1 Laatst bewerkt door Marius (22-06-2010 20:46)

Onderwerp: Mijn eerste taart (bruidstaart ca 100 man)

edit: met kleuren aangegeven wat ik nu zeker weet en moest aanpassen met dank aan Rietchy, glashill en Joyce84

Als het 'lastig' is dat ik hier steeds dingen bewerk dan hoor ik dat graag van de moderators. Anders ga ik hier stap voor stap een ervaringen/how-to achtig iets van maken.


Hoi Allemaal,

Een vriend van me gaat de 9e trouwen en hij wilde als bruidstaart een aantal vierkante cakes bestellen bij de HEMA (de fotocakes). Persoonlijk vond ik, toen ik die dingen zag, ze niet eens kinderfeestjeswaardig. Dus ik dacht kom, laat ik eens de taart gaan bakken. Nou ben ik (man) wel redelijk met koken en een apeltaartje lukt wel, maar voor 100 man een bruidstaart is toch wel iets anders  :o
Gelukkig vond ik deze site, en ik ben dus druk aan het lezen geslagen, en heb al een hoop geleerd. Maar er staat zo veel en de tijd is beperkt, dus ik dacht laat ik mijn plan hier eens neerzetten, misschien heeft iemand nog tips voor me. Ik heb al een flinke bestelling gesplaatst in de webshop, wat ik gekocht heb zet ik er wel even tussen haakjes bij.

Mijn plan is om 2  drie-lagen-taarten te bakken met de maten 30/25/20 cm. De basis wordt biscuit (3 pakken van 1KG funcakes biscuit) en champagne-botercreme (1 KG funcakes botercreme mix). In plaats van water meng ik de botercreme met champagne (ik heb nu een eerste portie daarmee gemaakt en dat lijkt prima, staat nu in de koelkast). De buitenkant wil ik afwerken met fondant (5KG FunCakes Rolfondant Wit). De bovenste en onderste taart blijven gewoon wit, de middelste taartjes (2 stuks van 24cm) wil ik met zwarte kleurstof (1 x Wilton Icing Color Black 28gr) mooi zwart maken. Verder wil ik met uitgestoken rondjes de onderste twee taartjes versieren in de tegenoverstelde kleur. De bovenste taart wilde ik gaan versieren met echte rozen en suikerparels (busje uit webshop). Verder heb ik om de witte delen wat extra glans te geven een busje parelmoer spuitglans ( PME Lustre Spray PEARL 100ml ) gekocht.
Helemaal bovenop komt op een van de twee taarten het bruidspaar, en op de tweede ook een klein bosje echt rozen. De taarten komen te staan op karton (Cut Edge Card Silver) en worden gestapeld met dowels (Wilton Dowel Rods Plastic set/4)

Dit is mijn draaiboek:

&   Botercreme maximaal 5 dagen van tevoren maken en dan bewaren in de koelkast. Ik gebruik dus de mix en geen verse eieren. Als ik de creme ruim vantevoren uit de koelkast pak om de biscuit lagen mee te vullen en bedekken dan moet dat lukken lijkt me.

? ik ga een kleine hoeveelheid botercreme zwart maken met kleurstof voor eventuele decoratie van de 'naden' onderaan de taart.  Maar deze is mogelijk te zacht, wat moet ik dan gebruiken?

&  De biscuits kunnen worden ingevoren, dus die kan ik ook tijdig maken. (ik ga er 9 bakken zodat ik van elke maat 1 reserve heb). Als ik ze (half) bevroren bewerk dan moet het zagen ook makkelijker gaan.
Voor het maken van de verschillende maten heb ik een verstelbare roomtaartring gekocht. (cook&co 9.95)

hoeveelheden biscuit mix:
19 CM - 200 mix - 155 Ei - 20 water
24 CM - 290 mix - 225 Ei - 30 water
30 CM - 450 mix - 350 Ei - 45 water

- twee dagen vantevorenwil ik de bevoren biscuits in plakken zagen, botercreme nogmaals opkloppen met botercreme vullen, stapelen en de buitenkant afwerken met hardere botercreme (meer boter).
(taartzaag gekocht bij cook&co), bouwen op Cut Edge Card Silver
Ik zet ze dan terug in de koelkast (niet in de vriezer dat gaat 'zweten' en wacht 1 nacht.

- 1 dag vantevoren meng ik 1,5 KG fondant aan met zwarte kleurstof (dit lukt misschien niet=>testen, anders zwart kopen). vlak voor het fondant er overheen te leggen de boter extra glad stijken met warm paletmes.

Fondant moet je wel 10 minuten kneden! rol ik uit in twee plakken op een doorzichtig plastic  tafelkleed en beplak hiermee de (gekoelde/niet bevroren) 'middelste taartjes'. De restjes bewaar ik voor decoratie. (luchtdicht/koel)

- daarna rol ik plakken van de rest van het fondant en bedek daarmee de overige 4 taarten. Onderste bespuiten met parelglans spray.

- Dowels er in.

- versieren met parels en zwarte rondjes. (ik wil de onderste taart een 'kusseneffect' geven door 4 streepjes rond elke parel te maken.
- Taarten weer terug in de koelkast koelkast op laagste stand ( z'n warmst )

- trouwdag: kleine bosjes met echte rosen (stelen in keukenfolie inpakken om zooi in de taart te voorkomen). Stapelen op de trouwlocatie en opdienen op "zilvere" dienbladen (sligro).

Wat denkt "men" er van? Ben ik nog wat dingen vergeten of gaat dit zo wel lukken? Ik ga natuurlijk wel een generale-repetitie-taart bakken dit weekend :P

2

Re: Mijn eerste taart (bruidstaart ca 100 man)

Dat is een heel verhaal.

Je hebt het allemaal best goed bedacht.
Je hebt het over mooi zwart, maar dit valt niet mee met zelf kleuren.
Ik zou zwart fondant in de webshop kopen.

Botercreme kun je van te voren maken, deze ruim voor gebruik uit de koelkast halen.

Je biscuit kun je het beste half tot licht bevroren snijden of met taartzaag zagen.
Dan vullen en afsmeren en een nacht in de koelkast.
Afsmeren met stevige botercreme (met minder water of champagne).
Veel hier op het forum smeren af met botercreme 1 op 1
(250 gram roomboter en 250 gram poedersuiker)
Let wel op dat je geen botergoud neemt want hierin zitten weekmiddelen en de boter blijft hierdoor wat slap.
De goedkope met de blauwe ruitjes is een fijn product.

Bekleden van een bevroren taart is niet verstandig.
Het vocht moet nog uit de biscuit en hierdoor gaat je fondant (zweten) hij gaat dan glimmen en in het ergste geval smelten.

Veel succes

Ik ga stoppen dus bijna alles wordt verkocht. Stuur me een mail dan ontvang je de verkooplijst van me.

3 Laatst bewerkt door Marius (22-06-2010 00:08)

Re: Mijn eerste taart (bruidstaart ca 100 man)

Hoi Rietchy,

bedankt voor je reactie.

Ik heb de zwarte kleurstof al wel besteld dus ik zal eens een poging wagen met de "generalerepetitietaart", anders bestel ik alsnog de zwarte fondant uit de shop. Ik was inderdaad op het forum al wel tegengekomen dat zwart lastig was.

Als ik het goed begrijp kan ik wel een taart uit de koelkast bekleden, maar hij moet niet bevroren zijn.

Ik heb je opmerkingen proberen te verwerken in mijn 'draaiboek'

Re: Mijn eerste taart (bruidstaart ca 100 man)

ik wil trouwens wel even zeggen, marius, dat ik je verhaal, hoe je alle info als een spons hebt opgenomen en hups een heel plan van aanpak maakt voor je eerste taart, echt geweldig vind!!!

groetjes Tirza     
www.facebook.com/TaartvanTirs

5

Re: Mijn eerste taart (bruidstaart ca 100 man)

Wat een super voorbereiding zeg! Volgens mij gaat het helemaal goed komen.

Nog een aantal puntjes mijnerzijds:
- je geeft aan de biscuitmaten 28-24-18 cm te gebruiken. Het verschil tussen de onderste 2 is hier wel erg klein. Zelf houd ik altijd tenminste een verschil van 5 cm aan, maar persoonlijk vind ik 7,5 cm verschil mooier.
- botercreme van de mix kan je inderdaad van tevoren maken, maar deze is zeker niet onbeperkt houdbaar. Volgens mij is het max. zo'n beetje 5 dagen. Wil je 'm langer bewaren dan kun je 'm het beste invriezen. Hoe dan ook: voor gebruik moet deze nog even flink opgeklopt worden.
- je geeft aan een kleine hoeveelheid botercreme te willen gebruiken voor de decoratie. De creme van de mix is hier niet geschikt voor. Deze is veel te zacht.
- ga voor het bekleden nog even met een warm paletmes langs de gekoelde afgesmeerde taarten. Dit maakt ze strakker en daarnaast maakt 't het cremelaagje net even zachter waardoor de fondant sneller hecht.
- als je de taarten gaat stapelen blijf je vaak onderaan een naadje zien. Aangezien je het stapelen pas op de locatie doet, is het handig te kiezen voor een snelle afwerking. Snel en mooi werkt een satijnen lint. Je werkt de naad mooi weg en 't ziet er ook nog eens heel chique uit.

Succes!

Jac's taartjes ...... naar wens gemaakt voor elke gelegenheid!
www.jacstaartjes.nl

Re: Mijn eerste taart (bruidstaart ca 100 man)

ik wens je alle sucses  toe
klinkt allemaal top en met de aanvulling van de dames hier moet het lukken
wel showen he?

7 Laatst bewerkt door Marius (22-06-2010 09:40)

Re: Mijn eerste taart (bruidstaart ca 100 man)

Dank je wel allen,

@glashill: (ook jouw opmerkingen zitten in de bovenste post)

Ik ga vandaag wel even naar de stad om te kijken welke taartvormen ze hebben. Dank je wel voor de tip over de minimaal 5 cm.

Met de "botercreme-ter-decoratie" wilde ik dat naadje onderaan de taarten wegwerken. Met een spuitzak en botercreme, maar dat is dus niet geschikt? (te zacht). Wat kan ik hiervoor dan het beste gebruiken? (naast een satijnen lintje)


Nog een paar dingen:

- Ik krijg de indruk dat het jullie verbaasd dat ik de taart wil stapelen op de trouwlocatie. Is een drielagentaart met plastic dowels stevig genoeg om te vervoeren als ie al gestapeld is? Ik ben bang dat ie instort dus vandaar het stapelen op locatie.

- Blijven de parels vanzelf zitten of moet ik ze "lijmen"?

- Natuurlijk ga ik ze showen, ik zit er zelfs over te denken een klein filmpje met mijn doen en laten te maken, ook als (hopelijk goed) 'voorbeeld' voor anderen die zoiets voor het eerst gaan doen.

groetjes,
marius

8

Re: Mijn eerste taart (bruidstaart ca 100 man)

Wat betreft t stapelen  en vervoeren..
Ik zou gewoon thuis stapelen en afwerken.
Als je goed gestut hebt kun je prima met een 3 hoog taart rijden..
Anti slip matje in t koffer taart erop. Is hier nog nooit fout gegaan.!

Er zijn trouwens ook al verschillende topics geweest over gestapeld vervoeren waar best wel nog wat nuttige tips in staan.. mischien een idee om die eens op te zoeken!

Heel veel succes met de taart, volgens mij komt dat helemaal goed  :thumb:

9

Re: Mijn eerste taart (bruidstaart ca 100 man)

ik wil alleen maar zeggen:

wow!
wat een onderneming voor een eerste!
maar als ik t zo allemaal lees ben je heel goed voorbereid! ;)

ben benieuwd naar het resultaat!

succes!

there is a thin woman inside me, trying to get out,  i usualy shut her up with chocolate!

10

Re: Mijn eerste taart (bruidstaart ca 100 man)

hele goeie voorbereiding zeg. ik vind hem zo goed dat ik hem gelijk kopieer  :D
ik heb waarschijnlijk eind oktober zo'n project en als beginneling vind ik het best tricky allemaal maar met zo'n schema moet het lukken!
er staan goeie tips in :Y 

heel veel succes en de foto's zien we vast wel verschijnen!!
ben nu al benieuwd naar het resultaat

Groetjes, Franka

11

Re: Mijn eerste taart (bruidstaart ca 100 man)

Ben benieuwd naar het eindesultaat!
Klinkt allemaal fantastisch!

gr. Araucaria

http://ladivataartenencupcakes.nl
Voor leuke, lekkere en originele taarten!

12

Re: Mijn eerste taart (bruidstaart ca 100 man)

kgeloof dat ik het ook maar even kopieer + de reacties  O-)  :o
mezelf ook zoiets op de hals gehaald voor over 3.5 week, voor mijn vriendinnetje die in zweden woont

( gelukkig ben ik er 10 dagen van te voren al en heb ik een heus team!!:D:D)

veel succes iig!

La vie est pour apprendre à aimer est partager l'amour

13

Re: Mijn eerste taart (bruidstaart ca 100 man)

nou aan je voorbereiding zal het in elk geval niet liggen.
Denk dat velen van ons nog iets van je kunnen leren qua planning (draaiboek)

Succes met de taart en ben erg benieuwd naar het resultaat