1

Onderwerp: Botercrème, begrijp ik het nou goed?

Jippie, mijn derde blanda lijkt gelukt! (Mede dankzij de tips hier op het forum).

Nu naar de volgende stap: de botercrème. Begrijp ik het nou goed dat je dit zowel als vulling kunt gebruiken als als "afstrijkmiddel"? Ik wil het recept gaan gebruiken van de Botercrème (luchtig) van de receptenrubriek en dan de variant met gesmolten (witte) chocola er doorheen. Kan ik deze zowel voor in als op de taart gebruiken? En kan er dan daarna de fondant overheen? Of moet het toch anders?

Re: Botercrème, begrijp ik het nou goed?

Mij lijkt deze botercrème niet zo lekker eerlijk gezegd, maar ik kan me natuurlijk vergissen.
Als vulling gebruik ik wel andere bc dan voor afstrijken.
Voor vullingen gebruik ik het liefste swiss meringue bc, de 1-2-3 methode en om af te strijken gebruik ik het recept van de wilton site.
Die werkt fantastisch, hoeft niet op te sijven in de koelkast en blijft lang goed.

Succes!

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

3

Re: Botercrème, begrijp ik het nou goed?

Bedoel je van de wilton site de "buttercream icing"? En wat bedoelen ze dan met 1/2 cup solid vegetable shortening ?

4

Re: Botercrème, begrijp ik het nou goed?

Oh ja, en nog iets: vanille extract is waarschijnlijk iets anders dan vanille aroma? Enig idee waar ik op korte termijn vanille extract kan kopen? Of kan ik dit ook met een vanillestokje maken?

Re: Botercrème, begrijp ik het nou goed?

Ik gebruik gewoon dat vanillespul in een flesje van Dr. Oetker uit de supermarkt als ik weer eens ben vergeten om iets mee te nemen van het suikeratelier :)

Shortening is de verzamelnaam van producten als crisco en trex, crisco kun je hier in de webshop bestellen.

Die buttercream icing is inderdaad wat ik bedoel, en ik maak altijd de stiff consistancy. Zeker met dit weer is dat veel stabieler dan bc met echte boter erin.

Succes!

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

6

Re: Botercrème, begrijp ik het nou goed?

Ok, dat vanillespul moet wel gaan lukken!  :P

Maar die crisco... ik wil eigenlijk nu mijn taart afmaken en heb dit spul niet... Is er iets dat ik in de supermarkt kan kopen dat er op lijkt of moet ik t dan maar met boter doen? En hoeveel gebruik je voor "a cup"?

Sorry voor al mijn beginnersvragen en alvast bedankt!  :P

Re: Botercrème, begrijp ik het nou goed?

Dat moet je even uitrekenen met een converter op internet.

Over het algemeen kun je uitgaan van 1 deel shortening en 2 delen en een beetje poedersuiker.

Je kunt ook afstrijken met meringue botercrème hoor, dan hoef je maar 1 mengsel te maken :)
Maar voor dijkjes zou ik het niet gebruiken.

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

8

Re: Botercrème, begrijp ik het nou goed?

dat laatste klinkt goed! als beginner is 1 mengsel wel fijn! die van wilton probeer ik dan later nog eens.

laatste vraag voor ik aan de slag ga: zoals ik aan t begin van dit topic schreef wil ik ook witte chocola aan mn taart toevoegen. zal ik door de creme smelten, in kleine stukjes erdoor doen of als pasta in een aparte laag doen?

9

Re: Botercrème, begrijp ik het nou goed?

Suikertaartjes-Suuz schreef:

Mij lijkt deze botercrème niet zo lekker eerlijk gezegd, maar ik kan me natuurlijk vergissen.
Als vulling gebruik ik wel andere bc dan voor afstrijken.
Voor vullingen gebruik ik het liefste swiss meringue bc, de 1-2-3 methode en om af te strijken gebruik ik het recept van de wilton site.
Die werkt fantastisch, hoeft niet op te sijven in de koelkast en blijft lang goed.

Succes!

is het recept van de wilton site een beetje een mengelmoes tussen botercreme en royal icing? gaat het niet "lopen" zoals bij bc?
kun je ook royal icing gebruiken om af te strijken?

sorry voor mijn beginners vragen :+

Groetjes, Franka

Re: Botercrème, begrijp ik het nou goed?

Nee het is het spul wat veel amerikaanse decorateurs gebruiken, net als buddy :)
Het gaat absoluut niet lopen, en het droogt zelfs een beetje waardoor je het met de "viva paper towel method" zelfs mooi kunt afwerken. Maar dat moet je maar even googlen.

Je kunt ook met ri afsmeren, maar dat is wel lastig en het wordt hard.
Je moet dan eerst een dikke laag erop smeren, dan de ri iets verdunnen en nog een laag dan weer iets verdunnen en de laatste laag.
Let erop dat je eerst de zijkanten doet, cakeboard meteen schoonmaken, laten drogen, bovenkant afsmeren, laten drogen, dan pas weer verder met de tweede laag.

Trouwens, ik weet dat ik hier geen vrienden mee maak, maar poedersuiker en roomboter is eigenlijk geen botercrème....

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

11

Re: Botercrème, begrijp ik het nou goed?

ik gebruik altijd t recept van school om mee te vullen en af te smeren en daar zit ook gele room in

12

Re: Botercrème, begrijp ik het nou goed?

haha ik dacht dus dat het RI was wat ik zag op you tube.
ik heb heeeeel veel zitten kijken op you tube om veel te leren.
maar dat is dat spul dus. ik heb idd gezien hoe ze dat doen met die methode.
misschien kan ik dat dan eens proberen. gelijk recept ff uitprinten.

ik vind de 'gewone' botercreme die ik van de mix maak een beetje gaan lopen met dit warme weer. heeeel irritant want ik ben echt nog heel pril met taarten maken en dan probeer ik het zo goed mogelijk te doen om vervolgens na 1 minuut uit de koelkast te zien dat het onder de taart doorloopt :s
dat kan natuurlijk ook doordat ik misschien net niet het fondant goed afgewerkt heb :o  :+

thnx voor de info!! :D

Groetjes, Franka

Re: Botercrème, begrijp ik het nou goed?

etmc schreef:

ik gebruik altijd t recept van school om mee te vullen en af te smeren en daar zit ook gele room in

Dan maak jij volgens mij de echte crème au beurre, die ook in de misérable gaat. Die is wel erg lekker!!

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

14

Re: Botercrème, begrijp ik het nou goed?

jup... want boter met suiker is echt niet weg te krijgen als vulling

Re: Botercrème, begrijp ik het nou goed?

Dat vind ik nou ook :)

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

16 Laatst bewerkt door Fibi (15-07-2010 12:21)

Re: Botercrème, begrijp ik het nou goed?

ready-to-use icing uit die potten.... kan je dat wel gebruiken?
ik zag op you tube toevallig zo'n vrouwtje dat gebruiken

of is dat weer wat anders? :o

Groetjes, Franka

Re: Botercrème, begrijp ik het nou goed?

Ja dat kan ook hoor, is wel behoorlijk duur!
Ik heb ook lang die kant en klare van Wilton gebruikt. Briljant spul maar het kost € 20,- per twee kilo!

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

18

Re: Botercrème, begrijp ik het nou goed?

toevallig had ik zo'n potje gekocht, een klein potje.
kan ik eens proberen hoe het werkt en fondant erover.

dan kan ik het daarna gewoon zelf maken... nouja gewoon.. :o

thnx voor het super snelle reageren :D

Groetjes, Franka

Re: Botercrème, begrijp ik het nou goed?

Tja ik zit me toch maar wat te vervelen hier, omdat ik moet wachten op de vaatwassermonteur....  :lol:

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

Re: Botercrème, begrijp ik het nou goed?

Ik gebruik ongezouten roomboter en poedersuiker met een klein beetje vanille aroma van Dr. Oetker, en ik vind hem heerlijk als vulling en voor af te smeren! Krijg ook geen klachten van mensen!

Vind het trouwens wel jammer dat de vanille aroma van Dr. Oetker nu bruin is want eerst was die doorzichtig en nu blijft de botercreme niet meer zo mooi wit!

Groetje Cindy

21

Re: Botercrème, begrijp ik het nou goed?

Suikertaartjes-Suuz schreef:

Tja ik zit me toch maar wat te vervelen hier, omdat ik moet wachten op de vaatwassermonteur....  :lol:

oja, haha dat heb ik zitten lezen. ben jij blij dat james het straks eindelijk weer doet  :lol:

ik zit me ook te vervelen... maar dan onder werktijd :o  heb vandaag gewoon niet zo'n zin om te werken ;)

Groetjes, Franka

Re: Botercrème, begrijp ik het nou goed?

Nogal ja!! Ik heb ook een hele berg vaat opgespaard van gister!

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

23

Re: Botercrème, begrijp ik het nou goed?

Suikertaartjes-Suuz schreef:

Nogal ja!! Ik heb ook een hele berg vaat opgespaard van gister!

:lol:  :lol:  :lol:  hahaha dat zou ik ook doen!!

zijn je vaatwastabletten nog geldig?? :D  :9

Groetjes, Franka

Re: Botercrème, begrijp ik het nou goed?

Ja hoor :)

"Het geluk in uw leven hangt af van de aard uwer gedachten."
https://www.facebook.com/Suikertaartjes.Suuz http://suikertaartjes-wavy-taart.blogspot.com/

25

Re: Botercrème, begrijp ik het nou goed?

Hmm... lekker laten staan die vaat en wachten op de monteur!

Inmiddels staan alle ingrediënten voor de swiss meringue botercrème klaar, wat zal ik met de witte choco doen?