Onderwerp: Tussen cake en biscuit in :)
Op de foto: 4 x een taart, 2 van 15 cm en 2 van 10 cm, allemaal 6 cm hoog op basis van 1 maal het beslag!
Naar aanleiding van een aantal mailtjes leek het me handig om het recept hier te plaatsen
Dit is het recept dat ik gebruik als ik mijn taart in een vorm ga snijden, zoals een swirly of een topsy. Het is net wat steviger dan biscuit, maar licht genoeg om het nog te vullen.
Het recept komt uit een Amerikaans Patisserie boek en heet daar een Milk and Butter Sponge cake
Het is flink wat werk...maar absoluut de moeite waard
De gekke verhoudingen komen doordat hij is vertaald van cups naar grammen
LET OP: Door een vertaalfout van mij stond er eerst voor sommigen niet duidelijk bij dat je de suiker met de eieren moet verwarmen. Nu wel (oktober 2011) Sorry voor de onduidelijkheid
312 gram gewone suiker
188 gram ei
60 gram eigeel
4 gram zout
60 gram roomboter
125 gram halfvolle melk
212 gram gewone bloem
30 gram maizena
8 gram bakpoeder
Verwarm de melk in een pannetje en laat de boter erin smelten. Het hoeft niet te koken. Is de boter gesmolten, zet het vuur uit en laat staan.
Doe alle eieren en het eigeel in een vuurvaste kom samen met het zout. Terwijl je de suiker er in delen bijdoet verwarm je het geheel au bain marie tot 43 graden, of als je geen thermometer hebt tot het voelt als een net te heet bad. Blijven roeren tot het suiker/eimengsel de goede temperatuur heeft.Doe daarna in je keukenmachine en mix op hoge snelheid voor minstens 10 to 15 minuten.
Meng de rest van de droge ingredienten door elkaar.
En zeef dat in 3 delen door het ei/suikermengsel. Gebruik een spatel zodat je mengsel niet inzakt.
Daarna spatel je in 3 delen de warme melk met de boter erdoor.
Meteen in je vorm doen en bakken, dit mengsel zakt heel snel in en dan ben je je volume kwijt
Ik zet mijn oven op 160 graden hetelucht en dan ongeveer 35 minuten afhankelijk van hoe hoog je je taart wil,
Deze hoeveelheid in een 20 cm vorm, komt heel hoog, zeker 9 cm....dus dan duurt het ongeveer 45 min...Maarin een 24 cm vorm kan 35 al genoeg zijn. Even in de gaten houden dus
Het werkt nog beter als je het beslag verdeeld over twee bakblikken van 20 cm en die tegelijk bakt. Je hebt dan twee cakes van 5 a 6 cm hoog, samen 10 a 12!
Hij is gaar als de cake terug veert na induwen of de welbekende prikker
Denk aan smaakjes naar keuze om toe te voegen (citroenschil, vanille...) Toevoegen aan de warme melk.
Hmmmmm
Gebakken in bakpannen van PME (7.5 cm) te verkrijgen in de webshop hier.
UPDATE:
Doe je oven zachtjes dicht als hij aanstaat. Betere luchtstroom.
Uit eigen ervaring: Het recept kan ook zonder maizena, neem dan 250 gram bloem en 8 gram bakpoeder.
(heb je iets meer ei per ongeluk, (zoals bijvoorbeeld bijna 200 gram ipv 188) doe er dan ook zoveel gram bloem extra bij keer 2. Dus 12 gram meer ei >>>> 24 gram meer bloem.
Alles wat hier staat is uit eigen ervaring, ik ben geen bankerbakker, ik doe wel mijn best om je te helpen als het niet lukt! Succes en bak ze!
http://karenannecakes.blogspot.nl/