Onderwerp: Banoffee Pie
Nodig:
65 gr boter
250 gr melkchocoladebiscuitjes
Chocoladekrullen (ter versiering)
Vulling:
4 dl gecondenseerde melk (blikje frieze flag)
150 gr pure chocolade (in stukjes gebroken)
1.2 dl creme fraiche of slagroom
1 el golden syrup
vor het sierlaagje:
2 bananen
2.5 dl creme fraiche
2 el sterke koffie
Vlaaivorm met losse bodem van 23 cm doorsnede
1. Smelt de boter in een pannetje. Draai de koekjes in een keukenmachine of stamp ze met een deegroller tot een fijn mengsel. Doe het kruim in een kom en schep de hete boter erdoorheen. Druk het kruim/botermengsel tegen de bodem en zijkanten van de vlaaivorm. Laat stevig worden.
2. maak de vulling. Zet het ongeopende blik gecondenseerde melk in een pan kokend water en leg de deksel erop. Draai het vuur lager en laat het 2 uur sudderen, waarbij je het water zonodig bijvult. Laat de pan niet droogkoken.
3. Neem de pan van het vuur en zet afgedekt weg totdat het blik in het waterbad volledig is afgekoeld. Maak het blik niet open totdat het volledig koud is, omdat het door de hitte onder druk staat.
4. Doe de chocolade, creme fraiche/room en golden syrup in een vuurvaste kom en zet boven een pan sudderend water. Schep er de gekarameliseerde gecondenseerde melk door en klop tot alles goed gemengd is. Smeer de vulling over de kruimelkorst.
5. Snij de bananen in plakjes en schik ze over de chocoladevulling.
6. Meng de creme fraiche met de koffie en schep over de bananen. Garneer met de chocoladekrullen.
Ik heb ipv creme fraiche slagroom gebruikt, ook voor de topping en er geen koffie door gedaan, je proefde de toffee toch al bijna niet.
Ik vind hem erg lekker, wel machtig. Volgende keer met melkchocolade denk ik, puur overheerst de smaak van de toffee te veel.