1

Onderwerp: Cranberries en amandeltaart

Dit is een superlekker, kerst taartje. Het is niet moeilijk maar het je bent wel wat tijd kwijt met wachten.

Cranberries en amandel taart

Deeg voor de bodem:
150 gram witte bloem
125 gram witte basterdsuiker
125 gram boter, in kleine stukjes gesneden
1 eetlepel water

Vulling:
200 gram ongezouten boter
200 gram witte basterdsuiker
1 ei
2 eidooiers
40 gram witte bloem
175 gram gemalen amandelen
4 eetlepels slagroom
410 gram uitgelekte halve abrikozen (uit blik)
125 gram verse cranberry’s

Voor het deeg:
Bloem en suiker in een kom, boter erbij en verkruimel de boter met je vingers. Het water erbij. Kneed het deeg tot het soepel aanvoelt. Het deeg afgedekt in de koelkast een halfuur laten rusten.

Rol het deeg uit en bedek een vlaai/quiche vorm (evt. met een losse bodem/springvorm) van 24 cm.  Prik het deeg enkele malen in met een vorm en laat het weer een half uur rusten.
Bedek het deeg met bakpapier en bak de bodem met een blinde vulling in een voorverwarmde oven 190 °C 15 minuten. Haal de blinde vulling en het bakpapier eruit en bak de bodem nog 10 minuten.

Voor de vulling:
Mix de boter en suiker tot het licht en luchtig is. Mix de eidooiers en het ei erdoor heen, dan de bloem de gemalenamandelen en de slagroom erdoor.

Leg de halve abrikozen en de cranberries op de gebakken bodem en schep de vulling erop

Bak de taart nog een uur in de oven.

Serveer de taart warm of koud. Je kunt hem ook prima invriezen