1

Onderwerp: hoe krijg ik marsepein/fondant snel hard??

Hoi,
Ik wil eigenlijk een keer een taart met strik maken. Nu heb ik al een keer tragantgom door de marsepein gedaan (meer dan de aanbevolen hoeveelheid), keurig een aantal uren laten staan, maar het blijft zacht.
Hoe kan dat en hoe krijg ik het w

2

Re: hoe krijg ik marsepein/fondant snel hard??

Zelf gebruik ik altijd tylose, met tragant heb ik nog geen ervaring. Maar als ik marsepein gewoon zonder extra toevoeging een hele dag laat drogen aan de lucht, dan wordt het al een stuk steviger, dus dat zou het probleem niet kunnen zijn.

Waar heb je het laten drogen? Is de lucht in de ruimte ook droog? Heb je het niet in een afgesloten bak gezet? Hoe lang heb je het laten drogen. Soms heeft het wel 2 dagen nodig.

3

Re: hoe krijg ik marsepein/fondant snel hard??

Het heeft gewoon een paar dagen op een plaat staan drogen.
Ik heb de lussen woensdagavond gemaakt en vrijdagmiddag ben ik een weekend weg gegaan. Ze waren toen nog niet helemaal stevig.
Het vervolg weet ik niet, want toen ik op maandag thuiskwam, waren alle lussen verdwenen: mijn man had niet opgelet en onze hond in de ruimte waar de plaat stond gelaten. (een paar seconden maar, heeft 'ie in het kruisverhoor wat volgde verklaard) We zijn nog steeds getrouwd (nog n

4

Re: hoe krijg ik marsepein/fondant snel hard??

nou dat probleem had ik dus ook. Terwijl ik ook tylose gebruik en voldoende (volgens mij)

5

Re: hoe krijg ik marsepein/fondant snel hard??

Ik gebruik tylose, heb het wel eens in marsepein gedaan maar dat werd maar niet hard, pas na een paar dagen... fondant wordt vrij snel hard bij mij, maar dat ligt eraan welke fondant ik gebruik (bakels gaat heel snel, icecraft sugarpaste weer niet...)

6

Re: hoe krijg ik marsepein/fondant snel hard??

Bij ons is het vaak erg vochtig in huis en marsepein smelt bij mij soms als ik het aan de lucht wil drogen. Dat gaat hier dus niet. Fondant lukt wel. Dat trekt toch minder vocht aan denk ik. De strik heb ik nog niet geprobeerd, maar ik zou 'm van fondant maken.

Groetjes,
Mirjam

If life gives you lemons, make lemoncurd.

7

Re: hoe krijg ik marsepein/fondant snel hard??

Het wordt een stuk sneller hard als je je werkstuk boven de radiator zet. Dit doet bij mij wonderen als ik de tylose ben vergeten lang van tevoren door het marsepein te doen en toch tappits wil gebruiken.

Groeten Dorien.

8

Re: hoe krijg ik marsepein/fondant snel hard??

Kan je het niet gewoon een uurtje in een heel licht verwarmde oven zetten? De verwarming aan zetten met dit weer is ook zoiets..

Blackadder: "They do say that verbal insults hurt more than physical pain. They are, of course, wrong, as you will soon discover when I stick this toasting fork into your head."

9

Re: hoe krijg ik marsepein/fondant snel hard??

Nou, vandaag kan de verwarming weer gewoon aan :lol:

10

Re: hoe krijg ik marsepein/fondant snel hard??

Met marsepein lukt het mij ook niet hoor. dat wordt echt niet hard maar met Bakels fondant gaat het heel erg snel dat werkt echt perfect voor mij.
Succes!!

Re: hoe krijg ik marsepein/fondant snel hard??

Hoi,

Ik heb al een paar keer zo'n strik gemaakt met succes.
Ik gebruik hier voor het liefste marsepein omdat dit steviger is dan rolfondant.
Als je het op de volgende manier doet, moet het goed gaan:

150 gram marsepein en een flinke theelepel tylose: dit met elkaar vermengen en 1 nacht in de koelkast laten staan.
Kneed de marsepein tot dat het een elastisch deeg wordt.
Nu is het prima te gebruiken voor je krulstrik.
Benodigd:

8 reepjes van 12 cm bij 2,5 cm
Eventueel nog een paar reepjes extra als je er linten aan wilt maken.

Vouw de reepjes tot lusjes aan elkaar vast met een heel klein beetje water, en laat deze een nacht op bakpapier drogen, leg de reepjes op hun kant, zodat ze niet breken. Je kunt er eventueel nog een opgerold servetje inschuiven, zodat het lusje goed in vorm blijft.
Maak linten: snijd aan een kant een driehoekje uit. De linten kun je eventueel versieren met eetbare sterretjes of maak zelf
kleine rondjes van een andere kleur marsepein.
De volgende dag kun je je taart opmaken als een cadeautje door als eerste de linten op je taart vast te plakken met een
beetje glazuur en daarna de lusjes om en om hier boven op plakken.
Kijk maar eens op mijn website:
http://www.maakeentaart.nl
Ik ben bezig om de foto's met krulstrik er op te zetten, dus die volgen nog!

Groet Saskia