1 Laatst bewerkt door RedRose18 (09-04-2010 15:55)

Onderwerp: SPOEDJE suiker lost niet op in meringue BC

hallo allemaal

ik heb een probleem, argh
ik heb zojuist swiss merinque botercreme gemaakt. deze gebruik ik altijd en nog nooit problemen mee gehad, met maken.
alleen deze keer wil het suiker met geen mogelijkheid oplossen in het eiwit. wel 15 min au bain marie staan kloppen, daarna toch maar op de mixer gezet en afgemaakt,...
maar er zitten dus nog suiker korreltjes in...

kan ik dit gebruiken voor de taart waar ik nu mee bezig ben???

Kettingtaart ronde 6, Thema Zomer in felle kleuren!!

2

Re: SPOEDJE suiker lost niet op in meringue BC

Heb je wel fijne kristalsuiker gebruikt?? Heb dit ook nog nooit gehad!

3

Re: SPOEDJE suiker lost niet op in meringue BC

hmm misschien dat dat het is
ik heb andere suiker gebruikt... iets minder fijn...
maar goed, zit een beetje met het feit dat het niet is opgelost en dat een "meting" is voor de temperatuur van je eiwitten... ivm salmonella
maar zijn verse eieren, dan is dat risico miniem toch? als het ook zeer lang verwarmt is geweest.

Kettingtaart ronde 6, Thema Zomer in felle kleuren!!

4

Re: SPOEDJE suiker lost niet op in meringue BC

Ik maak altijd eerst siroop van de suiker, (suiker met 3 eetlepels water koken tot het helemaal helder is) dan heb je dit probleem nooit, maar daar heb je nu natuurlijk niet veel meer aan  :/

5

Re: SPOEDJE suiker lost niet op in meringue BC

is wel een tip voor de volgende keer ;)
maar hoe weet je dan dat je eiwit voldoende verhit is geweest?

Kettingtaart ronde 6, Thema Zomer in felle kleuren!!

6

Re: SPOEDJE suiker lost niet op in meringue BC

Ik gebruik altijd eiwitpoeder. Ik ben graag heel zeker van dat er geen kans is op salmonella gezien de grote hoeveelheid kleine kinderen en zwangeren in mijn omgeving.

7 Laatst bewerkt door RedRose18 (21-04-2010 21:19)

Re: SPOEDJE suiker lost niet op in meringue BC

volgens mij mag het gewoon niet lukken
nu met eiwitpoeder gedaan
120gr water + 20 gram eiwitpoeder
280gr suiker
420gr boter

maar wordt niet stijf tijdens opkloppen....
en zit helemaal vast gekoekt in mijn schaal op de bodem :S

moet je eiwitpoeder zeven? en is het normaal dat het zo enorm stinkt. echt ranzig ;)

Kettingtaart ronde 6, Thema Zomer in felle kleuren!!

8

Re: SPOEDJE suiker lost niet op in meringue BC

Ik gebruik altijd dit recept (komt van het forum) en het mislukt bij mij nooit. Ik gebruik meestal wel de dubbele hoeveelheid, want mijn dochter eet het heel graag op brood  :P Het eiwitpoeder ruikt inderdaad niet naar bloemetjes, maar daar ruik je als het klaar is helemaal niets meer van hoor.

100g fijne kristalsuiker
3 theelepels water
1 eiwit (of 5g eiwitpoeder met 30g water)
100g roomboter

Kook de suiker en het water tot het helemaal mooi helder is.
Klop het eiwit tot schuim.
Voeg al mixend de hete siroop toe en blijf kloppen tot het mengsel is afgekoeld.
(Ik had hier geen geduld voor en ging meteen verder...)
Smelt de boter (moet wel geel blijven) en voeg het toe aan het schuim.

Nu kan je zelf gaan experimenteren met smaken. Ik heb er 2 eetlepels hazelnootpasta (volgens recept) bij gedaan. Dit was echt helemaal super! Ben benieuwd welke smaakjes jullie gaan proberen... (jam/citroensap/diksap/rum/etc. etc.) 
De crème is geschikt om in te vriezen.

9

Re: SPOEDJE suiker lost niet op in meringue BC

heb dit ook geprobeerd, maar de suiker was verbrand?
dat water wat bij de suiker moet is ook lang niet genoeg om het suiker in op te lossen?

Pluk de dag !!!

10

Re: SPOEDJE suiker lost niet op in meringue BC

@roos moet je dat dan ook au bain marie doen? dat opkloppen van water en eiwit poeder? want zie daar op jou manier geen reden meer toe.

Kettingtaart ronde 6, Thema Zomer in felle kleuren!!

11

Re: SPOEDJE suiker lost niet op in meringue BC

Ik klop het eiwit inderdaad niet au bain marie.

In principe is het water wel genoeg, maar je kunt ook een lepel water extra toevoegen. Niet te veel want dan krijg je geen siroop, maar suikerwater. Ik roer het altijd wel goed door in het begin en het vuur niet te hoog.

12

Re: SPOEDJE suiker lost niet op in meringue BC

ga ik het eens op die manier proberen de volgende keer
bedankt voor de tips!

Kettingtaart ronde 6, Thema Zomer in felle kleuren!!

13

Re: SPOEDJE suiker lost niet op in meringue BC

Tip!!

Ik smelt de suiker in de magnetron, heel eventjes maar, wel erbij blijven anders kookt het over en de boter doe ik ook in de magnetron.

groetjes Hanneke

14

Re: SPOEDJE suiker lost niet op in meringue BC

Ik heb t recept van de koekjesfee gebruikt.
Heb t net gemaakt voor de 1e keer en is hardstikke goed gelukt  :thumb:

8 eiwitten (250 gr)
500 gr fijne suiker (ik heb witte basterdsuiker gebruikt)
750 gr roomboter.
Dan gewoon eiwit en suiker au bain marie opkloppen
Daarna de meringue kloppen in mn kennie tot de kom afgekoelt is en het schuim stijf...daarna de boter er stukje voor stukje bij en klaaaaaar.
Heb 2 soorten gemaakt,met irish coffee en de andere met frambozen patiness.
Heb t wel in de vriezer gedaan want had t nog helemaal niet nodig,wilde t gewoon uit proberen

"Count your rainbows....not your thunderstorms...."

15

Re: SPOEDJE suiker lost niet op in meringue BC

RedRose18 schreef:

volgens mij mag het gewoon niet lukken
nu met eiwitpoeder gedaan
120gr water + 20 gram water
280gr suiker
420gr boter

maar wordt niet stijf tijdens opkloppen....
en zit helemaal vast gekoekt in mijn schaal op de bodem :S

moet je eiwitpoeder zeven? en is het normaal dat het zo enorm stinkt. echt ranzig ;)


ik denk dat je 120gr water + 20 gram eiwitpoeder bedoelt anders komt het zo wie zo niet goed ha ha

16

Re: SPOEDJE suiker lost niet op in meringue BC

ik gebruik altijd gewone kristalsuiker en verhit het niet altijd (salmonella zit in het eigeel) en heb nooit last van korreltjes.
Heb wel ondekt idd dat suikersiroop lekkerder is, wordt het net wat gladder van .

17 Laatst bewerkt door RedRose18 (21-04-2010 21:19)

Re: SPOEDJE suiker lost niet op in meringue BC

@ chantelle, hehe ja dat bedoelde ik, apart dat het niemand anders ook is opgevallen ;)

@wilma salmonella kan ook aan de buitenzijde van het ei zitten en dat kan ik aanraking komen met het eiwit bij het openen van het ei.

Kettingtaart ronde 6, Thema Zomer in felle kleuren!!