Onderwerp: Nieuw cakeje
Een basis recept voor een cake, klein maar fijn voor een vorm (rond of vierkant) van 10 cm, 5 cm hoog.
Best manier om te bakken is inverted:op een bakblik zetten en een groter, iets hoger bakblik eroverheen zetten tijdens het bakken (hoogste rijs) of gewoon bakken maar dan op een 10 graden lagere temperatuur
Oven voorverwarmen op 150 hete lucht of 165 conventioneel voor inverted of voor gewoon bakken 140 hete lucht of 160 conventioneel.
Bakblikje invetten en bekleden met bakpapier, dit ook invetten met een beetje olie op een stukje keukenpapier.
50 gram cakemeel (honig of koopmans)
5 gram custardpoeder of maizena (structuurverbetering/vochtvasthouder)
halve tl bakpoeder (extra rijs)
1 groot ei
55 gram boter of margarine
60 gram witte basterdsuiker
1 tl zest van een lime
1 a 2 tl sap van een lime.
(beiden kunnen vervangen worden door citroen uiteraard)
Of een halve el likeur naar wens.
Alles op kamertemperatuur in een kom doen, 20 seconden op laag mixen dan 90 seconden op hoog, nog even 10 seconden op laag en zo het beslag weer samen brengen. Met de spatel het beslag in de vorm doen, gladsmeren en in de oven zetten, inverted methode ongeveer 40/45 minuten, gewone methode 35/40 minuten tot goudbruin en een sateprikker er schoon uitkomt.
Bakblikje op een rooster zetten en minstens 5 tot 10 minuten laten rusten, randpapier voorzichtig lossen en verwijderen, cake keren, bodempapier voorzichtig verwijderen, weer keren en af laten koelen. beste smaak ontwikkeling na een nachtje rusten in een afgesloten container. Dit cakeje wordt in deze maat ongeveer 5 cm hoog met een lichte domevorming dus geschkt voor 2 a 3 laags.(30 tot 40 % rijsvermogen)
Geschikt voor vele verschillende soorten vullingen, gemaakt met roomboter erg rijk van smaak en een mooi smeuig kruim.
Het recept kan gewoon verdubbeld enz worden behalve het vocht (sap likeur), 10 procent verminderen bij iedere verdubbeling.......