1 Laatst bewerkt door eiland (19-04-2010 23:38)

Onderwerp: krimpende biscuit

Ik heb weer even een biscuit gebakken, maar....

Wat ik af en toe heb, dan krimpt mijn biscuit met bakken en heb ik in het bakblik aan de zeikanten tussen de biscuit en de buitenrand bijna een cm ruimte..
de biscuit word dan kleiner als het blik zeg maar...
Ik heb dat af en toe... Heeft iemand een idee hoe dat kan?

2

Re: krimpende biscuit

Is je temperatuur van je oven wel constant.
Kan je deze digitaal instellen of handmatig.
Als je dan diezelfde tijd aanhoud en de temperatuur wisseld
dan is je taartje de ene keer keer net iets sneller klaar dan de andere keer.
Eventjes bij de blokker een oventhermometertje kopen.
Kost weinig en dan weet je gelijk wat je oven doet.
succes.

Groetjes Lupe Foto's http://lupe.haaralbum.nl/
WINKEL/WORKSHOPS/ZOETERMEERhttp://www.taartencentrum.nl/

3 Laatst bewerkt door eiland (19-04-2010 23:36)

Re: krimpende biscuit

paloma schreef:

Is je temperatuur van je oven wel constant.
Kan je deze digitaal instellen of handmatig.
Als je dan diezelfde tijd aanhoud en de temperatuur wisseld
dan is je taartje de ene keer keer net iets sneller klaar dan de andere keer.
Eventjes bij de blokker een oventhermometertje kopen.
Kost weinig en dan weet je gelijk wat je oven doet.
succes.


maar dat de biscuit naar binnen tie krimpt heeft er toch niks mee te maken dan hij de ene keer sneller gaar is als de andere keer?

Hij klapt niet in omdat ik de oven opendoe terwijl hij nog niet gaar is hoor..
De bovenkant is verder prima..
Hij komt alleen van de kant las rondom tijdens het bakken...

4

Re: krimpende biscuit

Ik gebruik bakspray van dr outker, kan het zijn dat het komt omdat ik een te dikke laag bakspray gebruik?
Ik had nu namelijk per ongeluk een dikke laag..

5

Re: krimpende biscuit

dat kan ook, maar ik had er zelf met de springvormen meer last van dan met de bakvormen.

Groetjes, Dorothea.

6

Re: krimpende biscuit

Ik heb het bij mijn vierkante bakblik en niet bij mijn ronde!Gek he?

Zeg wat je meent en meen wat je zegt!

7

Re: krimpende biscuit

Krimpen komt door net even iets lang bakken. Probeer 2 minuutjes korter  ;)

Verdwalen in zoetigheid
www.hettaartenbos.nl voor al uw zoete creaties

8

Re: krimpende biscuit

misty schreef:

Ik heb het bij mijn vierkante bakblik en niet bij mijn ronde!Gek he?


Jaaa ik had het ook met mijn vierkante... Toevallig zeg..

9

Re: krimpende biscuit

Boska schreef:

Krimpen komt door net even iets lang bakken. Probeer 2 minuutjes korter  ;)


Oke dankjewel!!

Is de biscuit nu nog wel lekker of te droog of compact geworden?

10

Re: krimpende biscuit

eiland schreef:
Boska schreef:

Krimpen komt door net even iets lang bakken. Probeer 2 minuutjes korter  ;)


Oke dankjewel!!

Is de biscuit nu nog wel lekker of te droog of compact geworden?

Zou ietsje droger kunnen zijn. Ik heb het zelf ook wel eens (krimp dus), maar nog nooit een klacht gehad over droog biscuit of zo.
Als je zelf vindt dat het wat droog is zou je evt. een beetje kunnen tremperen met een suikerstroopje o.i.d.
Of een wat dikkere laag jam gebruiken, daar wordt het biscuit ook wat vochtiger van  ;)

Verdwalen in zoetigheid
www.hettaartenbos.nl voor al uw zoete creaties

11

Re: krimpende biscuit

Dankjewel!!

Ik bak vanavond maar wel een andere, hij is namelijk voor een bestelling, dus die mensen betalen voor een formaat, en deze is dus aanzienlijk kleiner...

Dus deze heb ik in de diepvries gedaan voor een andere keer...

12

Re: krimpende biscuit

Boska schreef:

Krimpen komt door net even iets lang bakken. Probeer 2 minuutjes korter  ;)

Precies, daarom is het belangrijk te weten of je oven  constant van temperatuur is.  :thumb: 
Meten is weten zeg ik altijd maar. ;)  :9

Groetjes Lupe Foto's http://lupe.haaralbum.nl/
WINKEL/WORKSHOPS/ZOETERMEERhttp://www.taartencentrum.nl/

13

Re: krimpende biscuit

hier dus ook het probleem dat ie naar binnen toe krimpt.. en ik vind dat niet leuk.. met bakspray geprobeerd, zonder, met bakpapier en zonder.. ik bak hem op 150 omdt mijn oven geen 160 heeft en bak hem dan wat langer.. maar te kort is ie niet gaar en is ie wel ok.. maar te lang gaat ie krimpen en dan wil ik hem snle stop zetten maar dan is de boven kant net neit gaat en nog iets te nat..

ik snap er geen drol meer van

14

Re: krimpende biscuit

Probeer eens te voelen. Als je biscuit makkelijk induwt is het nog niet gaar. Het kan in een minuutje wel zo zijn, dus goed opletten en elke minuut even voelen. Een gaar biscuit veert enigszins terug. Zodra de randen echt loslaten ben je eigenlijk al iets te ver.

Verdwalen in zoetigheid
www.hettaartenbos.nl voor al uw zoete creaties

15

Re: krimpende biscuit

Het krimpen komt doordat de taartpan goed gesmeerd is en het kapsel laat dan los van de rand.

Als je zondigt zondig dan lekker

16

Re: krimpende biscuit

nou, bij mij liet het gisteren ook los,  en ik had er bakpapier in gedaan en dat zat aan de zijkant met paperclips vast, dus dan gaat dat van jou niet op, Lang Delftje, ik denk idd eerder dat het net 2 min te lang gebakken heeft...

Groetjes, Dorothea.

17

Re: krimpende biscuit

bepalen wanneer het biscuit goed is vind ik ook echt moeilijk, bedankt voor de tips. gewoon vaker voelen en niet forummen ondertussen  :D

liefs marieke

18

Re: krimpende biscuit

lang delftje schreef:

Het krimpen komt doordat de taartpan goed gesmeerd is en het kapsel laat dan los van de rand.

Ja, maar als je niet goed smeert blijft het plakken  :|
Mijn ervaring is toch echt net iets te lang bakken.

mariekepieke schreef:

bepalen wanneer het biscuit goed is vind ik ook echt moeilijk, bedankt voor de tips. gewoon vaker voelen en niet forummen ondertussen  :D

Veel bakken is ook je oven leren kennen enne..... forummen doe ik helemaal niet zo veel  O-)

Verdwalen in zoetigheid
www.hettaartenbos.nl voor al uw zoete creaties

19

Re: krimpende biscuit

Loskomen komt inderdaad door iets te lang bakken.
Als je een grote bakvorm hebt kan het zo zijn dat ie in het midden nog niet helemaal gaar is, en aan de buitenkant al te gaar.
Dit kan je oplossen met b.v. metalen bloemennagels in het midden van je taart, en de randen van je blik een dikke laag vochtig bakpapier omheendoen (of je koopt zo'n speciale bakrand voor om je bakblik http://www.deleukstetaartenshop.nl/prod … ts_id=2942 ).
Zo gaart je buitenkant iets langzamer en de binnenkant iets sneller.
Merk je nu dat ie aan de buitenkant iets te droog is op het moment dat ie uit de oven komt, dan kan je deze licht vochtig spuiten met wat water (of je gebruikt meteen een citroenaroma door je water voor een extra lekker smaakje).
Succes.

Groetjes v. Annette.

20

Re: krimpende biscuit

metalen bloemennagels

Wat bedoel je daar mee?

21

Re: krimpende biscuit

Over het gebruik van bloemennagels zijn de meningen verdeeld. Deze worden gebruikt om icing bloemen op te spuiten en zijn eigenlijk niet geschikt om te bakken, maar velen doen het wel. Er zijn al meerdere topics over geweest.
Eigenlijk zou je een heating core moeten gebruiken, die is er speciaal voor.

Zelf heb ik de large set van de bake even stripes. Ik vind het super goed werken. Zeker bij vierkante biscuits komen ook de zijkanten goed omhoog en het kapsel is mooi recht. Bij ronde gebruik ik ze bij 28 en 30 cm. Ook die rijzen dan heel gelijkmatig.

Verdwalen in zoetigheid
www.hettaartenbos.nl voor al uw zoete creaties