Onderwerp: koekjesdeeg: variatie rolled chocolate fondant
Voor de chocolade koekjes die ik wil maken als school-tractatie ben ik niet alleen opzoek naar de uitstekers maar ook naar een lekker choco recept
Gisteren een recept geprobeerd maar die vond ik niet zo lekker, dus deze maar eens bekeken.
http://www.kitchengifts.com/chocolatecookies.html
oke aantal problem in dit late uur
1) geen cacao => vervangen met gesmolten chocolodedruppels(puur, jumbo)
2) baking soda => ook zoiets, maar een artikel op yahoo gevonden
gewoon proberen maar: vervangen door bakpoeder
http://answers.yahoo.com/question/index … 404AATSMFv
3) bruine suiker.... ala er is nog witte basterdsuiker
4) sterke koffie of koffie likeur... er is nog baileys
*2011/10/20: zag dat de foto niet meer beschikbaar was dus die heb ik weggehaald*
dit geeft heerlijke brosse koekjes, deze zijn net wat te lang in de oven geweest maar ik ben nog aan het zoeken naar de goeie tijd
10 minuten was te kort - 15 dus te lang
Hier het recept in grammen met de alternatieven erachter
1 cup unsalted butter => 225 gr boter - 250 werkt ook prima
2/3 cup granulated sugar => 150 gr gewone suiker
1/2 cup brown sugar => 100 gr bruine basterdsuiker - witte
1 large egg => 1 ei -kamertemp of 10min warm water
2 Tbsp extra-strong coffee or chocolate liqueur => 2 eetlepels baileys (Ingeval van de kids sterke decaf koffie )
1/2 cup cocoa powder => 60 gr cacao => 60 gram choco-drups
3 cups all-purpose flour => 375 gr bloem
1/2 tsp baking soda => ½ theelepel baking soda - bakpoeder
1/4 tsp salt => ¼ theelepeltje, snufje dus
- Mix boter en beide suikers romig, 2 min. kantjes schrappen en erdoor doen.
Dan nog even laten mixen
- Ei en koffie of likeur erdoor mixen
Ik heb hierbij ook de gesmolten chocolade gemixt
-Zeef bloem, bakpoeder en cacao(als je dat gebruikt ipv choco)
En voeg dit al mixend kopje voor kopje toe.
Kan zijn dat de mix te dik word dan even met de hand de laatste erdoor heen.
Met gesmolten choco is het een vrij plakkerig deeg, ik weet niet hoe dit met cacao zal zijn.
Ik heb het in 3 stukken verdeeld en tussen 2 stukken bakpapier uitgerold en zo in de koelkast gelegd.
Bakken op180 graden tussen de 10 a 15 minuten, moet zelf morgen nog even goed nakijken.
Dit is wel een vrij grote uitsteker, pompoen van de xenos
Het is heerlijk deeg om mee te werken.
Je kunt het goed uitsteken als het koud is en de restjes zijn zo weer soepel tussen je handen.
Goed kneedbaar en zo weer uitgerold en hop terug de koelkast in.
Zou de uitgestoken koekjes wel met een taartschep of spatel overbrengen en niet met je handen pakken want voor je het weet is het weer kneedbaar.
Morgen ga ik bruine bastersuiker halen, kijken wat dat doet en dan maak ik 'm met sterke koffie.
Kijken wat voor smaakje dat geeft.
Maar dit is toch wel (voorlopig) mijn favoriete deeg
Het origneel revept kan ook nog prima worden ingevroren dus deze variatie denk ik ook wel .
Veel plezier ermee.
Heeft iemand het recept om tijd te bakken al gevonden?????