Re: Cake(mix)schema of tabel gezocht :)

Patentbloem en kristalsuiker inderdaad. Als er op de verpakking niet duidelijk patentbloem staat moet je even kijken of het patisseriebloem is, of type 45, dat is allemaal patentbloem.
Kristalsuiker is fijner dan tafelsuiker, dus dat lost sneller op :)

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

27

Re: Cake(mix)schema of tabel gezocht :)

Suikertaartjes-Suuz schreef:

Patentbloem en kristalsuiker inderdaad. Als er op de verpakking niet duidelijk patentbloem staat moet je even kijken of het patisseriebloem is, of type 45, dat is allemaal patentbloem.
Kristalsuiker is fijner dan tafelsuiker, dus dat lost sneller op :)

Super, dank je!

Dan weet jij misschien oook wel het verschil in amerikaanse recepten tussen self risting flour, all purpose flour, cake flour? wat voor soorten bloem word hier dan bedoeld ook gewoon patent bloem (behalve self rising)?

Re: Cake(mix)schema of tabel gezocht :)

Self raising flour is zelfrijzend bakmeel, all purpose flour is gewoon tarwebloem, cake flour is patentbloem.
Toch gebruik ik in de meeste recepten waar all purpose flour staat patentbloem omdat dat veel fijner gemalen is dan tarwebloem.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

29

Re: Cake(mix)schema of tabel gezocht :)

Suikertaartjes-Suuz schreef:

Self raising flour is zelfrijzend bakmeel, all purpose flour is gewoon tarwebloem, cake flour is patentbloem.
Toch gebruik ik in de meeste recepten waar all purpose flour staat patentbloem omdat dat veel fijner gemalen is dan tarwebloem.

okee bedankt !
ik gebruikte voor all purpose flour namelijk ook al patent bloem... voor koekjes kan dat toch ook gewoon?

Re: Cake(mix)schema of tabel gezocht :)

Ja hoor, maar het is minder noodzakelijk. Patentbloem is vooral het lekkerst in cake en fijne gebak vanwege de structuur. Dus ook erg geschikt voor koekjes :)
Ik heb nooit iets anders in huis, dus ik gebruik het overal voor.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

31

Re: Cake(mix)schema of tabel gezocht :)

Ik zat je recept nog eens door te lezen maar nu heb ik nog 1 kleeeeein vraagje :o
Je mixt de suiker en boter dus helemaal romig totdat het wit ziet. daarna een voor een de eitjes erdoor. Hoelang mix je dan? en op welke stand mix je? deze vraag geld ook voor de bloem.? :P

Re: Cake(mix)schema of tabel gezocht :)

De boter en suiker mix ik op stand 4 (Kenwood) zo'n 10 minuten. De eitjes doe ik 1 voor 1 op stand drie erdoor, anders spettert het zo, en als het gemengd is nog tien tellen op hoog. Dat geldt voor ieder eitje. Dan nog even schrapen, even mengen en de bloem erbij. Weer even mengen, schrapen en 10 tellen op hoog :)

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

33

Re: Cake(mix)schema of tabel gezocht :)

Suikertaartjes-Suuz schreef:

De boter en suiker mix ik op stand 4 (Kenwood) zo'n 10 minuten. De eitjes doe ik 1 voor 1 op stand drie erdoor, anders spettert het zo, en als het gemengd is nog tien tellen op hoog. Dat geldt voor ieder eitje. Dan nog even schrapen, even mengen en de bloem erbij. Weer even mengen, schrapen en 10 tellen op hoog :)

Super! :thumb:  dankjewel  :)

34

Re: Cake(mix)schema of tabel gezocht :)

kan ik bij deze versie ook cacao toevoegen voor een chocolade cake?
Of vanille, speculaas, citroensap/aroma, amaretto oid voor een andere smaak?

Re: Cake(mix)schema of tabel gezocht :)

Ja hoor, maar dan zou ik wel een gedeelte van het bloem vervangen door cacao, anders wordt het droog :)
Verder is het gewoon een luxe botercake, met al een volle smaak van zichzelf, maar je kunt er rustig een smaakje aan toevoegen hoor.
Eigenlijk is het gewoon een luxe variant van een pound cake.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

36

Re: Cake(mix)schema of tabel gezocht :)

oooowwwww dus daarom moest ik er vroeger van mijn moeder opletten bij het boodschappen doen dat het PATENTBLOEM moest zijn :o   :lol:
Snapte het nooit, dus zag er ook nooit het nut van in om t ook te kopen. Dus vanaf nu.... :Y

Fijne tips hierboven, Suuz, bedankt he!

Groetjes, Anita

37

Re: Cake(mix)schema of tabel gezocht :)

Suikertaartjes-Suuz schreef:

Dat hangt van het recept af....

Voor een vorm van 6 inch rond, 3 inch hoog gebruik ik 250 gram boter, 250 gram suiker, 4 eitjes, 200 gram bloem en anderhalve theelepel zout.
Voor een 8 inch hexagon bijvoorbeeld dit recept keer anderhalf.
Ik kan wel even kijken wat ik voor andere maten gebruik...?

Wat ik mij afvraag...wordt jouw cake wat steviger? Ik gebruik namelijk altijd gelijke delen ( dus 5 eieren ipv 4 en 250 gram zelfrijzend bakmeel ipv 200 gram bloem)

38

Re: Cake(mix)schema of tabel gezocht :)

Lieve Josien, zou dit dan ook bij de recepten geplaats kunnen worden?  O-)

Er staan al een heleboel nuttige dingen hierboven (bedankt dames) maar als ik zoveel tekst lees, ben ik tegen het eind de helft alweer vergeten. (dat ligt aan mij, niet aan jullie manier van schrijven  :lol: ).

Groetjes Eline

Re: Cake(mix)schema of tabel gezocht :)

djehr schreef:
Suikertaartjes-Suuz schreef:

Dat hangt van het recept af....

Voor een vorm van 6 inch rond, 3 inch hoog gebruik ik 250 gram boter, 250 gram suiker, 4 eitjes, 200 gram bloem en anderhalve theelepel zout.
Voor een 8 inch hexagon bijvoorbeeld dit recept keer anderhalf.
Ik kan wel even kijken wat ik voor andere maten gebruik...?

Wat ik mij afvraag...wordt jouw cake wat steviger? Ik gebruik namelijk altijd gelijke delen ( dus 5 eieren ipv 4 en 250 gram zelfrijzend bakmeel ipv 200 gram bloem)

Nee hij wordt eerder wat romiger van structuur, en een stuk minder droog.
Van mijn opa heb ik altijd geleerd zo min mogelijk met zelfrijzend bakmeel te werken, omdat anders de kans groot is dat het een baksteen wordt  :s
Ik moet wel eerlijk zeggen dat bij mijn recept de bereidingswijze erg belangrijk is. Het is niet zomaar een kwestie van alles bij elkaar gooien, even mengen en dan bakken.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

40

Re: Cake(mix)schema of tabel gezocht :)

Suikertaartjes-Suuz schreef:

Van mijn opa heb ik altijd geleerd zo min mogelijk met zelfrijzend bakmeel te werken, omdat anders de kans groot is dat het een baksteen wordt  :s
Ik moet wel eerlijk zeggen dat bij mijn recept de bereidingswijze erg belangrijk is. Het is niet zomaar een kwestie van alles bij elkaar gooien, even mengen en dan bakken.

Heb dit recept van mijn schoonvader (ook vroeger bakker geweest) en werkt goed. Maar inderdaad wat je zegt: het is geen kwestie van alles bij elkaar mikken. Heb ik wel eens geprobeerd maar dan krijg je een baksteen  :lol:
Ik mix boter, suiker, smaakje en zout ongeveer 10 minuten totadt het bijna wit is. Dan 1 voor 1 de eieren erbij en de bloem er voorzichtig doorheen spatelen. Gaat altijd goed. Maar ga jouw recept ook eens proberen.

Re: Cake(mix)schema of tabel gezocht :)

Dat werkt hetzelfde dan :)
Wat een briljante schoonvader heb jij  :lol:

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

42

Re: Cake(mix)schema of tabel gezocht :)

Suikertaartjes-Suuz schreef:

Dat hangt van het recept af....

Voor een vorm van 6 inch rond, 3 inch hoog gebruik ik 250 gram boter, 250 gram suiker, 4 eitjes, 200 gram bloem en anderhalve theelepel zout.
Voor een 8 inch hexagon bijvoorbeeld dit recept keer anderhalf.
Ik kan wel even kijken wat ik voor andere maten gebruik...?

op welke temperatuur moet je het bakken?? en hoe lang??
Ik hoop dat je hier nog volgt want het lukt niet goed bij mij!
Ik gebruik een 15 cm rond, maar 10 cm hoog kan dat een probleem zijn?? want het duurt heel lang tot de cake gebakken is aan de top dus tot het helemaal gaar is, krijgt de cake een dik korstje en wordt heel droog!  :s
Trouwens, ik heb gebakken op 150°C hete luchtoven, 1uur 20min en de temperatuur was laag om een barst te vermijden.