Onderwerp: RIJSTEVLAAI Help!!!!
Hallo allemaal,
Kan iemand mij helpen.
Ik heb afgelopen weekend deze rijstevlaai gemaakt volgens het recept hieronder. Echter is hij mislukt. De bodem was veel te hard en 20min op 220 was meer dan genoeg, als ik hem langer had gelaten was hij zwart. Maar goed de bodem was hard en de vlaai was droog. Wat heb ik verkeerd gedaan??? Ik heb hem ook lang laten rijzen. Verder de slagroom, die heb ik geklopt zoals hier beneden en die heb ik ook op laten stijven buiten het was ijskoud dat kwam goed uit. Maar bij het bekleden van de vlaai werd de slagroom steeds slapper.. Hoe maak ik stevige slagroom die ook stevig blijft op de vlaai help me please.... En klopt onderstaande recept ook hebben jullie tips???
Ingredienten:
Deeg:
200 gram bloem
12 gram gist
1 dl melk
20 gram boter
12 gram suiker
1/2 ei
beetje zout
Vulling:
1 l melk
100 gram paprijst
130 gram suiker
(10 g bloem of custard)
2 1/2 eieren
Evt. garnering:
1/4 liter slagroom
2 theelepels suiker
1 theelepel vanillesuiker
20 gram pure chocolade
Een "kale" rijstevlaai
Rijstevlaai met slagroom en chocolade
Bereidingswijze:
Rijst koken:
Breng de melk aan de kook en strooi de rijst met 100 gram suiker erin.
Laat het al roerend aan de kook komen, zet de pit klein, leg de deksel op de pan en laat de rijst in een uur garen (slechts af en toe roeren!)
Is de rijst gaar maar is er nog ongebonden melk in de pan, bindt dit dan: maak de bloem of custard aan met een beetje koude melk, giet dit roerend in de rijst en laat even al roerend doorkoken
Laat de rijst gedeeltelijk afkoelen
Deeg maken:
Maak de melk lauw (niet heet!) en los de gist erin op
Doe het zout onderin een grote kom en zeef de bloem erboven
Maak een kuiltje in de bloem en voeg boter, suiker en het ei erbij
Schenk het gist/melk-mengsel erbij
Kneed het geheel tot een glad, soepel en luchtig deeg met de hand of met behulp van een keukenmachine / mixer met deeghaken
Kneed het deeg dan nog even goed door met de hand op een met bloem bestoven werkblad. Plakt het erg aan de handen, voeg dan nog wat bloem toe. Is het te stijf, giet er dan een scheutje melk bij
Zet het deeg op een warme plaats, afgedekt met een vochtige doek, om te rijzen tot het volume is verdubbeld
Na het rijzen opnieuw kneden en uitrollen tot een ronde lap waarmee de hele vlaaibodem bedekt kan worden (in dit geval ongeveer 32 centimeter)
Bekleed de vorm met het deeg. Het deeg dat over de bodem uitsteekt verwijderen door er met de deegroller overheen te rollen
Prik het deeg hier en daar in met een vork en zet het nogmaals op een warme plaats om te rijzen
Rijstvulling aanbrengen:
Splits de eieren
Roer de dooiers schuimig met 30 gram suiker en schep dit door de bijna afgekoelde rijstepap
Klop de eiwitten stijf en schep de helft van het eiwit voorzichtig door het rijstmengsel
Verdeel van dit mengsel de helft over de vlaai
Schep dan het resterende stijfgeklopte eiwit door de achtergehouden rijst en verdeel dit weer over de vlaai, bovenop de eerste laag met minder eiwit
Rijstevlaai bakken:
Ovenstand: Elektrisch 220° - Hetelucht 200° - Gasoven stand 4-5
Baktijd: 25-30 minuten
Kijk na 20 minuten en draai de vlaai als de ene kant bruiner is dan de andere
De vlaai is gaar als de vulling en het deeg bruin zijn en het deeg loslaat van de vorm
Haal de vlaai uit de oven. Maak hem met een spatel rondom los van de bakvorm. Bedek de bovenkant van de vlaai met aluminiumfolie. Leg daarop een rooster (ondersteboven) en keer het geheel om
Verwijder de bakvorm. Leg een tweede rooster op de onderkant van de vlaai en keer het geheel weer snel om. Verwijder het rooster en de folie
Laat goed afkoelen
Rijstevlaai opmaken:
Klop de slagroom met de suiker en vanillesuiker luchtig, zodat hij nog net van de lepel valt
Breng kort voor het serveren de slagroom gelijkmatig aan op de vlaai
Rasp de chocolade in grove krullen en strooi dit over de slagroom