1

Onderwerp: Wat een drama om zelf een chocoladeletter te maken.

Zonet geprobeerd om een chocoladeletter te maken,
1000 gram chocolade mooi gesmolten doe ik er 200
gram roomboter bij word het één taaie massa. Geprobeerd
om ze te spuiten nog mijn spuitzak had er geen zin in,
schijnbaar was het al te taai geworden.

Dus nu maar met een plastic snoepzak gespoten, maar
mijn motiefje zit er mooi niet in.

Hoe kan dat nou? Ik had er laatst ook al last van? Ik heb
er geen temperatuurmeter bij gehad maar zou het weer
te snel, te warm zijn geworden?

Ik wou ze cadeau doen voor met Sinterklaar, want mijn
ouders komen hier dan langs en ik kook, maar hoop dat ik der nog wat moois van kan maken...

Durf er geen foto van te maken  :nooo

2

Re: Wat een drama om zelf een chocoladeletter te maken.

Het klinkt alsof er water in is gekomen. Zou dat ook het vocht uit de boter kunnen zijn? Ik weet het ook verder effe niet.....
Ik ben bang dat je met deze kilo verder niks kan. Mischien schaven en door de cakebeslag ofzo. Balen joh!!

If life gives you lemons, make lemoncurd.

3

Re: Wat een drama om zelf een chocoladeletter te maken.

Beste is de chocolade smelten. De boter romig kloppen en dan de chocolade erdoor doen.
Heb je dit zo gedaan?

www.lindelicious.nl       Elke taart uniek!

4

Re: Wat een drama om zelf een chocoladeletter te maken.

Lilar schreef:

Beste is de chocolade smelten. De boter romig kloppen en dan de chocolade erdoor doen.
Heb je dit zo gedaan?

Ik heb de boter romig geklopt en bij de chocoade gedaan.

Ik heb het des on danks wel gespoten, manlief zij anders
kopen we toch wat letters uit de winkel en dan versier je
die mooi..

Tja dat is ook nog een oplossing. Maar ja dit was leuker
geweest.

5

Re: Wat een drama om zelf een chocoladeletter te maken.

kun je het ook nog opnieuw laten smelten?

6

Re: Wat een drama om zelf een chocoladeletter te maken.

kan t niet zijn dat t te koud was voordat je de boter erbij deed? en volgens mij kan je t wel weer verwarmen hoor

7 Laatst bewerkt door BijJolan (25-11-2010 17:55)

Re: Wat een drama om zelf een chocoladeletter te maken.

etmc schreef:

kan t niet zijn dat t te koud was voordat je de boter erbij deed? en volgens mij kan je t wel weer verwarmen hoor

Hmm, volgens mij niet, het stond nog op het vuur...
Boter was op kamertemperatuur.

8

Re: Wat een drama om zelf een chocoladeletter te maken.

80% vd chocolade smelten (in dit geval dus 800 Gr.)
wanneer de chocolade 37 graden is 10% roomboter
toevoegen (100 Gr.) daarna overige 20% chocolade
erdoor mengen.
Dan letters opspuiten en 10 minuten de koelkast in.

Zo doen wij het altijd in de bakkerij, hopelijk heb je er
iets aan veel succes!

Met beide voeten op de grond, kom je geen stap vooruit

9

Re: Wat een drama om zelf een chocoladeletter te maken.

Marlieke schreef:

80% vd chocolade smelten (in dit geval dus 800 Gr.)
wanneer de chocolade 37 graden is 10% roomboter
toevoegen (100 Gr.) daarna overige 20% chocolade
erdoor mengen.
Dan letters opspuiten en 10 minuten de koelkast in.

Zo doen wij het altijd in de bakkerij, hopelijk heb je er
iets aan veel succes!

Okee! Gaan we daar mee bezig dit weekend. Probeer
het gewoon met dezelfde choclade.

Maar ja eerst om een andere spuitzak, want de mijne
is stuk. :s

10

Re: Wat een drama om zelf een chocoladeletter te maken.

Nou ik heb nog een keer geprobeerd (met dezelfde chocolade) de chocolade letters te maken, nu eerst maar 200 gram gedaan.

Smelten ging goed, ik had een themperatuurmeter gekocht en dat ging super(30 graden). Nu ging het spuiten ook goed. Niet zoals ik wou maar dat kun je oefenen.

Kijk ik vanmorgen naar de letter, is hij wit. Baal der wel van, had ik dus toch de eerste meer te warm verwarmt denk ik.

Ik begrijp het systeem echter wel nu en ga morgen denk ik even naar de winkel om letters te kopen en dan versier ik die mooi.

11

Re: Wat een drama om zelf een chocoladeletter te maken.

Oh, dat wil ook een keer proberen! Krijgen mijn kindjes toch nog hun letter in hun schoen ;)

Marlieke schreef:

80% vd chocolade smelten (in dit geval dus 800 Gr.)
wanneer de chocolade 37 graden is 10% roomboter
toevoegen (100 Gr.) daarna overige 20% chocolade
erdoor mengen.
Dan letters opspuiten en 10 minuten de koelkast in.

Mooie tip! :thumb:

Alleen bedoel je denk ik 50 % boter dan de andere 50%, toch?

Groetjes, Adrienne
<Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!>

12

Re: Wat een drama om zelf een chocoladeletter te maken.

Ik heb laatst deze gemaakt en dat ging prima, geen idee... maar misschien heb je er wat aan ???

Ingrediënten :
500 g pure chocolade
150 g roomboter
1/2 eetlepel oploskoffie
chocoladekoffieboontjes

Materialen :
bakpapier
spuitzak met kartelmondje

Bereiden :
Chocolade au bain marie* laten smelten. Met mixer boter (op kamertemperatuur) luchtig kloppen. Koffie in 1 eetlepel heet water oplossen. Boter en koffie door chocolade mengen. Massa van vuur halen en in spuitzak scheppen. Op bakpapier kleine rozetjes spuiten. Garneren met koffieboontje.

Tip

* Au bain marie: Vul een pan met water en hang er een kleiner pannetje in. Breng het water aan de kook en doe de chocolade in stukjes gebroken in het kleinere pannetje. Smelt de chocolade al roerend met een houten pollepel. De massa kan ook in de vorm van een letter gespoten worden, leuk met Sinterklaas. Eventueel garneren met garneeramandelen.

13

Re: Wat een drama om zelf een chocoladeletter te maken.

Adrienne schreef:

Oh, dat wil ook een keer proberen! Krijgen mijn kindjes toch nog hun letter in hun schoen ;)

Marlieke schreef:

80% vd chocolade smelten (in dit geval dus 800 Gr.)
wanneer de chocolade 37 graden is 10% roomboter
toevoegen (100 Gr.) daarna overige 20% chocolade
erdoor mengen.
Dan letters opspuiten en 10 minuten de koelkast in.

Mooie tip! :thumb:

Alleen bedoel je denk ik 50 % boter dan de andere 50%, toch?

Lijkt me niet. 100 gram boter op 1000 gram chocola is 10%. En 200 gram chocola die je als laatste toevoegt is 20% van die 1000 gram.

If life gives you lemons, make lemoncurd.

14

Re: Wat een drama om zelf een chocoladeletter te maken.

Mirjam5 schreef:
Adrienne schreef:

Oh, dat wil ook een keer proberen! Krijgen mijn kindjes toch nog hun letter in hun schoen ;)

Marlieke schreef:

80% vd chocolade smelten (in dit geval dus 800 Gr.)
wanneer de chocolade 37 graden is 10% roomboter
toevoegen (100 Gr.) daarna overige 20% chocolade
erdoor mengen.
Dan letters opspuiten en 10 minuten de koelkast in.

Mooie tip! :thumb:

Alleen bedoel je denk ik 50 % boter dan de andere 50%, toch?

Lijkt me niet. 100 gram boter op 1000 gram chocola is 10%. En 200 gram chocola die je als laatste toevoegt is 20% van die 1000 gram.

Ah, nu snap ik 'm, je hebt helemaal gelijk :Y

Groetjes, Adrienne
<Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!>