Onderwerp: [HOW TO] Wave taart
Omdat er veel vraag naar een how to is van de inmiddels welbekende wavetaartjes heb ik er eentje voor jullie gemaakt.
Ik wil graag dat jullie weten dat ik het zelf op deze manier heb uitgevogeld. Ik ben niet naar een workshop geweest en ik geef hiermee dus ook geen informatie door van derden. Oh ja, en Suuz weet ervan, ik heb haar hier namelijk van op de hoogte gesteld, vond ik wel zo netjes!
Komt 'ie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1) Bak een hoog kapsel (hoger dan het mijne) en gooi het in de vriezer (heb ik niet gedaan).
2) Als het kapsel half ontdooid is, ga je beginnen. Zoek het middenpunt van de taart en verdeel je taart in 14-en (of meer of minder). Het netste doe je dit door met een geo de graden van de hoeken te berekenen, maar ik ben niet zo'n pietje precies. Ik bak taarten en ben geen wiskundig wonder . Markeer alles met prikkertjes.
3) Tussen de 'zijkant' prikkertjes en dan ongeveer 1.5 cm er onder steek je nog meer prikkertjes. Je kan hoger of lager prikken, afhankelijk van je wens voor hoge of lage golven.
4) Steek prikkertjes in een denkbeeldig rondje in het midden, dus om het middelste prikkertje heen. Als je het zo doet, dan houd je wat meer ruimte in het midden over voor een wat grotere topper. Zonder denkbeeldig rondje kan het natuurlijk ook!
5) Snij hoekjes uit (van 'zijkant'prikker tot het prikkertje wat er onder zit. Het beste doe je dit met een gekarteld mesje (de Marskramer verkoopt prettige mesjes voor 99 cent!). Dat wat je wegsnijdt bewaar je!
6) Je ziet dat ik het hier niet zo netjes en precies heb gedaan, maar uiteindelijk zie je daar eigenlijk niets van, dus maak je niet druk als het niet allemaal gelijk gaat.
7 Dan snijd je het kapsel in lagen (hoeveel hangt natuurlijk van je hoeveelheid lagen af. Ik heb hier 3 lagen gesneden)
8) Lekker vullen....
9) Na het vullen, plak je de uitgesneden hoekjes op het stukje ernaast dat níet is gesneden, met botercrème (niet de 1 op 1, maar de botercrème om mee te vullen, is namelijk lekkerder) en dan ga je afsmeren. Na het afsmeren laat ik hem een tijd in de koelkast staan zodat het kapsel goed kan opstijven en werk ik hem nog een keer bij met botercrème (of twee keer). Met een warm mes gaat dit heel goed.
En van de volgende stappen ben ik vergeten foto's te maken:
10) Je bekleedt de taart in 2 keer: Voor de bovenkant maak je een rondje van je marsepein/fondant m.b.v. je gebruikte bakblik. Netjes erover heen draperen en smootheren. Dat wat er buiten steekt moet je wegsnijden.
11) Voor de zijkant rol je een lange lap van je marsepein/fondant en hiermee bedek je de zijkant. Je plakt deze lap goed tegen je golven aan en tegen de marsepein/fondant bovenop.
12) Dan knip je de zijkant van bovenaf zo dat de twee delen één worden en smoother je ze 'aan elkaar vast'.
13) Omdat je toch een naad ziet, plak je bijvoorbeeld een parelrand over de waves en de naad van de zijkant werk je ook netjes weg.
14) En nu verder decoreren!
Dit was mijn eindresultaat:
Heel veel succes en laat je creatie zien in de parade!