Onderwerp: fonceerdeeg
Dit is waar meneer Harry Mercuur volgens mij op doelde (bij de prijsuitreiking van TenT) om evt te gebruiken ter vervanging van de taartkartonnen in stapeltaarten. Het wordt een brosse taartbodem, die natuurlijk wel breekbaarder is dan karton. Maar als je je eerste laag kapsel daar gelijk op legt en daarna verder je taart opbouwt en daarna voorzichtig bent met het verplaatsen zou het misschien wel kunnen lukken. Maar dat zou ik een keer moeten gaan proberen dan!
Dit recept komt uit Desserts & Patisserie van Harry Mercuur. Leuk boekje met hele handige recepten van alle onderdelen die je gebruikt voor taarten e.d.
Fonceerdeeg (voor 4-5 taartbodems)
100 gr harde (dus koude) boter
250 gr patentbloem
125 gr poedersuiker
snufje zout
1 ei
Bloem zeven, boter in stukjes. Poedersuiker vermengen met de boter en het zout. Bloem erbij en kneden tot een bal. 30 min in de koelkast op laten stijven.
Je kunt het in een taart- of springvorm bakken, maar ook op bakpapier.
Bakken op 160-175 graden, de baktijd hangt af van het soort gebak.
In een recept wordt 100 gr fonceerdeeg gebruikt om een bodem van 24 cm doorsnede te maken van 2 mm dik.
Dus fonceerdeeg dun uitrollen en dan 24 cm uitsteken en dan bakken op ingevet bakpapier op een bakplaat in ca 10 min. Daar doen ze het dan weer op 180 graden en hij moet dan lichtbruin worden.
Succes ermee!