Onderwerp: Recept: Sinterklaas en piet koekjes
Koekjes:
150 gr. boter
100 gr. poedersuiker
1 zakje vanillesuiker
1 losgeklopt ei
250 gr. patentbloem, gezeefd
2 flinke tl. cacaopoeder
Glazuur:
1 reep witte chocolade (100 gr.)
1 reep extra bittere chocolade (100 gr.)
100 gr. poedersuiker
2 el limonadesiroop: framboos (wordt roze), reine claude (wordt groen) of sinaasappel (wordt oranje)
Of een zakje glazuur van Dr. Oetker
Overige benodigdheden:
Vershoudfolie
Deegroller
Satéstokjes (in water geweekt)
Bakpapier
Kwastje
De link voor de sjablonen:
http://i629.photobucket.com/albums/uu15 … 37/IMG.jpg
A. Meng de boter, de poedersuiker en de vanillesuiker met een mixer. Voeg 3 eetlepels ei toe en meng de bloem en een mespuntje zout met de mixer erdoor tot het een soepel deeg wordt. Verdeel het deeg in tweeën en meng het cacaopoeder door de helft van het deeg. Maak van beide deegsoorten een bal, verpak ze in vershoudfolieen leg het minimaal 30 min. in de koelkast.
B. Verwarm de over voor op 170 C graden. Rol het deeg met een deegroller op een met bloem bestrooid werkblad/oppervlak uit tot tot ca. 5 mm dikte. Snijd er de gewenste vormen uit, gebruik voor de pieten het cacaodeeg. Plak de satéstokjes met behulp van een strookje deeg aan de achterkant tegen de vromen aan. Leg de koekjes op een met bakpapier bedekte bakplaat. Bestrijk ze met de rest van het losgeklopte ei.
C. Bak de koekjes in 15-20 minuten goudbruin. Neem ze uit de oven en laat ze op een rooster volledig afkoelen (ongeveer 1 uur).
D. Snijd of knip ondertussen de gewenste vormen (veren, kragen etc.) uit het kokosbrood.
E. Breek voor het witte en het donkere chocoladeglazuur de chocolade in stukjes. Doe de witte en de donkere chocolade elk in een aparte steelpan. Hang ze in een iets grotere pan met een bodem water. Zet op het vuur en laat de chocolade smelten au bain-marie. Laat de chocolade niet in het contact komen met het water of de stoom, want dan gaat het schiften.
F. Meng het gekleurde glazuur de poedersuiker met de limonadesiroop en 1 eetlepel heet water en roer het geheel door tot een stroperig glazuur.
Of als u makkelijk glazuur wilt maken kunt u het beste een zakje glazuur kopen van Dr. Oetker en daarvan de aanwijzingen volgen.
G. Nu kunnen de poppetjes versierd worden!
Versiersuggesties:
kokosbrood voor de sjablonen
Smarties mini
M&M choco
Chocoladestrooisel
Prinsessenstrooisel
Schrijfstiften
Engelse drop
Tum Tum
Rozijnen
Zure aardbeien matjes
Spekjes
Aardbeienveters.
Ook kunt u de koekjes natuurlijk versieren met Fondant of icing of wat dan ook.
Dit is erg leuk met sinterklaasfeest of hele andere figuurtjes te verzinnen met een verjaardagsfeestje, ook erg leuk om te zien dat kinderen zelf versieren.
Succes!