1

Onderwerp: marsepein en fondant smelt, wat doe ik verkeerd ???

Vorige week heb ik een taart gemaakt met fondant,
het bakken lukte goed het vullen ging prima en afsmeren met botercreme(mix) ook, fondant erop ging redelijk (op 2 plaatsen kleine scheurtjes) maar een dag later was de taart aan de onderkant aan het smelten, dus ik dacht misschien niet goed opgelet met de vulling.

Gisteren heb ik een taart gemaakt met marsepein, wederom verliep alles goed en zag de taart er goed uit, maar toen ik hem vanmorgen bekeek was deze weer aan de onderkant aan het smelten, terwijl ik goed heb opgelet met vullen en afsmeren, en bekleden met marsepein...

Wat doe ik verkeerd ?
Komt het omdat ik de botercrememix heb gebruikt
(ipv botercreme 1:1) of vergeet ik iets hebben jullie een idee ?

2

Re: marsepein en fondant smelt, wat doe ik verkeerd ???

afsmeren kan je inderdaad beter doen met 1op1 bc. In de mix zit veel water en dat combineert niet goed met fondant/marsepein. Het kan ook zijn dat hij gewoon te koud stond.
Ik zet mijn taarten altijd op een koelelement en heb hem 1x op een heel groot koelelement gezet, toen had ik dat ook aan de onderkant

Mariskawww.hetzoetefeest.nl www.hetzoetefeest.hyves.nl voor taarten,workshops en verkoop op afspraak van materialen en ingrediënten vlakbij leidsehage

3

Re: marsepein en fondant smelt, wat doe ik verkeerd ???

Ik smeer altijd af met 1:1. Nog nooit last gehad van smeltende taarten. Tijdens het bekleden (en decoreren) wordt de boter wel zacht aan de onderkant maar niet zo dat het er uit loopt.

4

Re: marsepein en fondant smelt, wat doe ik verkeerd ???

Ik denk dat het dan aan de mix ligt ?!
Ik heb de taarten bewust in de bijkeuken gezet, daar is het niet te koud of te warm.
Maar goed, ik ga het gewoon eens 1:1 proberen, als mijn fondant dan nog smelt dan meld ik me wel weer   :s

5

Re: marsepein en fondant smelt, wat doe ik verkeerd ???

Ik zet mijn taarten afgesmeerd met bc altijd in de koelkast. Kan de bc goed hard worden en dat bekleed makkelijker en mooier, vind ik...
Over mix en bc 1:1 zijn de meningen heel erg verdeeld op het forum en er worden regelmatig nieuwe topics over geopend juist omdat je door al die verschillende topics ook niet echt wijzer wordt  ;)

6

Re: marsepein en fondant smelt, wat doe ik verkeerd ???

Laat je je mix met water wel een uur staan voordat je deze met je boter mengt?
Ik smeer altijd af met de mix en heb dit echt nooit.

Groetjes Melanie