Onderwerp: Recepten voor koekjes die je wilt versieren
Omdat er regelmatig topics voorbij komen met vragen over koekjes die men wil versieren maar er niet meer uitzien omdat ze uitlopen heb ik hier een viertal recepten verzameld van verschillende koekjes die allemaal mooi in vorm blijven.
Algemene tips:
- Zorg dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
- Qua smaakjes kan je eigenlijk alles toevoegen. Houd er wel rekening mee dat als je de koekjes gaat versieren ze nog zoeter worden. Dus houd daar rekening mee (persoonlijk zou ik bijv. geen aardbei kiezen).
- Zorg dat alle ingrediënten goed gemixt zijn maar kneed het deeg niet te lang.
- Als je het koekjesdeeg hebt gemaakt leg het deeg dan nog even een 1/2 uurtje in de koelkast om wat steviger te worden.
- Het makkelijkst rol je het deeg uit tussen twee stukken bakpapier:
- Het deeg rol je uit tot een dikte van ongeveer 4-6 mm.
- Doe, als je de koekjes hebt uitgestoken ze nog even een 1/2 uurtje in de koelkast voordat je ze de oven in schuift.
- Bak de koekjes altijd in een voorverwarmde oven.
- Bak de koekjes niet te lang (dus niet wachten totdat ze helemaal mooi bruin zijn want dan heb je een keihard koekje). Een koekje is goed als het aan de zijkant begint te verkleuren.
- Laat de koekjes als je ze uit de oven hebt gehaald nog een minuut of 5 op de bakplaat liggen. Door de hoeveelheid boter zijn de koekjes erg zacht en als je ze dan van de bakplaat afhaalt dan vervormen ze alsnog. Je kunt de koekjes op een taart-rooster verder laten afkoelen.Handigheidje voor het uitrollen
Ik gebruik de Deeg dikte geleiders van Städter om het deeg overal even dik uit te rollen. Dit is een set bestaande uit 6 stokjes (2 per dikte): 3 mm, 5 mm, 10mm.- Bewaren: Ik gebruik een grote wekpot om mijn koekjes te bewaren. Onderin doe ik een dun laagje droge rijstkorrels en daar bovenop de koekjes. op deze manier blijven de koekjes lang vers en knapperig
[HOWTO] voor versieren met royal icing:
http://www.deleukstetaarten.nl/howto/4/ … versieren/
RECEPT 1
SUIKERKOEKJES
(recept van Cakejournal: http://www.cakejournal.com/archives/van … r-cookies)
Dit is een wat minder zoet koekje wat mooi in vorm blijft.
Benodigdheden:
450 gram tarwe patent bloem
200 gram (fijne) kristalsuiker
250 gram zachte boter
2 eieren
Snufje zout
1 theelepel vanille
Mix de boter, de suiker en de vanille goed door. Voeg de twee eieren toe en als laatste de bloem en het zout. Mix kort tot alle ingrediënten gemixt zijn.
Leg de bal 1/2 uur in de koelkast om wat op te stijven.
Verwarm de oven voor op 180°.
Rol het deeg uit tussen twee stukken bakpapier en steek het gewenste vormpje uit. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en zorg dat er 2 cm ruimte tussen ieder koekje is.
Bak de koekjes in 15-18 minuten gaar.
.......................................................
RECEPT 2
ZANDKOEKJES
Dit is het meest bekende en bij kinderen zéér populaire koekje. Iets zoeter en vetter dan de suikerkoekjes.
Benodigdheden:
300 gram tarwe patent bloem
100 gram (fijne) kristalsuiker
200 gram zachte boter
3 gram zout (=ongeveer een halve theelepel)
eventueel 1 tl smaakje (bijvoorbeeld: vanille, citroen of amandel)
Doe alle ingrediënten in een kom en kneed met een koele hand tot er een goed te verwerken bal deeg ontstaat.
Leg de bal een 1/2 uur in de koelkast om wat op te stijven.
Verwarm de oven voor op180°.
Rol het deeg uit tussen twee stukken bakpapier en steek het gewenste vormpje uit. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en zorg dat er 2 cm ruimte tussen ieder koekje is. Bak de koekjes in 17 minuten gaar.
------------------------------------------------------------
RECEPT 3 **Meest gebruikte recept**
PEGGY PORSCHEN SUIKERKOEKJES
Ook dit is een mooi en niet zo heel erg zoet koekje.
Benodigdheden:
400 gram tarwe patent bloem
200 gram (fijne) kristalsuiker
200 gram roomboter
1 losgeklopt ei
Snufje zout
eventueel 1 tl vanille essence
[TIP]voeg 3 gram bakpoeder toe aan de bloem voor extra brossigheid (met dank voor de tip van Jel van de koekenbakkers en smarianne)
Mix boter, suiker en smaakje goed door. Voeg het ei toe en mix tot volledig opgenomen. Mix tot slot de bloem erdoor en mix kort tot alle ingrediënten gemixt zijn.
Leg de bal 1/2 uur in de koelkast om wat op te stijven.
Verwarm de oven voor op180°.
Rol het deeg uit tussen twee stukken bakpapier en steek het gewenste vormpje uit. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en zorg dat er 2 cm ruimte tussen ieder koekje is. Bak de koekjes in 6-10 minuten gaar.
[TIPS] Voor andere smaakjes:
- chocoladekoekjes vervang je 50 gram van de bloem voor cacaopoeder
- Citroenkoekjes: voeg, in plaats van de vanille, de fijngeraspte schil van 1 citroen toe aan de bloem
- Sinaasappelkoekjes: voeg in plaats van de vanille, de fijngeraspte schil van 1 sinaasappel toe aan de bloem
- Versier de koekjes door te stempelen (zie post 77!)
-------------------------------------------------------------
RECEPT 4
SIBELLE’S KOEKJES (http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … p?id=70953)
Dit is een mooi bros koekje.
Benodigdheden:
150 gram tarwe patent bloem
150 gram zeeuwse bloem
100 gram witte basterdsuiker
225 gram roomboter
30 gram volle melk
10 gram bakpoeder
snuf zout
eventueel 1 tl smaakje (bijvoorbeeld: vanille, citroen of amandel)
Mix boter, suiker, melk, zout en smaakje goed door. Voeg de bloem en bakpoeder toe en mix kort tot alle ingrediënten gemixt zijn.
Leg de bal 1/2 uur in de koelkast om wat op te stijven.
Verwarm de oven voor op170°.
Rol het deeg uit tussen twee stukken bakpapier en steek het gewenste vormpje uit. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en zorg dat er 2 cm ruimte tussen ieder koekje is. Bak de koekjes in 15 minuten gaar.
TIP Als je 30 gram van de patentbloem vervangt door cacao dan krijg je chocoladekoekjes.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
RECEPT 5
SPECULAASKOEKJES van Postduif
Zo. ik ben even zo brutaal om hier ook een receptje te plaatsen..
Deze heb ik pas geprobeerd en ze waren erg lekker (en een aantal dagen daarna ook nog)
Ze lopen ook niet uiT.
Postduif
Benodigdheden
300 gram bloem
125 gram bruine basterdsuiker
10 gram speculaaskruiden
150 gram zachte boter
een mespunt bakpoeder
3 à 4 eetlepels melk
Zeef de bloem in een kom. Voeg de bruine basterdsuiker, speculaaskruiden, zachte boter, bakpoeder en de melk toe. Kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg een nacht rusten. Bestrooi de speculaasplank met bloem. Druk het deeg in de vorm, snijd overtollig deeg weg. Haal de speculaasjes uit de vorm en leeg ze op een met boter ingevette bakplaat. Bak de speculaasjes ± 15 minuten in het midden van een voorverwarmde oven (180 °C).
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
RECEPT 6
SPECULAASKOEKJES van Djehr
Benodigdheden
113 gram roomboter
90 gram witte basterdsuiker
70 gram bruine basterdsuiker
2 gr zout
25 gram halfvolle melk
25 gram magere yoghurt
250 gram Zeeuwse bloem
10 gram bakpoeder
15 gram speculaaskruiden
Mix boter, basterdsuiker, melk, youghurt, en zout. Voeg de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden en kneed het geheel tot een samenhangende bal deeg.
Leg de bal 1 uur in de koelkast om wat op te stijven.
Verwarm de oven voor op 180°.
Rol het deeg uit tussen twee stukken bakpapier tot een dikte van ongeveer 1/2 cm en steek het gewenste vormpje uit. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en zorg dat er 2 cm ruimte tussen ieder koekje is. Bak de koekjes in 10 - 12 minuten gaar.
---------------------------------------------------------
Recept 7
BRUINE SUIKER KRUIDKOEKJES
Dit is een heerlijk kruidig koekje. lekker om zo te eten en alleen versierd met stempels of om te versieren met icing. Het koekje loopt iets uit waardoor het minder geschikt is voor versieren met fondant of marsepein:
Het originele recept vind je hier
Benodigdheden
385 gram tarwe patentbloem
3 gram bakpoeder
1/2 tl kaneel
1/4 tl gemberpoeder
1/8 tl vers geraspte nootmuskaat
1/8 tl allspice (dit is een engelse kruidenmix die je ook kunt vervangen door speculaaskruiden als je hem niet in huis hebt)
100 gram kristalsuiker
110 gram lichtbruine basterdsuiker
225 gram gezouten boter
1 ei
1 tl vanille extract
Verwarm de oven tot 180 graden
Doe de bloem, bakpoeder en kruiden in een kom en meng ze met een garde goed door. Zet even apart.
Klop de boter met de suikers romig. Voeg het ei en de vanille toe en mix totdat het goed gemengd is.
Voeg beetje bij beetje het bloemmengsel toe en meng totdat alle ingrediënten gemixt zijn. Het deeg zal vrij dik zijn en het kan zijn dat je losse stukjes met de hand door het deeg moet kneden.
Rol het deeg uit tussen twee stukken bakpapier tot een dikte van ongeveer 1/2 cm en steek het gewenste vormpje uit. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en zorg dat er 3 cm ruimte tussen ieder koekje is. Bak de koekjes in 10 - 12 minuten gaar.
Veel bakplezier!