. Als het te dik is, dan met een klein
beetje water verdunnen.
De jam methode:
Wat ook goed werkt als “lijmlaagje”:
Neem 1 à 2 lepels lichtgekleurde jam, bijvoorbeeld ananas- of abrikozenjam, ga hier even met de staafmixer
door zodat er geen klontjes meer inzitten. Je brengt het zo dun mogelijk op de ouwel aan. Niet alle jam
opmaken, alleen gebruiken wat je echt nodig hebt!
De Honing methode:
Je kunt ook heldere vloeibare honing gebruiken. Aanbrengen zoals hierboven al beschreven is.

8

Re: hoe bevestig je ouwel

Dank je wel Heleena!!!! :thumb:

Erg duidelijk zo!

9

Re: hoe bevestig je ouwel

Graag gedaan.
Ik was er mee bezig en dacht toen weer aan deze vraag.

10

Re: hoe bevestig je ouwel

ik heb het gisteren met de jam geprobeerd en dat werkte prima!
Dankjewel voor de superuitgebreide tips

cakes, enjoy making, enjoy eating!!

11 Laatst bewerkt door choco26 (10-02-2011 22:19)

Re: hoe bevestig je ouwel

Met witte chocolade pasta. Dun opsmeren, gaat prima en is lekker.

12

Re: hoe bevestig je ouwel

De citroensap voor de pipinggel, is dat verse of uit een flesje/knijpflacon?

Groetjes Miriam
Zij die gaan taarten groeten u!

13

Re: hoe bevestig je ouwel

Eh,.... ik zou zelf vers nemen.

14

Re: hoe bevestig je ouwel

Ik maak altijd lijm van tylose met water, kan ik daar ook de ouwel mee plakken..?

Re: hoe bevestig je ouwel

ik zag de titel van dit topic en ik dacht: op 'OKE' drukken!   :+
sorry, echt heel flauw...

Ik zing mijn eigen wijsje!

16

Re: hoe bevestig je ouwel

Lachen.
Door jouw Oké zag ik mijn eigen taarten weer even.  :D

17

Re: hoe bevestig je ouwel

Rena schreef:

Ik maak altijd lijm van tylose met water, kan ik daar ook de ouwel mee plakken..?

...dat weet ik niet.
Ik heb dit niet uitgeprobeerd omdat de methode van Ricake mij wel aan stonden en ik altijd wel honing of jam in huis heb.
De witte chocopasta is ook een goed idee.
...daar werk ik de laatste tijd ook regelmatig mee om bv. cupcakes te vullen en het laagje marsepein mee te plakken.
Het zal zeker ook werken voor ouwel.