Onderwerp: nonnevotten
Echte carnavals lekkernij.
recept komt van smulweb en is erg lekker.
Nonnevotten
Ingrediënten
Ingredienten voor 25 nonnenvotten:
• 500 gr patentbloem
• 50 gr gist
• 7,5 gr zout
• 50 gr basterdsuiker
• 125 gr boter
• 1 dl eieren
• 2 dl melk
• 25 gr citroenrasp
Voorbereiding
Deegtemperatuur: 25 ?C
Frituurtemperatuur: ca. 170 ?C
Bereidingswijze
Maak de melk lauwwarm. Maak de gist aan met een beetje van de melk. Doe het meel in een kom en maak er een klein kuiltje in. Giet daar de gistoplossing in. Smelt de boter en doe de gesmolten boter bij de gistoplossing en voeg de suiker, de eieren en de melk toe.
Strooi het zout langs de buitenkant van het meel. Kneed er een luchtige deeg van. Het deeg mag niet plakken en niet loslaten van het randje van de kom. Doe er na gelang het nodig is nog wat meel bij. Dek de kom af met een doek en laat het deeg op een warm plaatsje rijzen tot het dubbele volume.
Rol het deeg daarna op een met bloem bestrooide aanrecht uit tot een niet te dunne lap en snijd deze lap in smalle repen van ongeveer 35/40 cm. Leg in deze repen voorzichtig een losse knoop en laat het deeg nog vijftien minuten narijzen. Verhit een pan frituurvet of slaolie tot de begint te dampen (ongeveer 170? C).Laat de nonnenvotten voorzichtig in het vet glijden en bak ze aan beide kanten goudbruin. Haal de nonnevotten vervolgens uit het vet en bestrooi deze met kristalsuiker en kaneel. Ze kunnen zowel koud als warm gegeten worden.
Dit recept is beschikbaar gesteld door Gaston Heutz Boulangerie & Pattisserie uit Eys, Limburg.