1 Laatst bewerkt door Veerle (17-02-2010 12:07)

Onderwerp: Belangrijke tip over hete suiker voor iedereen!

Ik heb gisteren van een vriendin (die koken als vak had op school) een uitbrander gekregen omdat ik had geroerd in mijn hete glucosesiroop (die uiteindelijk mislukte).
Je mag NOOIT roeren in hete suiker: als daarvan zelfs maar een heel klein spettertje op je hand/arm/... terecht komt ben je daar sowieso 3de graads verbrand!
Dat komt omdat de kooktemperatuur van suiker veel hoger ligt dan die van water. Daarbij komt nog dat suiker doorbrandt.
Als je dus een spetter kokend water op je hand/arm krijgt kan dat 1e, 2e of 3e graads verbrand zijn; afhankelijk van hoe dicht je lichaamsdeel bij het water was en de hoeveelheid water die je op je kreeg.
Kokende suikersiroop (of glucosesiroop; want glucose is tenslotte een vorm van suiker) is veel heter en brandt door. M.a.w. als je bij je kraan bent gekomen om water over je gloednieuwe brandwonde te laten stromen, ben je eigenlijk al te laat. (waarschijnlijk doet het dan ook al geen pijn meer; een 3e graads brandwonde brandt namelijk al je zenuwen op die bepaalde plek helemaal door; waardoor je dus geen pijn voelt.)

Ik denk dat jullie wel wat kunnen hebben aan deze tip!

Ik weet niet helemaal zeker of ik hier in de goede rubriek zit, maar ik denk dat het onderwerp hier het beste past. Sorry als ik verkeerd zit.

Groetjes,
Veerle

2

Re: Belangrijke tip over hete suiker voor iedereen!

Bedankt hoor...maar denk dat veel dit wel weten..Ik in ieder geval wel...Maar goed, misschien heb je er anderen mee geholpen :)

Trotse mama van een mooie zoon - 24 oktober 2012
én dochter - 21 januari 2014

3

Re: Belangrijke tip over hete suiker voor iedereen!

Bedankt voor de tip, ik wist dit dus niet!

Groetjes, Petra
Sinds kort ook een website: http://www.prettaart.webklik.nl

4

Re: Belangrijke tip over hete suiker voor iedereen!

Ik wist het al, ik heb het namelijk al eens zelf voorgehad, ik ging zelf (compleet onervaren) suikertrekken, geen goed plan  :nooo . Uiteindelijk is het wel gelukt hoor maar nu, enkele jaren later staat er nog een mooie druppel op mijn hand en pijn dat dat deed  :s:)

groetjes  Sarah

5

Re: Belangrijke tip over hete suiker voor iedereen!

Vroeger, toen ik nog een klein Mariannetje was, maakte ik met een vriendin vaak borstplaatvormen, erg lekker. En erg heet :S
Heb nog steeds een litteken op mijn hand...

Ik pas wel even je topictitel aan zodat de inhoud van de tip gelijk duidelijk wordt :)

Maar het zal wel iets van suiker zijn - Bløf
Happy Baking, webwinkel en winkel in Den Haag

6

Re: Belangrijke tip over hete suiker voor iedereen!

Bedankt Marianne.  :thumb:

Ik ben blij dat ik toch enkele mensen kan helpen met deze tip. Ik heb gister vol overtuiging staan roeren in die hete troep, dus ben erg blij dat er niets is misgelopen!!

Jammer dat sommigen onder jullie het hebben moeten ondervinden! En anderen zijn bij deze gewaarschuwd  :Y

7

Re: Belangrijke tip over hete suiker voor iedereen!

haha ik had deze tip vorige week wel kunnen gebruiken ;) Toen kwam ik er namelijk zelf achter dat gesmolten suiker ERG heet is ;)

8

Re: Belangrijke tip over hete suiker voor iedereen!

En zo dus ook oppassen met fondant / marsepein wat je te lang in de magnetron hebt gezet om een beetje zachter te maken  :Y

(nee gelukkig niet zelf ondervonden)

Deleukstetaartenshop Almere, verkozen tot leukste winkel van Almere en van Flevoland!

9

Re: Belangrijke tip over hete suiker voor iedereen!

Oei ik wist het ook nog niet.
Maar ik kan het bijna al voelen op mn hand als ik er aan denk!!

Head over heels in ♥ with cake ...
Bruidstaart Groningen

10

Re: Belangrijke tip over hete suiker voor iedereen!

Bommeltje schreef:

En zo dus ook oppassen met fondant / marsepein wat je te lang in de magnetron hebt gezet om een beetje zachter te maken  :Y

(nee gelukkig niet zelf ondervonden)

Ja, dat kan ik -helaas wel uit ervaring- beamen!
Donderdag even wat marsepein in de magnetron gedaan, zodat ik het makkelijker kon doorkneden. Ik pak het bolletje met mijn rechterhand van het bordje af (bovenkant voelde dus prima aan) en leg het in mijn linkerhand en AU AU AU! Onderkant bleek dus LOEIHEET! Zat direct vastgeplakt aan mijn hand.
Nog wel gekoeld onder stromende kraan, maar er kwam toch al snel een beste blaar opzetten. Echt niet tof.
Ik ben een gewaarschuwd mens  :Y

11

Re: Belangrijke tip over hete suiker voor iedereen!

Linus schreef:
Bommeltje schreef:

En zo dus ook oppassen met fondant / marsepein wat je te lang in de magnetron hebt gezet om een beetje zachter te maken  :Y

(nee gelukkig niet zelf ondervonden)

Ja, dat kan ik -helaas wel uit ervaring- beamen!
Donderdag even wat marsepein in de magnetron gedaan, zodat ik het makkelijker kon doorkneden. Ik pak het bolletje met mijn rechterhand van het bordje af (bovenkant voelde dus prima aan) en leg het in mijn linkerhand en AU AU AU! Onderkant bleek dus LOEIHEET! Zat direct vastgeplakt aan mijn hand.
Nog wel gekoeld onder stromende kraan, maar er kwam toch al snel een beste blaar opzetten. Echt niet tof.
Ik ben een gewaarschuwd mens  :Y

Gelukkig kwam er een blaar op; dat is een 2de graads brandwonde. Dat doet pijn uiteraard; maar je zenuwen zijn tenminste nog intact. (trouwens, wat je ook doet: DE BLAAR NIET DOORPRIKKEN!!!!!!)
3de graads brandwonden branden je zenuwen op die plek door, dus heb je na een 3de graads wonde nooit nog echt gevoel op die plek. Vervelend!  ;)

Re: Belangrijke tip over hete suiker voor iedereen!

Doet inderdaad heel erg zeer als zo'n druppel op je hand valt. Ik spreek ook uit ervaring :S  :grr:  Heb zo'n 10 jaar geleden eens borstplaat gemaakt, toen viel er een druppel op mijn hand. Ik heb nog steeds een witte stip (echt een litteken) op mijn hand zitten.