1

Onderwerp: Nigella's chocolate fudge cake

Voor 2 ronde cakes met een diameter van 20 cm:

400 g bloem
250 g gele basterdsuiker
100 g rietsuiker
  50 g cacaopoeder (best quality)
2 tsp  bakpoeder
1 tsp  baking soda (maagzout/zuiveringszout/natriumbicarbonate)
1/2 tsp zout
    3   eieren
142 ml sour cream (kleine verpakking)
1 tbsp vanille extract
175 g ongezouten boter, gesmolten en afgekoeld
125 ml maisolie
300 ml 'chilled' water. (ik zet het voordat ik begin in de diepvries)

Voor de vulling: fudge icing:

175 g pure chocolade (minstens 70%)
250 g ongezouten zachte boter
275 g suikerbakkerspoeder gezeefd/poedersuiker gezeefd
1 tbsp vanille extract

Werkwijze voor de cake:
1 Oven voorverwarmen op 180 graden
2 De bakvormen invetten of bekleden
3 In een grote kom: bloem, basterdsuiker, rietsuiker, cacaopoeder, bakpoeder, baking soda, zout met elkaar mengen.
4 In bijv een tupperware shaker: eieren, sour cream en vanille-extract door elkaar shaken. (tot het gemengd is, hoeft niet luchtig te worden)
5 gebruik de mixer en kom: en mix de gesmolten boter en corn oil met elkaar totdat ze gemengd zijn. Dan meng je het koude water er doorheen. Voeg daarna alle droge ingredienten er in een keer aan toe. De mixer langzaam laten draaien.
6 Voeg het eimengsel toe en mix tot alles gemengd is, en verdeel het over de bakvormen.
7 Bak de cake in 50-55 minuten, of totdat de breinaald er schoon uitkomt. Laat de cake in zijn vorm op een rek 15 minuten afkoelen. Daarna stort je ze uit de vorm op het rek om ze verder af te laten koelen.

Werkwijze voor de icing:
1 Smelt de chocola au bain marie of in de magnetron 2-3 minuten op stand 'medium'. Laat het een beetje afkoelen.
2 In een andere kom: klop de boter zacht en romig.
3 Voeg de gezeefde poedersuiker toe. Klopt dit alles licht en luchtig. De suiker moet gezeefd worden anders wordt de icing "unsoothingly lumpy".
4 Voeg dan de vanille-extract en de chocolade toe en klop alles glanzend en glad.
5 1/4 van de icing gebruik je als vulling tussen de cake in. De rest is voor boven en rondom. Met een ruberen spatel verdelen en glad maken.

Voor de cupcakejes:
Ik heb de volgende verhouding aangehouden:
1 1/2 cakebeslag : 2 icing
Ik kon er 44 cakejes uithalen. Deze heb ik ongeveer 20 minuten gebakken.

Dit is echt onweerstaanbaar lekker. Ik hoop dat jullie er ook heel veel succes mee hebben. Leuk om te horen wat jullie er van vinden.

http://philokralen.spaces.live.com/ album taarten (naar beneden scrollen)
www.philokralen.nl voor mjn sieraden.

2

Re: Nigella's chocolate fudge cake

misschien suf, maar dus niet bekleden met marsepein of fondant?

er is altijd wel een reden voor taart

3

Re: Nigella's chocolate fudge cake

sour cream? is dat plattekaas?

4

Re: Nigella's chocolate fudge cake

Sour cream is zure room. Het staat ook echt zo op het bekertje, soms in nl, soms in eng, soms beide.

Mijn online fotoalbum: http://lonnes.mijnalbums.nl 
Mijn facebook pagina: http://www.facebook.com/BakLonnes

5

Re: Nigella's chocolate fudge cake

Ik kan nergens maisolie vinden, wat kan ik ervoor in plaats gebruiken? ( of weet iemand waar ze het verkopen??)

Wacht niet op het leven, het leven wacht op jou
Groetjes van anita

6

Re: Nigella's chocolate fudge cake

Dat verkopen ze gewoon in de supermarkt: AH, C1000, jumbo.....

7

Re: Nigella's chocolate fudge cake

anietje schreef:

Ik kan nergens maisolie vinden, wat kan ik ervoor in plaats gebruiken? ( of weet iemand waar ze het verkopen??)

Inderdaad hebben de meeste supermarkten het wel, het heet ook wel maiskiemolie, maar je kunt het ook vervangen door elke andere plantaardige olie zonder overheersende smaak (dus bv beter geen extra virgine olijfolie!)

Kijk ook voor De TaartenAgenda 2014 op www.lilotaart.nl !

Re: Nigella's chocolate fudge cake

en waar koop je baking soda??
ook gewoon in de supermarkt??

lijkt me heerlijk!!!!

Neem even een kijkje op:
http://joytaart.come2me.nl/

9

Re: Nigella's chocolate fudge cake

Baking soda heb ik gekocht bij Etos (eentje met spullen om zelf wijn te maken) maar ook bij een grotere supermarkt in Belgi

Re: Nigella's chocolate fudge cake

KiT schreef:

misschien suf, maar dus niet bekleden met marsepein of fondant?

Beetje erg laat, maar nee niet bekleden met marsepein of fondant. Het is zo al machtig genoeg.

http://philokralen.spaces.live.com/ album taarten (naar beneden scrollen)
www.philokralen.nl voor mjn sieraden.

Re: Nigella's chocolate fudge cake

kristien schreef:

sour cream? is dat plattekaas?

Platte kaas is volgens mij kwark in Nederland.
Hoe zure room in Belgie heet weet ik niet. Sorry

http://philokralen.spaces.live.com/ album taarten (naar beneden scrollen)
www.philokralen.nl voor mjn sieraden.

Re: Nigella's chocolate fudge cake

anietje schreef:

Ik kan nergens maisolie vinden, wat kan ik ervoor in plaats gebruiken? ( of weet iemand waar ze het verkopen??)

Ik gebruik soms zonnebloemolie.

http://philokralen.spaces.live.com/ album taarten (naar beneden scrollen)
www.philokralen.nl voor mjn sieraden.

Re: Nigella's chocolate fudge cake

joycemvpepper schreef:

en waar koop je baking soda??
ook gewoon in de supermarkt??

lijkt me heerlijk!!!!

Baking soda is niet echt lekker, het is een rijsmiddel. Je kunt het in diverse taartenshops krijgen en bij sommige toko's.

http://philokralen.spaces.live.com/ album taarten (naar beneden scrollen)
www.philokralen.nl voor mjn sieraden.

14

Re: Nigella's chocolate fudge cake

kristien schreef:

sour cream? is dat plattekaas?

Sour cream is echt zure room en die kan je zo kopen in de winkel. Ik heb hem laatst gezien in een delhaize in Antwerpen; dus ga ervan uit dat je die in Limburg ook wel kan vinden :)