Onderwerp: Appeltaartje
Ik maak de vulling altijd de avond van te voren zodat die is afgekoeld de volgende dag
Ingredienten appelvulling:
5 granny smith, deels fijn, deels grof gesnipperd
1 klontje boter
3 a 4 el suiker
citroenrasp
1 tl kaneel
2 el rozijnen geweekt in rum.
In een pan op een zacht vuurtje de boter smelten, alle ingredienten toevoegen en iedere 2 a 3 minuten rustig omscheppen, een deel moet zacht zijn een ander deel vorm behouden, afzetten en af laten koelen.
Ingredienten deeg:
225 gram bloem
2 tl bakpoeder
125 gram roomboter of margarine kamertemp.
half ei geklutst
125 gram basterdsuiker
1 tl kaneel
Bloem , kaneel en bakpoeder samen zeven op een glad werk oppervlak.
Vet zacht en smeuig roeren, ei, suiker toevoegen en roeren tot samengevoegd.
Vet mengsel op de bloem deponeren, bloem erover, platdrukken en nu met een krabber in stukjes hakken, samenvoegen en blijven hakken en samenvoegen totdat het eruit ziet als grof broodkruim, nu met de handen snel een smanehangend deeg vormen, in folie draaien en koelen voor minstens een half uur.
Bodemvulling ingredienten:
50 grams spijs verkruimeld of geraspt, 1 tl water er goed over verdelen en even met de vingers doorwerken.
50 ml water oplossing maken met banketbakkersmix (ik weet niet hoeveel droog webshopmix op water )
Roeren en door de spijs geven en goed mengen.
Deeg uitnemen, uitrollen en in een ingevet bakblik plaatsen, randen netjes afwerken, wat je aan deeg overhebt opzij leggen.
Bodemvulling over de bodem verdelen. Appelvulling binden met 10 gram kodbindmiddel en 10 gram suiker, nu de appelvulling in het blik geven, netjes vlak maken met spatel of bolle kant van de lepel.
Van overgebleven deeg eventueel versieringen maken en die plaatsen op rand of vulling, eventueel kaneelnibs op de rand en de versiering strooien.
Bakken in een voorverwarmde oven voor 40 minuten ongeveer, 160 graden hete lucht of 180 conventioneel
Deze staat nu uit te dampen en is voor bij de koffie als hubby en dochter van werk/stageplaats thuiskomen )