1

Onderwerp: Macarons maken

Ik wil het toch eens gaan proberen. ze zijn ook zo heel leuk.

Maar nu heb ik een vraagje.. ik heb dus gemalen amandelen/amandelpoeder nodig.. en ik kan het hier niet vinden..

kan ik ook geschaafde amandelen zeer fijn malen?

Enjoy, Life, Laugh and Cake!

2 Laatst bewerkt door Marnieflor (07-01-2011 12:45)

Re: Macarons maken

Amandelpoeder kun je vinden bij een Turkse of Marokaanse winkel, heb het net van de week daar gekocht. :Y
Wil ze dolgraag ook een keer maken, kun je met het recept misschien mailen?

Succes!

Re: Macarons maken

dat dacht ik ook maar hie rbij de turk hebben ze het niet.. en das t enige turkse winkeltje wat we in dit dorp hebben haha..

ik heb het recept uit de magriet van dec.
16-20 stuk
25gr suiker
4 eriwitten
225 gr poedersuiker
125 gr gemalen amandelen of amandelpoeder
- kleurstof (voeding)

klop voor de macarons in een vetvrije kom de eiwitten tot pieken, en klop er een beetje suiker door. zeef de poedersuiker erboven en klop goed door. roer het amsndelmeer erdoor en schep dit door elkaar, zodat een beslag ontstaat. voeg kleurstof naar wens toe. doe het mengsel over in een spuitzak met glad mondstuk en spuit met tussenruimte, rondejs van 2 cm op een ingevette bakplaat. strijk met natgemaakte vinger de puntjes bovenop glad. laat de macarons 1 uur in de keuken staan, zodat ze een mooi 'huidje' krijgen. verwam intussen de oven voor op 150 gr. en bak de macarons hierin 15 min. tijdens het bakken ontstaat het voor macarons typische kraagje aan de onderkant. de macarons zijn goed als de bovenkant stevig aanvoelt, maar ze van binnen nog zacht zijn. laat ze na het bakken 2-3 uur staan alvorens ze te vullen met de creme.
vul een spuitzak met de creme op een halve macaron. druk er een andere helft op.

*liefst eiwitten die zeker 3 dagen in de koelkast hebben gestaan.

Enjoy, Life, Laugh and Cake!

4

Re: Macarons maken

amandelmeel is ook bij de natuurwinkel te koop, misschien heb je daar meer geluk.

Re: Macarons maken

thx voor je tip biggel.. ga daar vanmiddag even kijken.

Enjoy, Life, Laugh and Cake!

6

Re: Macarons maken

Ik heb het net besteld bij de sligro, dus deze heeft het ook. Ik geloof iets van 12 euro voor 1 kg!

Kitchen Corner, Nieuwstraat 15, Deventer. di-wo,vr 10:00-17.30 uur, donderdag van 10:00-20:00 uur en zaterdag 10:00-17:00 uur.
Voor cursus PME en diverse workshops kijk op de site www.kitchencorner.nl

7

Re: Macarons maken

Patricia0255 schreef:

dat dacht ik ook maar hie rbij de turk hebben ze het niet.. en das t enige turkse winkeltje wat we in dit dorp hebben haha..

ik heb het recept uit de magriet van dec.
16-20 stuk
25gr suiker
4 eriwitten
225 gr poedersuiker
125 gr gemalen amandelen of amandelpoeder
- kleurstof (voeding)

klop voor de macarons in een vetvrije kom de eiwitten tot pieken, en klop er een beetje suiker door. zeef de poedersuiker erboven en klop goed door. roer het amsndelmeer erdoor en schep dit door elkaar, zodat een beslag ontstaat. voeg kleurstof naar wens toe. doe het mengsel over in een spuitzak met glad mondstuk en spuit met tussenruimte, rondejs van 2 cm op een ingevette bakplaat. strijk met natgemaakte vinger de puntjes bovenop glad. laat de macarons 1 uur in de keuken staan, zodat ze een mooi 'huidje' krijgen. verwam intussen de oven voor op 150 gr. en bak de macarons hierin 15 min. tijdens het bakken ontstaat het voor macarons typische kraagje aan de onderkant. de macarons zijn goed als de bovenkant stevig aanvoelt, maar ze van binnen nog zacht zijn. laat ze na het bakken 2-3 uur staan alvorens ze te vullen met de creme.
vul een spuitzak met de creme op een halve macaron. druk er een andere helft op.

*liefst eiwitten die zeker 3 dagen in de koelkast hebben gestaan.


Tssss........wat een gehucht !!!  :/

Re: Macarons maken

je kan ook amandelen in de keukenmachine tot poeder malen

Groetjes Karin     OPHEFFINGSUITVERKOOP!! 50% korting op alles in de webshop: www.taartenprinses.nl

Re: Macarons maken

Marinina schreef:
Patricia0255 schreef:

dat dacht ik ook maar hie rbij de turk hebben ze het niet.. en das t enige turkse winkeltje wat we in dit dorp hebben haha..

ik heb het recept uit de magriet van dec.
16-20 stuk
25gr suiker
4 eriwitten
225 gr poedersuiker
125 gr gemalen amandelen of amandelpoeder
- kleurstof (voeding)

klop voor de macarons in een vetvrije kom de eiwitten tot pieken, en klop er een beetje suiker door. zeef de poedersuiker erboven en klop goed door. roer het amsndelmeer erdoor en schep dit door elkaar, zodat een beslag ontstaat. voeg kleurstof naar wens toe. doe het mengsel over in een spuitzak met glad mondstuk en spuit met tussenruimte, rondejs van 2 cm op een ingevette bakplaat. strijk met natgemaakte vinger de puntjes bovenop glad. laat de macarons 1 uur in de keuken staan, zodat ze een mooi 'huidje' krijgen. verwam intussen de oven voor op 150 gr. en bak de macarons hierin 15 min. tijdens het bakken ontstaat het voor macarons typische kraagje aan de onderkant. de macarons zijn goed als de bovenkant stevig aanvoelt, maar ze van binnen nog zacht zijn. laat ze na het bakken 2-3 uur staan alvorens ze te vullen met de creme.
vul een spuitzak met de creme op een halve macaron. druk er een andere helft op.

*liefst eiwitten die zeker 3 dagen in de koelkast hebben gestaan.


Tssss........wat een gehucht !!!  :/

Ja he! daar hadden we in Amsterdam geen last van.. turkse en andere buitenlandse zaakjes in overvloed! haha


Marree... de natuurwinkel heeft het niet. Ze zegt ook dat amandelpoeder niet goed houdbaar is als het open is geweest oid.
Dus dan de amandelen maar door de keukenblender halenen goed fijn stampen.

Enjoy, Life, Laugh and Cake!

10

Re: Macarons maken

In haarlem kan je het kopen bij de turkse winkel op de botermarkt :)

Live, Love, Eat! - www.uitpaulineskeuken.nl

11

Re: Macarons maken

thx voor je tip pauline.. als ik in haarlem ben ga ik zeker ff op zoek.. heb morgen geen tijd om heen te gaan voor alleen amandelpoeder.. ik ga morgen lekker plat stampen die handel haha

Enjoy, Life, Laugh and Cake!

12

Re: Macarons maken

ik kon het ook niet vinden en heb toen inderdsa het in de keuken machine gemalen en dat werkte perfect :-)

13

Re: Macarons maken

:o ja, ik ben blond van nature, dat ook, maar .... :o welke crème vul je ze mee?

Eerst denken dan doen..... zoooo moeilijk!
www.facebook.com/TaartNatuurlijk   www.taartnatuurlijk.nl

14

Re: Macarons maken

Als je amandelen gaat malen,neem dan de amandelsnippers, en geen hele amandelen. Ook dien je de amandelen al te mengen met poedersuiker voor je ze gaat vermalen anders loop je de kans om amandel-pasta te maken doordat de amandelen warm worden tijdens het verpulveren :)

15

Re: Macarons maken

kan me niet voorstellen dat dit een goed recept is. Helaas zie je zo vaak recepten opduiken overal voor macarons, die steeds meer afwijken van de originele.
Zo is ook de cocos macaron ontstaan...uit zuinigheid....knipoog.

De macaron is een zeer delicaat product, maar als je de tijd neemt is het geen probleem om te maken.
Maaaar......
Pak het juiste recept... de smaak zal aanzienlijk beter zijn...
Het recept wat hier staat, wijkt wel erg ver af. en tevens is het recept verre van compleet.

Dan de vulling....een creme???? we spreken over de rolls royce van de patisserie...dus je vulling moet lekker en speciaal zijn.

groetjes,

willem

16

Re: Macarons maken

gewoonwillem schreef:

kan me niet voorstellen dat dit een goed recept is. Helaas zie je zo vaak recepten opduiken overal voor macarons, die steeds meer afwijken van de originele.
Zo is ook de cocos macaron ontstaan...uit zuinigheid....knipoog.

De macaron is een zeer delicaat product, maar als je de tijd neemt is het geen probleem om te maken.
Maaaar......
Pak het juiste recept... de smaak zal aanzienlijk beter zijn...
Het recept wat hier staat, wijkt wel erg ver af. en tevens is het recept verre van compleet.

Dan de vulling....een creme???? we spreken over de rolls royce van de patisserie...dus je vulling moet lekker en speciaal zijn.

groetjes,

willem

Leuk hoor zo'n negatieve reactie :s Volgens mijn was de vraag van Patricia waar je amandelmeel kan kopen.

Maarre... waarom zet je hier dan niet het "juiste" recept neer??

17

Re: Macarons maken

idd, receptje....

18

Re: Macarons maken

hahaha ok, zal het later op de dag doen als dat ok is...

is een heel getyp......knipoog

19

Re: Macarons maken

Ik heb al eens eerder een recept neer gezet van Bakker Kees Holtkamp uit Amsterdam.
Zijn recept heb ik bij de recepten gezet.

groetjes van Ann

20

Re: Macarons maken

amandelpoeder koop je bij een groothandel voor de bakker. (ze zijn vaak wel bereid een zakje voor je af te wegen) en in de grootwarenhuizen vind je het ook vaak.
Als je in de buurt van Belgie woont..daar is het verkrijgbaar in zowat elke winkel. Daar de belgen veel frangipane maken.

Mocht je nu echt geen amandelpoeder kunnen vinden dan kan je dit zelf malen met je blender of zo...
Doe dit op je gemak...eerst amandel schilfers grof malen..dan poedersuiker toevoegen en beetje bij beetje verder malen.
Maar is niet heel erg simpel...

ok recept macaron.

De hoeveelheid is voor een 40 a 50 macarons.
Je kan dit wel halveren, maar hou er rekening mee dat de merengue lastiger maken bij kleinere hoeveelheden. (persoonlijke mening...of te grote keukenmachines..grijnsssss)

Ik ga stap voor stap door het recept zodat de voorbereidingen ook in juiste vollegorde gebeuren. (erg belangrijk bij macarons)

amandelcreme
200gr poedersuiker
300gr amandelpoeder
110gr eiwit (maak je dit van verse eieren, dan even 24 uur op voorhand in de koelkast zetten)
kleurstof....maar daar ga ik verder op in bij de broyage!

merengue
300gr suiker
110gr eiwit (ook koelen)
75gr water

Nu we alles letterlijk klaar hebben staan voor onze neus..gaan we beginnen met onze broyage te maken.
we nemen een plastic of glazen gladde kom en liefst een sileconen spatel, en een fijne zeef.
We gaan nu de poedersuiker samen met de amandelpoeder zeven in de kom.
niet te hard kloppen en rammelen..maar gewoon rustig zeven.

de korrels weg gooien of in een bakje doen (ideaal voor de frangipane te gebruiken)
Onze broyage goed na wegen en bij zeven tot we op 500gr totaal zitten.

Nu komt een belangrijk punt voor de macaron... hier worden vaak fouten gemaakt waardoor je een vreemd baksel krijgt...bolletjes...gebobbeld..affijn de hele riedel.

We gaan nu nl de kleurstof toevoegen..en echt alleen nu!
Neem een poeder. Nooit geen vloeibaar kleurstof! (dit zorgt voor dat prachtige veldslag effect onder je macarons.)
Ben zuinig met poederkleurstof..het geeft meer kleur dan je denkt.

Meng de poeder door je broyage en voeg dan je eiwit toe. Meng dit goed met je spatel, tot we een homogene stijve massa krijgen.

Dit zetten we nu even aan de kant..tijd voor onze merengue italienne.
Je kan ook normaal opgeklopt eiwit gebruiken, maar de merengue italienne is veel meer stabiel.

We doen de eiwitten in de mixer en zetten deze nog niet aan.
De suiker en het water opwarmen tot 118 graden op een middelhoog vuur, waarbij we af en toe..vooral in het begin blijven roeren.
temp. meter bij de hand houden.
Op het moment dat we de 114 graden bereikt hebben, zetten we onze mixer aan.
dan als het suikerwater 118 graden heeft bereikt...de mixer even in een lage stand zetten en het suikerwater in 1 keer toevoegen.
mixer weer in hoge (hogere) stand en door kloppen tot we beneden de 50 graden komen en het schuim goed stijf en mooi glanzend is.

Nu familie maken......

een derde van het schuim bij de amandelcreme voegen en flink door roeren.
we krijgen nu een malse massa die me gemakkelijk kunnen mengen met de rest van onze merengue.
Maar nu gaan we delicaat te werk...
voeg de de rest van de merengue toe en dit mengen door zacht omroeren....zoveel mogelijk lucht in het beslag laten en zovlug als we een egale kleur hebben, ophouden met mengen.

Nu gaan we onze spuitzak vullen, die we uiteraard ook al klaar hadden liggen.
voor zichtig vullen niet te veel duwen...ook hier..delicaat te werk gaan

puntje afknippen..of mondje 9 a 10 gebruiken.

en we gaan makarons spuiten op bakpapier of een bakmatje... cm of 5 is groot genoeg. (ze lopen nog wat uit.)
Op elke macaron staat nu een toetje beslag van je spuitmondje..
Niet met vingers en of water proberen glad te strijken...

we nemen het bakblik met twee handen vast ..en laten het van 30cm hoogte terug op de tafel vallen... doe dit eventueel een keer of 2...en de toetjes zakken mooi in.

Nu gaan we koffie drinken...onze macarons gaan opstijven. (velletje maken)
Dit kan tussen de 30 a 60 min duren op kamertemp. Bij twijfel gewoon langer laten staan.

Koffie op....wat afgewassen etc.... en ze zijn klaar om te bakken.
Onze oven staat op 125graden en al voor te verwarmen.

Nu komt een kleine truc... neem een extra matje en leg deze onder je bakmatje.
Dit hoeft niet, voor de mensen die geen bakmatje hebben, maar het zorgt dat je voet net wat langer koeler blijft dan de bovenkant. en dus beter kan rijzen.
bak nu de macaron in 15 tot 20 min klaar op 125 a 130 graden.
na tien min even de deur 5 sec openhouden en goed je kleur in de gaten houden. met name lichtroze is een r....tzak

de macarons aan de kant gooien..en lekker laten afkoelen.
mag zeker een paar uur zijn. pak je ze te vroeg eraf, dan kunnen de voetjes kapot gaan.

klaar voor de vulling...


pfffffffffffffffffffffffffff bak liever dan ik type hoor..
maar ik hoop dat ik duidelijk was en dus iedereen nu heftig aan het bakken gaat....lukt het goed, laat het even weten.
en als jullie het leuk vinden kunnen we dan eens een keer doorlullen over vullingen.

en sorry voor de eventuele taalfouten, maar ik verander niets meer.

gij zijt gegroet....

21

Re: Macarons maken

Bedankt, da's een lekker uitgebreid recept  :D
Ik ben heel benieuwd naar vullingen...dus...als je wilt????  O-)  :D

Veni Vidi Velpon: ik kwam, zag en bleef plakken :)

22

Re: Macarons maken

Kinke schreef:

Bedankt, da's een lekker uitgebreid recept  :D
Ik ben heel benieuwd naar vullingen...dus...als je wilt????  O-)  :D

eerst ff de macarons oefenen he...... hahahaha

23

Re: Macarons maken

oh, jij bent streng!!!  :lol:

Veni Vidi Velpon: ik kwam, zag en bleef plakken :)

24

Re: Macarons maken

zit helemaal klaar om de vullingen te plakken bij het prachtige recept van Willem... mooi niet dus... sjips. Hoop zo dat je binnenkort een keer tijd hebt en over je hartje wil strijken  :Y  :o  :D

"Beauty is in the eye of the beholder"
                            Lieve groetjes, Miranda (Mirzan)

25

Re: Macarons maken

Voor diegene die vlak bij de duitse grens wonen, je koopt daar amandelmeel bij de Lidl. Ook nog eens voordelig ook.

Lekker doorbakken dan word ik steeds beter!