1

Onderwerp: kapsel stort in!

Kan iemand me helpen.
Ik bak mijn biscuit op 10 min 145 graden,
10 min op 155 graden en een kwartier op 165, dan is ie in de oven wel een cm of 10 en mooi lichtbruin, als ik er met een sateprikker in prik is ie droog, dus gaar.
Dan haal ik m uit de oven en zakt ie terug naar een cm of 6.....
Dat is dus een verschil van 4 :s cm....

Wat doe ik fout???
Haal ik m te snel uit de oven?
In de oven af laten koelen?
Vertel!!
Alvast bedankt!

2

Re: kapsel stort in!

heb je de verhoudingen voor je biscuit goed?

Ik denk zelf dat je hem misschien te kort in de oven hebt, misschien nog even ongeveer 10 minuten erbij op 175 graden? :think:

Die van mij staat ongeveer 35 minuten in de oven en ik begin met 160 graden

groetjes, Diana

3

Re: kapsel stort in!

Ja de verhoudingen zijn goed en hij rijst ook supermooi zolang ie in de oven blijft staan, haha maar ja hij moet er op een gegeven moment uit hé.
Ik zal de volgende x proberen om m wat langer erin te laten staan en nog 10 min op 175.
Ik heb m wel op hetelucht.
Haal jij m er meteen uit als ie klaar is, of laat je m afkoelen in de oven?

Groetjes Diny

4

Re: kapsel stort in!

nee ik haal er hem meteen uit en probeer meteen de taart uit het blik te halen

ik heb ook heteluchtoven, misschien zijn zelf 5 minuten extra ook al voldoende hoor voor je taart

groetjes, Diana

5

Re: kapsel stort in!

Ik doe 'm 35 min op 160 graden, haal 'm er meteen uit en stort 'm op 'n taartrooster. Lukt altijd!
Het enige dat ik kan bedenken is misschien toch 5 min langer...
Succes!

Re: kapsel stort in!

Hoe maak je je beslag? Waarschijnlijk doe je namelijk te lang over het doorspatelen van het bloem.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

7

Re: kapsel stort in!

Ik denk dat 175 gr te heet is als je hetelucht bakt. En denk ook dat de biscuit langer in de oven moet. Dus dan kun je 'm beter langer bakken maar niet heter zetten. Mijn 25 cm gaat 55 minuten in de (hetelucht)oven. Op 150 gr constant.
Ik stort deze meteen op een rooster  :Y

8

Re: kapsel stort in!

is 175 graden te heet? Mag ik vragen waarom?

Ben altijd op zoek naar tips! ;)  :Y

groetjes, Diana

Re: kapsel stort in!

Esther68 schreef:

Ik denk dat 175 gr te heet is als je hetelucht bakt. En denk ook dat de biscuit langer in de oven moet. Dus dan kun je 'm beter langer bakken maar niet heter zetten. Mijn 25 cm gaat 55 minuten in de (hetelucht)oven. Op 150 gr constant.
Ik stort deze meteen op een rooster  :Y

Klopt helemaal!

En één van de redenen hiervoor is dat biscuit grotendeels uit eieren bestaat en eieren reageren op temperatuur. Je moet dus lief voor ze zijn, en ze lekker warm bakken, maar niet heet :)
De eimoleculen gaan kapot als ze te heet worden, waardoor ze geen lucht meer kunnen vasthouden.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

10

Re: kapsel stort in!

Ik heb ook hete lucht en bak als volgt
10 min 125 gr
10 min 150 gr
15 min 175 gr


Even laten staan en na 5 minuten keren en eruit.

Groetjes van Corry
http://taartenvancorry.nl/

11

Re: kapsel stort in!

Voor t beslag gebruik ik de biscuitmix van de hebshop.
En mix eerst de eieren in de keukenmachine en dan de mix en water erbij, dit mix ik 12 min op z'n snelst en dan nog 2 min langzaam, dat lijkt me wel goed toch??
Omdat ie zo mooi rijst in de oven, denk ik niet dat t aan t beslag ligt, maar idd aan het bakken.
Ik probeer m volgende keer toch maar wat langer in de oven te laten staan!

Bedankt voor jullie tips!

12 Laatst bewerkt door anaid_026 (30-01-2011 23:31)

Re: kapsel stort in!

dank jullie wel voor de adviezen en diny voor het topic :thumb:

Ik heb lagere temperatuur aangehouden met bakken (140-155) en de taart wordt idd hoger en gelijkmatiger (in het midden geen bobbel) Moet alleen nog niet te vroeg de oven open doen (na ongeveer 30 minuten) anders zakt het wel wat in heb ik gemerkt.

bedankt! weer wat geleerd :thumb:  :Y

groetjes, Diana

13

Re: kapsel stort in!

Ik denk dat hij inderdaad nog niet helemaal gaar was. Ik bak overigens wel warmer dan jij: 12 minuten op 160, 12 minuten op 170 en dan iets van 12 minuten op 180, afhankelijk van de grootte.

Groeten en nog meer bakplezier, Annemiek