1

Onderwerp: Swiss meringue botercreme schift de volgende dag

Ik heb de laatste tijd alles gedaan met deze botercreme en nadat ik hem vers maak zet ik de rest in een bakje in de koelkast.
De volgende dag (dat was vandaag) heb ik hem eruit gehaald om een voor eigen gebruik taart te vullen. Maar hij moest dus nog even op kamertemp. komen. Dat ging niet zo snel dus roerde ik er even door met een vork en hop hij ging schiften. Hij dreef in de schaal en er kwam een soort van waterlaagje op.
Het is me nog niet eerder gebeurd, maar dan had ik ook tijd genoeg om hem op kamertemp te laten komen en kwam hij romig uit zijn bakje...
Misschien dan toch niet lang genoeg geklopt van tevoren, of mag je "koude" swiss bijvoorbeeld niet roeren..?

Recept was 85 gepasteuriseerd eiwit
170 gram kristalsuiker
250 gram roomboter.

Iemand een idee??

Tutorials, Recepten, Tips en babbels ;)
http://karenannecakes.blogspot.nl/

2

Re: Swiss meringue botercreme schift de volgende dag

Had ik vandaag ook (ging roeren en de temperatuur was niet meer gelijk) en toen hij helemaal egaal op kamertemperatuur was was hij weer mooi romig, niks aan de hand dus :)

Groetjes Melanie

Re: Swiss meringue botercreme schift de volgende dag

Je eiwit is niet heet genoeg geweest. Ook gepasteuriseerd eiwit moet je au bain marie verwarmen, anders kunnen de eiwitmoleculen de boter niet dragen.

Volgens mij zijn er trouwens al diverse topics hierover geopend, ik heb in ieder geval dit probleem al vaker voorbij zien komen :)

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

4

Re: Swiss meringue botercreme schift de volgende dag

Ja ik heb gezocht, maar dan vind ik wel problemen dat de creme schift tijdens het maken, wat normaal is, maar dus niet erna als het al perfect cremerig en al in de koelkast heeft gestaan.
Ik heb ze met de suiker opgeklopt tot die gesmolten was. Ik heb geen thermometer, maar heb wel gevoeld tussen mijn vingers en toen was hij te heet om vast te houden...ik brandde mezelf dus haha...
Ik weet niet of dat de zaak veranderd...
En Doosch, dat ga ik eens proberen dan. Ongeduld he? ;)

Tutorials, Recepten, Tips en babbels ;)
http://karenannecakes.blogspot.nl/

5

Re: Swiss meringue botercreme schift de volgende dag

ik had dat laatst ook en toen heb ik alles terug in de mixer gedaan en een paar minuten flink laten mixen. Was daarna weer prima.

het hart neemt waar wat het oog niet kan zien. ( www.taartdesign.nl)

6

Re: Swiss meringue botercreme schift de volgende dag

Je kunt het gewoon weer opkloppen als het schift!

Kijk ook voor De TaartenAgenda 2014 op www.lilotaart.nl !

7

Re: Swiss meringue botercreme schift de volgende dag

mamakaat schreef:

Ja ik heb gezocht, maar dan vind ik wel problemen dat de creme schift tijdens het maken, wat normaal is, maar dus niet erna als het al perfect cremerig en al in de koelkast heeft gestaan.
Ik heb ze met de suiker opgeklopt tot die gesmolten was. Ik heb geen thermometer, maar heb wel gevoeld tussen mijn vingers en toen was hij te heet om vast te houden...ik brandde mezelf dus haha...
Ik weet niet of dat de zaak veranderd...
En Doosch, dat ga ik eens proberen dan. Ongeduld he? ;)

Jawel, bij mijn creme zag je duidelijk dat het temperatuur verschil na het koelen was hoor, ik kan hem prima verwerken en hij smaakt fantastisch  :Y

Ik voel er in tijdens het verhitten en als ik hem net niet meer kan 'pakken' zeg maar omdat het te heet is, laat ik hem nog héél even en dan is hij goed bij  mij.

Groetjes Melanie

8

Re: Swiss meringue botercreme schift de volgende dag

Dank jullie wel voor alle tips en reacties! Ik ben gerustgesteld en weet nu wat ik moet doen :)

:thumb:  Thx ;)

Tutorials, Recepten, Tips en babbels ;)
http://karenannecakes.blogspot.nl/

Re: Swiss meringue botercreme schift de volgende dag

Toch hoort hij niet te gaan schiften, dat is echt een teken dat er iets niet goed is gegaan.
Dat je hem weer kunt opkloppen is prima, maar niet zoals het hoort.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

Re: Swiss meringue botercreme schift de volgende dag

Ik heb toevallig vandaag dit filmpje zitten kijken. Daarin laat ze bijna op het eind zien dat het mixen mis lijkt te gaan maar dat er niets aan de hand is. Dan mixt ze door en gaat de machine een klotsend geluid maken en is de creme alsnog klaar.
Ze lacht om deze tussenfase dat je denkt dat het fout gaat, het hoort erbij? Ik sta op het punt om het zelf te gaan maken, maar kan nog niet uit eigen ervaring spreken.
Het filmpje:
http://www.youtube.com/watch?v=uBBoRMWc … r_embedded
Is dit waar je het over hebt?

Verder lezen op mijn blog vol how to's & recepten?
www.carolabaktzoethoudertjes.nl

Re: Swiss meringue botercreme schift de volgende dag

Dat is tijdens het maken, niet nadat het een dag in de koelkast heeft gestaan.
Bij mij schift ie nooit na een dag of twee, schift ie wel dan gooi ik hem weg.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

12

Re: Swiss meringue botercreme schift de volgende dag

Ja ik heb hem ook niet meer gebruikt...doodeng.
En ik moet erbij zeggen, dat mijn creme nog niet eerder schiftte de volgende dag. Dus was echt iets mis met deze batch...
Het enige andere is het merk roomboter dat ik gebruikte...het was van de aldi nu... Dus maar even testen en nog een keer maken ;)

Tutorials, Recepten, Tips en babbels ;)
http://karenannecakes.blogspot.nl/