Onderwerp: Muffins
Je kunt een standaardverhouding aanhouden, ik varieer meestal een beetje al naar gelang het receptje.
Standaardverhoudingen:
275 g bloem
100 g suiker (of meer tot 125 g)
2,5 a 3 theelepels bakpoeder
0,5 theelepel dubbelkoolzure soda (doet het heel goed erbij! heeft wel iets zuurs nodig om te rijzen, zoals karnemelk, citroensap of melk met yoghurt)
100 g boter of margarine
2,5 dl karnemelk (of melk met yoghurt dus of melk met citroensap)
2 eieren
Bv. 200g blauwe bessen of 150 g pure chocola in stukjes
Laat de boter smelten en een beetje afkoelen. Doe in een grote kom alle droge ingredienten. Giet in een maatbeker de (karne)melk, klop er de eieren doorheen en daarna de boter erbij. Giet dit mengsel bij de droge ingredienten en roer kort (niet te lang, gewoon met een houten lepel, mag best een beetje klonterig blijven). Roer er de bosbessen of chocola bij en doe in de vormpjes van papier in de muffinvorm. Bakken op 190 C zo´n 20 a 25 minuten.
MET FRAMBOZEN EN CITROEN
100 g boter of margarine
200 g bloem
2 theelepels bakpoeder
0,5 theelepel dubbelkoolzure soda
150 g fijne tafelsuiker
het sap en de fijngeraspte schil van een citroen
ongeveer 1,2 dl melk
1 groot ei
150 g frambozen (kan ook diepvries, gewoon bevroren erin)
Dezelfde werkwijze, dit maakt precies 12 muffins.
ABRIKOZEN MUNT MUFFINS
Standaard recept, je kunt ook meer suiker toevoegen hoor, moet je gewoon proberen wat je lekker vindt. Toevoegen van 125 g gedroogde (die kant en klaar gewelde) abrikozen in stukjes en verse munt blaadjes. Doe de munt blaadjes gehakt bij de natte ingredienten en op het laatst de stukjes abrikozen erbij.
Je kunt zelf altijd een beetje kijken hoe nat het deeg wordt, moet absoluut niet vloeibaar worden, als het te dun is gewoon een beetje bloem toevoegen en indien te droog gewoon een beetje melk. Kan weinig mis gaan.
BANANEN WALNOOT MUFFINS
150 g gehakte walnoten
250 g bloem
3 theelepels bakpoeder
0,5 theelepel dubbelkoolzure soda
125 g boter
150 g rietsuiker
2 eieren
1,5 theelepel vanille extrakt
3 bananen geprakt
Rooster de noten even in de oven (hoeft niet hoor ingeval van tijdgebrek) en hak ze in kleine stukjes. Doe bloem, bakpoeder en soda in een kom. Doe in een andere kom de suiker en de zachte (hoeft hier niet gesmolten, is een recept uit een amerikaans muffinboekje) boter samen en klop tot smeuig, doe een voor een de eieren erbij en vanille. Voeg de geprakte banaan toe en even doorroeren. Roer droge ingredienten erdoor en licht de noten erdoor roeren.
Ook op 190 C zo´n 20-25 minuten. Het worden er wel meer dan 12, maarja dat is niet zo erg
WORTELCAKEJES
Dit worden er wel precies 12, is wel meer werk dan muffins maar erg lekker en niet zo droog of zwaar.
100g lichte basterdsuiker
1,75 dl zonnbloemolie
2 grote eieren
225 g bloem
2 theelepels bakpoeder
0,75 theelepel dubbelkoolzure soda
1 theelepel kaneelpoeder
snuf zout
geraspte schil van 1/2 citroen
gerapste schil van 1/2 sinaasappel
150 g (ongeveer 2 middelgrote wortels geraspt)
100 g walnoten, gehakt
Klop de suiker en de olie door elkaar en voeg een voor een de eieren toe. Doe er e bloem, bakpoeder, soda, kaneel, zout en citrusschilletjes bij en spatel de geraspte wortel en de walnoten erdoor. Schep het mengsel in de papieren bakjes in de muffinvorm en bak je zo´n 20- 25 minuten op 190 C.
BANANENCAKEJES (ook supereenvoudig recept!)
Worden supersmeuig en luchtig. Ik heb ze gemaakt voor de afscheidsreceptie van mijn moeder (die is pas met de VUT gegaan), heb ze versierd met glazuur, verschillende kleurtjes en een (Peggy Porschen) margriet erop gezet, zag er superleuk uit en ook over de cakesmaak veel complimentjes. Ik moet wel toegeven dat ik nooit meer 60 van die margrieten ga maken hoor ufff
175 g bloem
2 theelepels bakpoeder
0,5 theelepel dubbelkoolzure soda
0,5 theelepel zout
125 g boter gesmolten
150 g suiker
2 grote eieren
4 kleine bananen (ongeveer 300g zonder schil) geprakt
1 theelepel vanille extrakt
Eventueel kun je nog walnoten (60 g) of rozijnen (100g ) toevoegen.
Roer de gesmolten boter en suiker door elkaar. Klop er een voor een de eieren door en vervolgens de geprakte banaan en vanille. Roer de bloem (plus bkapoeder, soda en zout al gemengd in een kom) erdoor, doe het beslag in de vormpjes en bak ze zo´n 20-25 minuutjes op 180 C (kan ook 175 maar dat doet mijn combi oven niet).
Veel eetplezier en sukses!
Groetjes,
Lara
Ps. Ik heb ook nog een supereenvoudig scones receptje, heel lekker voor de zondagochtend :-) Worden megaluchtig en kunnen niet mislukken, ik neem alleen wel altijd de helft van het recept, je krijgt wel veel scones hieruit....
SCONES
500 g bloem
1 theelepel zout
2 theelepels soda
4,5 theelepel wijnsteenzuur (kun je bij de Natuurwinkel kopen)
50 g koude boter in blokjes gesneden
25 g margarine, ook in stukjes
3 dl melk
1 ei losgeklopt om de scones glanzend te maken
Zeef bloem, zout, soda en wijnsteenzuur in een grote kom. Wrijf beide "boters" erdoor totdat het op vochtig zand lijkt. Giet in een keer alle melk erbij, meng kort, en kneed het kort tot een deeg. Rol het deeg uit tot een lap van 3 cm dik (kan ook dunner of dikker, wat je wilt). Steek er rondjes uit. Leg ze op bakpapier op de bakplaat en bestrijk met het ei. Bak ze 10-15 minuutjes tot ze gerezen en goudgeel zijn. Warm met jam en geklopte slagroom, heerlijk!
Overigens moet je de oven voorverwarmen op 220 graden Celsius, ze moeten dus op een hoge temp. gebakken worden!
Groetjes, Lara