1

Onderwerp: vouwen/bobbels in marsepein

Hmmm beetje vage omschrijving en misschien staat er ergens al een topic over maar kon 'm ff niet vinden... dus hier komt ie?

Mijn eerste taart was helemaal strak, geen vouw of randje of wat ook in het marsepein na het bekleden.
Maar nu ik wat meer taarten heb gemaakt, heb ik vaak dat ik een plooi/ vouw overhoud aan de zijkant (ronde taart), die ik dan uiteindelijk maar plet en verstop achter wat decoratie ;)

Nu is mijn vraag, hoe krijg je die marsepein er goed strak omheen? Snap er niks van dat het eerst wel lukte en nu niet?
Help... heeft iemand tips?

Alvast bedankt!

Taartelijke groetjes, Renske
Mijn taartjes kan je bekijken op http://cakesforyou.mijnalbums.nl

2

Re: vouwen/bobbels in marsepein

Het lijkt erop dat je de eerste keer netjes van boven naar beneden hebt gestreken. Er zijn duidelijke filmpjes en howto's te vinden hoor. Hier de korte geschreven versie
- marsepeinplak erover
- bovenkant strak strijken met smoother
- rand 'vastzetten'
- veel draaien en van boven naar beneden strijken, elk rondje draaien is een centimeter denk ik, en steeds de zijkanten optillen als er een plooitje dreigt te ontstaan

lekker duurt het langst!

3 Laatst bewerkt door anaid_026 (28-09-2009 10:04)

Re: vouwen/bobbels in marsepein

Ik had hetzelfde en het kwam omdat tijdens de plooien weghalen ik niet naar beneden werkte maar ik duwde de marsepein rond als het ware waardoor je idd een plooi overhoudt, snap je het?

dus de plooien tijdens de afwerking uitvouwen en dan de marsepein tegen de taart aan drukken (zachtjes uiteraard :D)

groetjes, Diana

4

Re: vouwen/bobbels in marsepein

meyke schreef:

- veel draaien en van boven naar beneden strijken

Ik strijk juist van beneden naar boven zodat ik mijn marsepein niet scheur op de rand. Snap je wat ik bedoel?

Volg je hart...want dat klopt!

5

Re: vouwen/bobbels in marsepein

mniek schreef:
meyke schreef:

- veel draaien en van boven naar beneden strijken

Ik strijk juist van beneden naar boven zodat ik mijn marsepein niet scheur op de rand. Snap je wat ik bedoel?

ja dat doe ik ook!

lastig uit te leggen zo he

groetjes, Diana

6

Re: vouwen/bobbels in marsepein

meyke schreef:

Het lijkt erop dat je de eerste keer netjes van boven naar beneden hebt gestreken. Er zijn duidelijke filmpjes en howto's te vinden hoor. Hier de korte geschreven versie
- marsepeinplak erover
- bovenkant strak strijken met smoother
- rand 'vastzetten'
- veel draaien en van boven naar beneden strijken, elk rondje draaien is een centimeter denk ik, en steeds de zijkanten optillen als er een plooitje dreigt te ontstaan

Dank je wel.
Ik strijk wel altijd van boven naar beneden maar ik heb geen smoother, doe het gewoon met mijn handen. Mijn laatste taart(je) heb ik net wat je zegt stukje voor stukje naar beneden gedaan en weer opgetild... En alsnog een vouw :grr: Maar moet je het marsepein als het ware dan wat "uitrekken" ofzo? En gebruik je voor het naar beneden wrijven dan ook een smoother?

Thanks!

Taartelijke groetjes, Renske
Mijn taartjes kan je bekijken op http://cakesforyou.mijnalbums.nl

7

Re: vouwen/bobbels in marsepein

En een hele hoop geduld is in sommige gevallen ook echt noodzakelijk. Net zoals mijn smoother...die kan ik niet meer missen hoor!

Volg je hart...want dat klopt!

8

Re: vouwen/bobbels in marsepein

Dank je wel allemaal!

Zal proberen uit te leggen hoe ik het doe... komt ie!

taart afgesmeerd, marsepein uitgerold
met de deegroller marsepein in het midden op de taart, dan uitvouwen
vervolgens bovenkant glad strijken met mijn handen
dan de marsepein over de rand strijken zodat het niet scheurt.
en dan duw ik de marsepein langzaam recht naar beneden over de taart heen zeg maar... maar dan houd ik dus onderaan de vouwen over...

Kan het zijn dat mijn flap te groot is? hoeveel groter rollen jullie je marsepein uit? Ik meestal zo'n 5-10cm rondom zeg maar.

Enne, wat voor smoother kan ik het beste gebruiken, iemand tips voor als ik weer ga bestellen? en gebruiken jullie de smoother dan ook voor de zijkant?

Alvast (nogmaals) dank!

Taartelijke groetjes, Renske
Mijn taartjes kan je bekijken op http://cakesforyou.mijnalbums.nl

9

Re: vouwen/bobbels in marsepein

maar duw je in 1 keer recht naar beneden?

de truc is om je taart te blijven draaien, steeds een klein stukje naar beneden gladstrijken (niet helemaal naar beneden maar 1 cm ofzo) dan een stukje draaien, dan het volgende stukje naar beneden gladstrijken en zo ga je de taart langs. Als je weer bij het "begin" bent ga je weer een cm naar beneden gladstrijken enzovoorts.

en als je een vouw hebt: stukje marsepein optillen en langzaam heel geduldig gladstrijken.

10

Re: vouwen/bobbels in marsepein

Alexia schreef:

maar duw je in 1 keer recht naar beneden?

de truc is om je taart te blijven draaien, steeds een klein stukje naar beneden gladstrijken (niet helemaal naar beneden maar 1 cm ofzo) dan een stukje draaien, dan het volgende stukje naar beneden gladstrijken en zo ga je de taart langs. Als je weer bij het "begin" bent ga je weer een cm naar beneden gladstrijken enzovoorts.

en als je een vouw hebt: stukje marsepein optillen en langzaam heel geduldig gladstrijken.

ooohhhh nu snap ik 'm :Y... sorry hoor. Dat tikte iemand al eerder maar hij kwam niet binnen hahaha... tja.. 't is maandag he?
Maar eh.. gebruik jij daar een smoother voor?

Taartelijke groetjes, Renske
Mijn taartjes kan je bekijken op http://cakesforyou.mijnalbums.nl

11

Re: vouwen/bobbels in marsepein

meyke schreef:

Het lijkt erop dat je de eerste keer netjes van boven naar beneden hebt gestreken. Er zijn duidelijke filmpjes en howto's te vinden hoor. Hier de korte geschreven versie
- marsepeinplak erover
- bovenkant strak strijken met smoother
- rand 'vastzetten'
- veel draaien en van boven naar beneden strijken, elk rondje draaien is een centimeter denk ik, en steeds de zijkanten optillen als er een plooitje dreigt te ontstaan

ik snap 'm nu!!! Dank je wel!

Taartelijke groetjes, Renske
Mijn taartjes kan je bekijken op http://cakesforyou.mijnalbums.nl

12

Re: vouwen/bobbels in marsepein

Het "eerste" vouwen doe je gewoon met de hand...althans..ik doe dat zo. Pas als ik de gehele lap marsepein op zijn plek heb zitten gebruik ik mijn smoother. Voor de bovenkant van de taart gebruik ik overigens wel gelijk mijn smoother. Ik heb deze smoother.  http://www.deleukstetaartenshop.nl/prod … ucts_id=78 De hoek-smoother staat wel erg hoog op mijn verlanglijstje.

Volg je hart...want dat klopt!

13

Re: vouwen/bobbels in marsepein

mniek schreef:

Het "eerste" vouwen doe je gewoon met de hand...althans..ik doe dat zo. Pas als ik de gehele lap marsepein op zijn plek heb zitten gebruik ik mijn smoother. Voor de bovenkant van de taart gebruik ik overigens wel gelijk mijn smoother. Ik heb deze smoother.  http://www.deleukstetaartenshop.nl/prod … ucts_id=78 De hoek-smoother staat wel erg hoog op mijn verlanglijstje.

dank je wel... heb 'm meteen op mijn lijstje gezet!

Taartelijke groetjes, Renske
Mijn taartjes kan je bekijken op http://cakesforyou.mijnalbums.nl

14

Re: vouwen/bobbels in marsepein

Howto voor een vierkante taart
http://www.youtube.com/watch?v=lyRy2QX2wKo

Ik zoek nog even verder voor een ronde taart.

Volg je hart...want dat klopt!

15

Re: vouwen/bobbels in marsepein

http://atecousa.net//learn/satin-ice-tu … -cake.html
Alstublieft...een howto voor het bekleden van een ronde taart.

Succes ermee!!!

Volg je hart...want dat klopt!

16

Re: vouwen/bobbels in marsepein

ik gebruik mijn smoother om de bovenkant mooi glad en strak te krijgen en daarna ook pas op het laatst, als alle vouwen weg zijn.

17

Re: vouwen/bobbels in marsepein

mniek schreef:

http://atecousa.net//learn/satin-ice-tu … -cake.html
Alstublieft...een howto voor het bekleden van een ronde taart.

Succes ermee!!!

Monique, wat lief dat je dat voor me hebt opgezocht. Met tekst is het altijd anders als dat je het ziet en het is me helemaal duidelijk. Ook dat ik zeker een smoother wil ;)
Harstikke bedankt!!

Taartelijke groetjes, Renske
Mijn taartjes kan je bekijken op http://cakesforyou.mijnalbums.nl

18

Re: vouwen/bobbels in marsepein

Als je je marsepein te dun uitrolt wordt het ook moeilijker om het glad te krijgen. En ik heb twee smoothers. Eentje voor de bovenkant en tegelijk de zijkant (en toen zag ik pas de hoeksmoother...)

Greetz Miranda
Ik hou van mezelf en gelukkig is het wederzijds!

Re: vouwen/bobbels in marsepein

Ik ben een echte beginner en heb dan ook vandaag mijn eerste taart gemaakt.

De mix en de vulling is goed gelukt! De boven kant van de taart is super glad...maar ik snap gewoon niet goed hoe ik de zijkant doe...je houd toch altijd op het einde (als je hele taart rond bent geweest) een hoopje plooi over? Ik vond de marsepein vrij droog...hoe kan dit?

Alvast bedankt

20

Re: vouwen/bobbels in marsepein

Ik heb ook nog niet zoveel taarten gemaakt. De eerst was bijna rond aan de bovenranden. Maar de taart van vandaag.....strakker kan bijna niet! Idd wel met een smoother en zoals op het filmpje. En als je dit voorzichtig doet met niet te veel overschot wat te veel kan gaan trekken komt het wel goed. Je moet ook niet in een haal alles naar beneden duwen, maar eerst een rand van 1 cm of zo. Dan de volgende rand totdat je beneden bent.

21

Re: vouwen/bobbels in marsepein

Ik heb het zelfde probleem, maar ik ben er achter gekomen dat ik de marsepein te dun uit rol. Denk dat ik het bij elk taartje zuiniger wil gaan doen. ;)

www.lindelicious.nl       Elke taart uniek!

22

Re: vouwen/bobbels in marsepein

Ingrid Hofland schreef:

Ik ben een echte beginner en heb dan ook vandaag mijn eerste taart gemaakt.

De mix en de vulling is goed gelukt! De boven kant van de taart is super glad...maar ik snap gewoon niet goed hoe ik de zijkant doe...je houd toch altijd op het einde (als je hele taart rond bent geweest) een hoopje plooi over? Ik vond de marsepein vrij droog...hoe kan dit?

Alvast bedankt

Bekijk de filmpjes eens ;)

Deleukstetaartenshop Almere, verkozen tot leukste winkel van Almere en van Flevoland!