1

Onderwerp: Minder suiker in de Merinque botercreme

Om mijn taarten te vullen en af te smeren gebruik ik merinque botercreme. Die is echt heerlijk MAAR ik vind die te zoet. Helemaal als er nog iets aan wordt toegevoegd.

Nu mijn vraag: kan ik minder suiker in het recept gebruiken?? Ikzelf doe de verhoudingen 1:2:2,5

Heeft iemand al eens eerder geprobeerd merinque botercreme te maken met minder suiker?

2

Re: Minder suiker in de Merinque botercreme

Je zou het kunnen probeeren maar niet teveel minderen.  Je heb de suiker nodig voor de structuur van de suiker ei mengsel.  En je loop ook de risico dat er dan te veel water (eiwit) in de botercreme is en dus een verhoogde kans op smeltende taarten. 
Ik ben overgestapt naar meringue botercreme ook 1:2:2,5 omdat ik het juist minder zoet vind als bijv 1:1 bc of de van de mix.

3

Re: Minder suiker in de Merinque botercreme

Ik houd ook niet zo van die smaak. Heb hem nu voor het eerst gemaakt en ik vind hem ook te zoet. Tenminste...ik vind het zoete van de kristalsuiker echt niet zo lekker.

Kan je die dan misschien vervangen door poedersuiker? De 1:1 bc vind ik wel lekker.

Wat ik nu heb gemaakt is ook om toefjes mee te spuiten, vandaar dat ik voor de mbc ben gegaan.

Just a beginner, tips and tricks are always welcome!

4 Laatst bewerkt door Suikertaartjes-Suuz (27-11-2010 23:17)

Re: Minder suiker in de Merinque botercreme

Poedersuiker is gemalen tafelsuiker (kristalsuiker) dus het lijkt me niet zinvol om het een door het ander (hetzelfde) te vervangen.

De hoeveelheid suiker heb je nodig voor de stabiliteit van de mbc.
Als je hem echter goed bereidt, is de smaak van de suiker niet zo overheersend hoor.

Als je swiss MBC maakt, waar mijn voorkeur naar uitgaat, moet je de suiker dus in de eiwitten laten oplossen. Ik zorg er altijd voor dat ze zo warm worden dat het een soort stroperige substantie wordt. Dan koud kloppen en dan de boter erbij.
Resultaat is een nooit schiftende mbc die een mooi ensemble van smaken is.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

5

Re: Minder suiker in de Merinque botercreme

je zou ook citroen patidess of iets dergelijks kunnen toevoegen :9

Re: Minder suiker in de Merinque botercreme

nee met poedersuiker kan het niet  :nooo

Je kunt eventueel iets toevoegen voor een ander evt frisser smaakje

copy-paste van tartacadabra.nl
Varianten:
Chocolade: Voeg 75 à 100 gram gesmolten (laat het iets afkoelen) pure chocolade toe als de meringue botercrème klaar is. Mix alles nog even goed door. Je kunt als basis dan de vanille toevoegen aan de crème. Je kunt ook witte- of melkchocolade gebruiken.

Praliné: Voeg een paar eetlepels pralinépasta (groothandel of chocoladewinkel) toe, je kunt ook Nutella gebruiken als alternatief. Mix de crème nog een minuut op hoge snelheid.

Mokka: Voeg 35 ml espresso-koffie toe (oploskoffie met water kan ook prima) en 50 gram gesmolten pure chocolade. Zet de mixer op een lage snelheid terwijl je de koffie en de chocolade erbij doet, nog even rustig doormixen totdat het goed opgenomen is.

Roomkaas: Voeg 100 gram roomkaas toe, Philadelphia of Monchou licht en luchtig.

Citroen: Voeg (zelfgemaakte) lemon curd toe, begin met een eetlepel en daarna toevoegen naar smaak.

Frambozen: Ook heel lekker is om gepureerde frambozen (even door de zeef halen voor de pitjes) toe te voegen. Voeg dan ook wel extra suiker toe voor de friszure frambozen. Je kunt ook gezeefde frambozenjam toevoegen, ook heerlijk en makkelijk :-)

groetjes Tirza     
www.facebook.com/TaartvanTirs

7

Re: Minder suiker in de Merinque botercreme

Bedankt voor de tips!

@Tirza...owww daar heb ik wat aan! Dank je!
Ik vind de substantie namelijk wel lekkerder dan bij de bc 1:1

@Suikertaartjes-Suuz...ik heb hem goed bereid...maar ik houd uberhaupt niet van de kristalsuiker smaak. Ik zal ook nooit suiker in mn thee doen bijvoorbeeld.
Het is ook stoperig geweest en ik heb het precies zo gedaan zoals omschreven. Hij is ook warm genoeg geweest.
Het is echt puur de smaak die ik sowieso niet altijd even lekker vind.
Je zegt koud kloppen. Bedoel je daarmee dat ik het eerst moet laten afkoeken voordat ik het stijf ga kloppen. Zo staat dat niet in recept...dus misschien dat ik dan niet helemaal goed heb gedaan.

Just a beginner, tips and tricks are always welcome!

Re: Minder suiker in de Merinque botercreme

Nee, ik bedoel kloppen totdat hij weer op kamertemperatuur is en stijf natuurlijk :)
Ik weet niet zeker of er veel verschil zit in gewicht en volume van zowel eieren als suiker, maar ik hanteer het volume als uitgangspunt.

Ik ga het even voor je opzoeken hoor, momentje...

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

Re: Minder suiker in de Merinque botercreme

1/2 cup eiwit weegt 120 gram, daar moet dan dus 1 cup suiker bij van 220 gram en 1 à 2 cups boter van 127 gram per stuk.
Het scheelt dus niet veel, maar misschien dat die 20 gram toch iets uitmaakt...  :think:

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

10

Re: Minder suiker in de Merinque botercreme

Ik heb hier de laatste keer dat ik het maakte ook aan gedacht om er iets minder in te doen de volgende keer. Maar met een beetje citroensap of essence is t gelijk al iets frisser.

Hij bleef trouwens wat boteriger dan normaal de laatste keer. Was ook minder lekker. geen idee hoe het kwam.

Re: Minder suiker in de Merinque botercreme

Alles valt en staat met de temperatuur van de eiwitten...

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

12

Re: Minder suiker in de Merinque botercreme

tsja, ik heb geen goede thermometer om het te meten. Misschien was het wel te warm geworden want het was zeker goed warm.

Een suikerthermometer is wat je nodig hebt om het goed te meten toch?

13

Re: Minder suiker in de Merinque botercreme

Ik doe er morgen (als ik hem ga gebruiken) gewoon een smaakje doorheen zoals Tirza zei. Hij ziet er gewoon goed (vind het er zelfs mooi uitzien :)) uit en mijn man vond het wel lekker! Hahaha! Dus het zal wel aan mij liggen!

In ieder geval bedankt allemaal!

Just a beginner, tips and tricks are always welcome!

Re: Minder suiker in de Merinque botercreme

Vizzstick schreef:

tsja, ik heb geen goede thermometer om het te meten. Misschien was het wel te warm geworden want het was zeker goed warm.

Een suikerthermometer is wat je nodig hebt om het goed te meten toch?

Ja, of gewoon een kookthermometer. Als je er maar die 72 graden op af kan lezen :)

Ik weet het dan ook niet hoor, heb je verder niks anders gedaan? Mischien was het eiwit nog te warm toen je de boter erbij deed...  :think:

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

15 Laatst bewerkt door Vizzstick (28-11-2010 00:35)

Re: Minder suiker in de Merinque botercreme

Ik heb het een keer geprobeerd met een vleesthermometer(= denk ik kookthermometer want iets anders ken ik niet) maar dat wilde niet goed lukken. Hij meette het niet stabiel.

Het eiwitmengsel bleef idd wel wat langer warm in de mengkom, terwijl het al flinke stijve pieken trok.
Verder niet veel anders gedaan. Ik heb het in een andere mengkom verwarmd waardoor het makkelijker ging en het iets warmer werd dan de vorige keer denk ik.

Volgende keer misschien iets langer doorkloppen nog.
thanks voor je meedenken.  :)

Ennuh.. Sofia sorry dat ik je topic even kaapte.  :o

Re: Minder suiker in de Merinque botercreme

Een vleesthermometer is niet hetzelfde als een kookthermometer.
Een vleesthermometer moet je ergens inprikken zodat je weet of de temperatuur van binnen goed is. Hij meet dus op een andere manier.
Een kookthermometer en een suikerthermometer zijn praktisch hetzelfde met als enige verschil dat een suikerthermometer doorgaans een hogere temperatuur kan bereiken tot wel 200 graden.

Graag gedaan trouwens hoor, ik vind dit soort dingen altijd erg interessant!

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

17

Re: Minder suiker in de Merinque botercreme

Was inmiddels al ff aan het googlen gegaan dus ik ben er idd achter dat er verschil is.   :) Misschien toch maar eens aanschaffen.

Dit soort dingen zijn ook interessant! Op gevoel koken en bakken is geweldig leuk maar het kunnen soms de kleine dingetjes zijn in de techniek die er voor zorgen dat het van goed naar geweldig gaat.  ;)

Re: Minder suiker in de Merinque botercreme

lang leve de chemie :)

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

19

Re: Minder suiker in de Merinque botercreme

Even een info upje.

Ik heb net mbc gemaakt met 20 gram minder suiker(= ongeveer een grote eetlepel) om ff te proberen en het werkt nog prima. En ook niet geheel onbelangrijk, hij is geweldig goed van smaak. Het is en blijft natuurlijk zoet maar in mijn beleving net iets frisser.  :)

Wel de hoeveelheid minder suiker in verhouding zetten op de hoeveelheid die je maakt natuurlijk. Ik heb 125gr eiwit, 230gr suiker(normaal dus 250gr) en 250gr boter gebruikt.