Onderwerp: koemelk-/ei-/lactose-/lupine-/dierlijke toevoegingen-vrije botercreme
let op aanvulling onderaan.
Voor een leuke vegan opdracht dit weekend heb ik eens lopen nadenken over een veganistische versie van botercreme.
In de zoekfunctie vond ik alleen maar 1:1 met wajang en dat leek me uiterst smerig
Het recept voor de cake dat ik kreeg bevatte ook custardpoeder. Toen bedacht ik als dat vegan is dan kan ik daar wel wat lekkers van maken.
Aangezien de custard (dr oetker) sporen kan bevatten van melk, ei en lupine is het niet geschikt voor allergieen, maar misschien bestaat er wel een custardpoeder die WEL geschikt is waardoor dit recept ook daarvoor gebruikt kan worden.
Hier het recept voor 1 taart 25cm (gok ik , om te vullen niet om af te smeren)
Benodigdheden:
16 gr custardpoeder (dr oetker)
3 of 4 zakjes vanillesuiker
1 pakje alpro soja cuisine (250ml culinairroom van soja)
200gr wajang boter (uit de wikkel NIET het kuipje)
50gr poedersuiker
2 theelepels vanillearoma
Meng de custard en vanillesuiker door elkaar.
Met een paar lepels sojaroom een papje maken.
Breng de rest bijna aan de kook en haal van het vuur. Voeg het custardpapje toe onder constant roeren. Roer goed door tot het een mooi gladde vla is. Dek goed af om velvorming tegen te gaan en zet in de koeling.
De boter in de mixer goed romig kloppen.
Als de custardvla is afgekoeld dit lepel voor lepel toevoegen aan de boter.
Het vanillearoma en poedersuiker toevoegen. Het is niet heel zoet of sterk van smaak met deze hoeveelheden dus je kan evt meer poedersuiker en of vanille toevoegen.
Goed doorkloppen en je hebt een vegan vanille botercreme!
Suggesties en commentaar is welkom!
AANVULLING 11 jan 2013
Even ter aanvulling.
Wajang is officieel niet Vegan in verband met toegevoegde vitamine D.
Het is onduidelijk of het D2 (plantaardig) of D3 (dierproduct) bevat.
Daarom kan ik voor Veganisten deze keuze afraden. (er zullen mensen tussen zitten die het geen probleem vinden)
Het alternatief dat ik vandaag heb gemaakt is met kokosolie/vet.
Het lijkt op crisco/shortening. Ziet er prima uit en de smaak is ook prima.
Je kan het ook als 1:1 maken om af te smeren.
Afhankelijk dus of je te maken heb met Vegans of allergieen
variaties op het recept bovenaan zijn:
- wajang (kan vit D3 bevatten)of shortening/crisco of coconut oil/kokosvet
- custardpoeder (kan sporen van melk ei en lupine bevatten) of maizena met vanillearoma
- sojaroom of sojamelk of rijst/amandel/havermelk (bij soja allergie bijv)
- vanillesuiker of gewone suiker met vers vanillestokje of essence
Door met het recept te varieren zoals hier boven staat kun je voor veel mensen botercreme maken!