1

Onderwerp: Millionaire's taart

Dat is favoriet bij ons thuis. Niet te vaak maken hoor hij is te lekker! Aileen wil m volgende week als extra op haar feestje.

Het is een shortbread met caramelvulling (dulce leche) en choco

http://www.joyofbaking.com/images/large/millionairesshortbreadcookies.jpg

het recept is in het Engels
Millionaire's Shortbread Bars Recipe

Preheat oven to 350 degrees F (177 degrees C) and place rack in center of oven.   Grease with butter (or use a cooking spray) a 9 x 9 inch (23 x 23 cm) pan.

FOR SHORTBREAD: In the bowl of your electric mixer, or with a hand mixer, cream the butter and sugar until light and fluffy.  Beat in the vanilla extract.  Add the flour and salt and beat until the dough just comes together.  Press onto the bottom of your greased pan and bake for about 20 minutes, or until pale golden in color.  Remove from oven and place on a wire rack to cool while you make the filling.

FOR CARAMEL FILLING:  If using Dulce de Leche then simply warm the caramel in the microwave or in a heatproof bowl set over a saucepan of simmering water.  If using sweetened condensed milk, pour the milk into a heatproof bowl and place the bowl over a saucepan of simmering water.  Cover and cook, over low heat, stirring occasionally, for 60 to 90 minutes or until the milk has thickened and has turned a caramel color.  Remove from heat and beat until smooth.  Pour the caramel over the baked shortbread and leave to set.

Note:  You can also do this step in a microwave oven.  Place the sweetened condensed milk in a large microwaveable bowl and cook on medium power for about 4 minutes, stirring halfway through baking time.  Reduce the powder to medium-low and continue to cook for another 8 to 12 minutes, or until the milk has thicken and has turned a light caramel color.  Remove from microwave and beat until smooth.

FOR TOPPING:  Melt the chocolate and butter either in the microwave oven or in a heatproof bowl set over a saucepan of simmering water.  Pour the melted chocolate evenly over the caramel and leave to set.  Cut the shortbread into pieces using a sharp knife. 

Store the shortbread in the refrigerator to keep the chocolate nice and firm. 

Yield: 16 - 2 inch (5 cm) squares




SHORTBREAD:

3/4 cup (1 1/2 stick) (170 grams) unsalted butter, room temperature

1/4 cup (50 grams) granulated white sugar

1/2 teaspoon pure vanilla extract

1 1/2 cups (210 grams) all purpose flour

1/8 teaspoon salt

CARAMEL FILLING:

1 - 14 ounce (396 grams) can Dulce de Leche or sweetened condensed milk

CHOCOLATE TOPPING:

6 ounces (170 grams) semi-sweet or bittersweet chocolate, cut into pieces

1 teaspoon unsalted butter

Let them eat cake
http://annettes.tk/

2 Laatst bewerkt door mamannette (29-10-2009 22:25)

Re: Millionaire's taart

ps foto is niet van mezelf en ik had m niet meer op mijn pc staan en dit recept heb ik van joy of baking afgevist

Let them eat cake
http://annettes.tk/

3

Re: Millionaire's taart

hee! Meteen een recept voor turbo-dulce-de-leche voor als je het niet van tevoren hebt gemaakt. (Zei zij na vanochtend 2 uur naar een rammelend pannetje te hebben geluisterd :+ )

If life gives you lemons, make lemoncurd.

4

Re: Millionaire's taart

dulche leche heb ik (nog) niet eerder gemaakt. als je dit maakt blijf je net zo lang roeren tot het loslaat van het pannetje.

Let them eat cake
http://annettes.tk/

5

Re: Millionaire's taart

Deze heb ik voor mijn zoontjes 1e verjaardag gemaakt! Was erg lekker, alleen had ik chocolade met nootjes gebruikt. Met als gevolg dat de bovenlaag keihard was!

*)

If there's no chocolate in heaven, I'm not going!!!
Trots op mijn nieuwe website! Taartenfreak.nl

6

Re: Millionaire's taart

Heeft iemand hiervan een recept in het Nederlands?
Gaat me wat beter af dan het Engels.  Want het ziet er toch echt heeerlijk uit!

Bedankt!

7

Re: Millionaire's taart

Hier (http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … p?id=39111) staat een soortgelijk recept in het Nederlands.

groeten, Marieke