1

Onderwerp: Recept BB 30 cm

Hi,

Bij recepten staat er voor BB de 24 cm rond.
Ik vind dit een erg fijn recept en gebruik deze altijd voor mijn 20 cm.
Mijn bakvorm is 10 cm hoog, dus iets meer kan prima  :)

Maarrr ik heb nu een opdracht voor 30 cm taart.
Wat heb ik gedaan: alles /2 *3
Dus 150 gr suiker /2 *3 = 225 gr.
En dat met alles.

Resultaat:
BB is 3 cm hoog  :(
BB is erg droog  :(

Bij recepten staat wel ook 30 cm, maar dat is met BB mix en die heb ik niet.

Ik heb een ander recept uit een boek gedaan gister, na mijn mislukking. Maar de basis hiervan is heel anders, boter en bakmeel bijv. Dat zit niet in de BB van recepten van deze site. (welke super is!!)
Deze is wel 5 a 6 cm hoog, al iets beter, maar niet goed genoeg.
Maar ook nu is de BB erg droog en hard. Niet goed dus!  :s

Tijd voor poging 3!
Ik hoop dat iemand mij de juiste verhouding kan geven voor 30 cm rond. En op basis van de BB van deze site. Bij 24 cm: (20 voor mij)
* 5 ei
* 150 suiker
* 125 bloem
* 25 maizena
* zakje vanille suiker
* zout

Wie helpt mij uit de brand  :rolleyes:

Have a Nice day!

2

Re: Recept BB 30 cm

even bakblik inhoud meten

voor elke halve liter inhoud gebruik je dan 1 ei, 30 gr suiker, 25 gr bloem, 5 gr maizena, beetje zout en 1/5 zakje vanillie suiker

zo heb je altijd de juiste hoeveelheid

Kettingtaart ronde 6, Thema Zomer in felle kleuren!!

3

Re: Recept BB 30 cm

Wauw, is het echt zo makkelijk?!!

Dien ik dan tot aan de rand te meten of tot de hoogte die ik graag wil.
Gezien ik 10 cm hoog heb.
Taart vind ik 6/7 cm dan erg mooi.

Have a Nice day!

4

Re: Recept BB 30 cm

tot de hoogte die je wilt :D
werkt elke keer weer
erg handig, omdat elke vorm anders is
mocht je nou op 6 1/2 ei uitkomen, zou ik wel voor 7 gaan ;)

Kettingtaart ronde 6, Thema Zomer in felle kleuren!!

5

Re: Recept BB 30 cm

Ik had inderdaad bij de tabellen al gelezen dat je naar boven dient af te ronden. Maar ja de rest van de info die ik zocht kon ik niet vinden.

Super bedankt voor de tip.
Ga er gelijk mee aan de slag!

Have a Nice day!

6

Re: Recept BB 30 cm

PS:

Hoe zit het met de baktijd?
Is daar ook een standaard voor?

Have a Nice day!

7 Laatst bewerkt door RedRose18 (09-05-2010 15:40)

Re: Recept BB 30 cm

ik houd dit altijd aan
maar het verschilt per persoon en per oven ed.
altijd even checken of het gaar is ;)
en hoe vaker je het doet, hoe sneller je weet wat je het prettigst vind werken :D

Baktijden per hoeveelheid ei bij 180°C:
    2/3 eieren --> 30min
    3/6 eieren --> 40min
    7/10 eieren --> 50min

Bij oplopende temperaturen geldt:
    10min 140°C
    10min 160°C
    Rest van de tijd op 180°C

Kettingtaart ronde 6, Thema Zomer in felle kleuren!!

8

Re: Recept BB 30 cm

Ik heb al gemerkt dat het mooiste resultaat bij mij naar boven komt op continu 150 graden.

Tnx voor de info, hier kan ik veel mee.

Have a Nice day!

9

Re: Recept BB 30 cm

ik maak ook altijd basisrecept en weeg de eieren. ik had nl,. de laatste tijd zeer grote eieren, bijna 70gr per ei. Maar het recept gaat uit van 50grams eieren. Dus als je 5 eieren nodig hebt, moet je op ongeveer 250 gr uitkomen, heb je bij 4 eieren al 240, dan zou ik er niet nog 1 bij doen....

Succes!

Groetjes, Dorothea.

10

Re: Recept BB 30 cm

70 grams eieren, wow! van een gans oid?
maar idd, ik gebruik altijd m/l eieren
als ze veel groter zijn moet je daar wel even rekening mee houden

Kettingtaart ronde 6, Thema Zomer in felle kleuren!!

11

Re: Recept BB 30 cm

Ik gebruik altijd M eieren.
Om te voorkomen dat ik te zware eieren heb.
Maar 70 gram zijn zijn joekels zeg!  :)

Have a Nice day!

12

Re: Recept BB 30 cm

ik haal de eieren direct bij de (eier)boer, met als gevolg, dat ik dus deze hele maand geen eieren kan kopen, omdat ze nu geen kippen hebben en de eerst komende eitjes zijn henne-eitjes van nog geen 30-40 gr p/st!.

Groetjes, Dorothea.

13

Re: Recept BB 30 cm

Die zijn wel ieniemienie zeg!
Elke zaterdag op de markt, meestal 20 stuks  ;)
Scheelt toch weer met de supermarkt!

Have a Nice day!

14

Re: Recept BB 30 cm

Nou, ik heb nu een 3 tal 30 cm gemaakt.
Maar het wil nog niet echt vlotten.
1 en 2 was gewoon echt te weinig beslag, werd max 2 cm hoog  :(

Nu heb ik net een 3e poging gewaagd.
Uit gegaan van 15 eieren.
De rest volgens eerder genoemde verhouding ook allemaal x15
Bijna de helft van de bakvorm 30 cm zat vol met beslag.
Oven voorverwarmd op 150 graden.

Zag er veelbelovend uit, dacht ik zo.
Maar ook deze keer kwam ie niet omhoog  :mad:
40 min op 150 graden gedraaid.
Eieren nog even gewogen, 55 gram p.s.
Doorsnijden ging prima, vorm was ook goed.
Maar tis niet luchtig!  :(
Ook niet droog, dus dat scheelt.

Ik ga nu nog een poging wagen, misschien gaat deze beter.
Ik doe dan 10 min 140 graden
10 min 160 en daarna 20 op 180.
Misschien zit het daar in.

Iemand nog andere tips die mij tot een luchtige BB kunnen helpen???

Have a Nice day!

15

Re: Recept BB 30 cm

40 min en wel gaar? zo'n grote vorm? misschien wanneer je em langer doet, misschien 20 140graden, 20 160graden en 20 180graden dat het misschien beter gaat (maar ik heb helaas geen ervaring met een 30cm vorm)
ik vul de vorm meestal 3/4, dan komt ie tot aan de rand na het bakken.

Kettingtaart ronde 6, Thema Zomer in felle kleuren!!

Re: Recept BB 30 cm

had je er ook een bloemnagel of iets anders in gedaan om de warmte vanuit het midden beter te geleiden??

En niet luchtig? Hoe lang heb je het beslag gemixed? En met een handmixer? Kan zomaar zijn dat je met zo'n grote hoeveelheid de kloppers in het beslag verdwijnen en je er dus geen lucht meer in klopt.

groetjes karin

taarten maken...echt heerlijk om te doen!!
http://www.facebook.com/mijntaartjes?ref=hl

17

Re: Recept BB 30 cm

Nou de laatste is beter gelukt.
40 min was inderdaad weer gaar.
Ik heb maar eens wat langer gemixed, 30 min.
Dat zag er al beter uit.
Mijn auto mixer is nog in bestelling dus het was een handmixer.

De mixers verdwenen inderdaad helemaal in het beslag,
misschien dat daar ook een "probleem" zit.

Maar al met al, 5,5 cm hoog geworden.
En prima te eten.
Had van mij alleen nog wat luchtiger gemogen.

Misschien dat dat straks wel lukt met die auto mixer....

En over die bloemnagel, kun je daar wat meer over vertellen.
Ik ken dit helemaal niet.

Have a Nice day!

18

Re: Recept BB 30 cm

je bakvorm moet voor 2/3 vol zitten met beslag, dan komt hij ongeveer tot de rand.
bedoel je nou dat je 15 eieren hebt gebruikt voor 1 taart van 30 cm?

19

Re: Recept BB 30 cm

Wat is een BB????????????????

Groetjes San

20

Re: Recept BB 30 cm

ik denk dat ze Basis Bisquit daarmee bedoeld ;)

Kettingtaart ronde 6, Thema Zomer in felle kleuren!!

21

Re: Recept BB 30 cm

:o ........................ :lol:

Groetjes San

22

Re: Recept BB 30 cm

Overigens zijn de verhoudingen voor inhoud van ronde vormen als volgt te berekenen:

je neemt de straal van het origineel (de helft van de doorsnee). Die doe je in het kwadraat.
je neemt de straal van de grootte die je wil, die doe je in het kwadraat.
je deelt de tweede door de eerste. Dat is je verhouding. Vermenigvuldig alle ingredienten met dit getal.

Voorbeeld: van 20 naar 30:
20: 2=10, kwadraat is 100
30: 2=15, kwadraat is 225
225/100 = 2,25
Dat betekent dat je door een 30cm ronde taart 2,25x zoveel van alles nodig hebt als voor een 20cm ronde taart.

(sorry, was ooit lerares wiskunde, kan het niet laten)

23

Re: Recept BB 30 cm

RedRose18 schreef:

even bakblik inhoud meten

voor elke halve liter inhoud gebruik je dan 1 ei, 30 gr suiker, 25 gr bloem, 5 gr maizena, beetje zout en 1/5 zakje vanillie suiker

zo heb je altijd de juiste hoeveelheid


die is makkelijker ;)
voor de niet wiskunde begaafden onder ons ;)
kreeg laatst ook commentaar dat ik iets te moeilijk uitlegde
jij ook wel eens last van Liessa? ;)

Kettingtaart ronde 6, Thema Zomer in felle kleuren!!

24

Re: Recept BB 30 cm

jup... Maar ik wil niet altijd nameten hoeveel liter er in een vorm moet, en heb gelukkig heel goed hoofdrekenen geleerd. Bovendien kun je de berekening voor elk recept gebruiken. Heb ik ook gedaan, had een vorm van 15 cm, maar een tabel die als kleinste 20 had. Dan is het wel makkelijk om te weten hoe je het kunt narekenen.

25

Re: Recept BB 30 cm

Weet je wat nog makkelijker is.... deze topic ;) http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … p?id=72051
En voor een 10cm blik 1/3de meer gebruiken.. dus alles keer 1.3