Onderwerp: How To T-shirt taart 3D/voetbalshirt 3D
Omdat ik toch flink heb moeten zoeken hoe je een goede vorm in je t-shirt taart krijgt, heb ik bij het maken gelijk maar een aantal foto's gemaakt. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben!
De basis is een biscuitbodem van 25x25 cm. Hoogte ong. 7 cm.
Snijd de bodem in 3 repen: de middelste reep is 6 cm, links en rechts zijn even breed, ca. 9,5 cm.
De middelste reep van 6 cm in 3 gelijke stukken snijden. Het middelste blokje nog eens diagonaal doorsnijden. Het resultaat ziet er zo uit:
Vervolgens de stukken op de volgende manier in elkaar puzzelen:
De stukken afzonderlijk doorsnijden met de taartzaag zoals je gewend bent, en weer op dezelfde plek terugleggen. De stukken voor de onderste laag met wat botercrème aan elkaar vastplakken.
Laagje vulling erop. Bij de tweede en derde laag de stukken ook onderling wat vastplakken met botercrème. Verder vullen en afsmeren zoals je gewend bent. De taart even in de koelkast op laten stijven.
Maak van papier een sjabloon voor het bekleden van de taart. Neem hiervoor een stuk papier van 25x25 cm en knip hiervan een reep van 6 cm af. Knip de reep weer in 3 gelijke stukken, 1 deel ook nog diagonaal doorknippen. Alle onderdelen in shirtvorm weer aan elkaar plakken zodat het lijkt op de 2e foto. Nu voor de mouwen een raglan-inzet aftekenen en afknippen.
Het papieren sjabloon even passen op de taart en aanpassen als dat nodig is.
Rol een lap rode marsepein uit en leg hier het sjabloon voor het voorpand op. Zorg dat er aan alle zijden een rand van minimaal 8 cm (= de hoogte van de taart) overblijft. Snijdt uitsparingen voor de mouwen zoals op onderstaande foto:
Leg de lap op de taart. De hoeken bij de oksels goed naar binnen duwen m.b.v. een spateltje. Alles goed glad smootheren.
De voorkant ziet er nu zo uit:
en de achterkant zo:
Overtollige marsepein afsnijden.
Een lap witte marsepein uitrollen voor de mouwen. Het sjabloon erop leggen en een voldoende grote rand overlaten. Afsnijden zoals op de foto hieronder.
LET OP: Voor de tweede mouw het sjabloon op zijn kop op de marsepein leggen!
De marsepein op de taart leggen, de naad tussen rood en wit goed aan laten sluiten. De marsepein in de hoek bij de oksel aanduwen met een spateltje. Verder gladstrijken en smootheren. Randen afsnijden en dit is dan het resultaat:
De voorkant: en de achterkant:
Vooral de mouwen zijn erg lastig strak te bekleden, omdat ze zo smal zijn. Geen nood: schoonheidsfoutjes wegwerken met een sierrandje en wat gras uit de knoflookpers hier en daar.
Snijd een reep witte marsepein van 2,5 cm breed en kerf hierin dicht op elkaar strepen met een blade tool. Leg deze reep bovenaan de taart als een kraagje neer. Laat de kraag doorlopen tot onderaan de achterzijde van de taart. Verder versieren zoals gewenst.
Dit was mijn eindresultaat:
Uiteraard kunnen de kleuren van iedere willekeurige (voetbal)club gebruikt worden.
Al met al een erg lange How To, maar hopelijk wel duidelijk.
Mochten er nog vragen zijn, dan hoor ik het wel!