1

Onderwerp: Spekkoek

Ik wil graag spekkoek maken met het volgende recept. Ik snap alleen niet helemaal op welke stand ik dat ding nu in de heteluchtoven moet zetten en waar het rooster ongeveer moet zitten. Heeft iemand dit al eens gemaakt?
Zo ja, wanneer is het beslag goed gaar zodat er een 2e laagje overheen kan?

Gaat dat wel met dit recept? Graag hulp!!

****************************************************************

Ingredi

Mijn taartjes:  http://www.mijnalbum.nl/Album=RAZZCJK4
Mijn concertfotografie: www.dutchrosestudio.com

2

Re: Spekkoek

Nou mijn eerste spekkoek is gebakken.
Niet helemaal geweldig geworden, wat klef misschien maar hij is met laagjes en smaakt hetzelfde.
Volgende keer gebruik ik alleen een kleinere springvorm zodat ie hoger wordt en met dus meer laagjes.

http://img.photobucket.com/albums/v335/bjf-europe/Spekkoek.jpg

Mijn taartjes:  http://www.mijnalbum.nl/Album=RAZZCJK4
Mijn concertfotografie: www.dutchrosestudio.com

Re: Spekkoek

vertel , precies zoals hierboven gemaakt?

ik vind ze zoooooooooooo lekker
dan kan ik het ook doen

gr monica
En mijn website is in de lucht www.monicake.nl

4 Laatst bewerkt door marlies (26-09-2007 15:13)

Re: Spekkoek

Hierbij het recept wat ik ooit heel lang geleden met mijn moeder gemaakt heb, toen was ie goed gelukt....

Spekkoek

10 eieren (M)
2 anijsmelk blokjes
400 g boter
400 g witte basterd suiker
1 zakje vanille suiker
250 g bloem
1 tl zout
2 el koffie melk
5 el koekkruiden

Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Bekleed de bodem van een ingevette springvorm (22 cm) met bakpapier. Splits de eieren en maal de anijsblokjes fijn. Klop de boter met de helft van de suiker en de vanillesuiker romig. Klop in een andere kom de dooiers met de rest van de suiker lichtgeel en romig. Klop in een andere, goed vetvrij gemaakte kom, de eiwitten heel stijf. Roer het botermengsel en het dooiermengsel door de eiwitten. Roer de gezeefde bloem met het zout en de koffiemelk erdoor. Verdeel het beslag over twee kommen en roer de anijs en de koekkruiden elk door

www.partycupcake.nl voor Springerle Moulds! Like m'n Facebook.

5

Re: Spekkoek

Ja precies zoals hierboven.
Hij smaakt lekker in ieder geval. Heb net iemand laten testen

Het is wel makkelijk als je 2 kommen heb voor op je mixer anders klop je jezelf een ongeluk met dat ei. Ik heb dus maar 1 kom en dus alles met de hand geklopt en daar wordt je niet vrolijk van.

En eigenlijk maar wat geexpirimenteerd met de heteluchtoven. En niet 3 minuten per laagje gedaan maar iedere keer gekeken of het gaar was. at duurde bij mij wel wat langer dan 3 minuten. Soms 10!!

Mijn taartjes:  http://www.mijnalbum.nl/Album=RAZZCJK4
Mijn concertfotografie: www.dutchrosestudio.com

6

Re: Spekkoek

Spekkoek is toch altijd een beetje kleffig? Ik hou in elk geval wel van kleffige taartjes!

7

Re: Spekkoek

Ja kweet niet, die groene is veel compacter. Het smaakt een beetje naar gevulde speculaas denk ik.

Mijn taartjes:  http://www.mijnalbum.nl/Album=RAZZCJK4
Mijn concertfotografie: www.dutchrosestudio.com

8

Re: Spekkoek

De laagjes in een spekkoek dienen dun te zijn, ze moeten garen, niet bakken.

Het is te vergelijken met het garen van een pannenkoek, als je het beslag in de pan doet zie je op een gegeven moment dat het beslag uit begint te harden aan de bovenkant, dat is het soort garen wat spekkoek eigenlijk moet doen, zo gauw je het stadium hebt bereikt de volgende laag toevoegen, deze dienen niet dikker te zijn dan een paar mm. Je geeft een paar lepels beslag op de laatste laag en met de bolle kant van een lepel verspreid je het beslag met een spiralende beweging. Terug in de oven, net laten garen en hopla volgende laag.

Pas als de laatste laag er op zit geef je iets meer tijd om af te bruinen, je wilt zo weinig mogelijk vochtverlies hebben of rijs, spekkoek dient vrij compact, en vochtig klef te zijn.

I believe in Sandy Claws

9

Re: Spekkoek

enne een spekkoek moet minstens 16 laagjes bevatten volgens mijn ex-schoonmoeder die uit indonesie komt
anders is het niet

cateren is ook gebakjes maken :)

10

Re: Spekkoek

Ooo dit ga ik ook proberen, spekkoek is zo heerlijk! Goede tips hier van iedereen ook... super!

11

Re: Spekkoek

Misschien een stomme vraag maar ik ik in het blanke beslag een kleurstof doen van Wilton? Zodat het lichte beslag groen wordt?

Mijn taartjes:  http://www.mijnalbum.nl/Album=RAZZCJK4
Mijn concertfotografie: www.dutchrosestudio.com

12

Re: Spekkoek

ja kan hoor

mar je kan ook pandan erbij doen
is groen
of chocolade
etc

cateren is ook gebakjes maken :)

13

Re: Spekkoek

Pandan heb ik niet in huis dus dan doe ik het met de groene kleurstof van Wilton, een druppeltje en dan wordt ie groen en bruin. Heb er al 1 met wit/bruin

Bedankt!!!

Mijn taartjes:  http://www.mijnalbum.nl/Album=RAZZCJK4
Mijn concertfotografie: www.dutchrosestudio.com

14

Re: Spekkoek

ja maar tigger
het gaat om de andere smaak

cateren is ook gebakjes maken :)

15

Re: Spekkoek

ja ok dat snap ik maar de smaak van spekkoek heb ik al (getest door Indonesische mensen :-) )wil alleen een groen laagje erbij.

Mijn taartjes:  http://www.mijnalbum.nl/Album=RAZZCJK4
Mijn concertfotografie: www.dutchrosestudio.com

16

Re: Spekkoek

Oh, wat ben ik blij met jullie recepten en tips! Ik heb net zelf spekkoek gebakken met een ander recept. En het is allemaal aardig mislukt :) Mijn laagjes zijn verdwenen bijvoorbeeld omdat in het recept niet stond dat het bovenin de oven moest. En ik vond 10 min tot laagje droog werd al zo gek, dus heb laagjes gemaakt zonder dat alles droog was! hihi! Maar ga het volgend weekend weer proberen met jullie tips!

17

Re: Spekkoek

:)) De aanhouder wint en de volgende keer gaat het perfect...ik maak het niet meer....het is de koek waar ik altijd de meeste brandplekken aan over houd :)

I believe in Sandy Claws