Onderwerp: Gumpaste
Recept vertaald van een goede kennis die prachtige veiners maakt.
Te maken met de hand maar die die een goede staande mixer hebben kunnen die natuurlijk gebruiken met de kneedhaak.
ongeveer 500 gram bakkerspoedersuiker gezeefd in de schaal
15 gram poedergelatine
2 afgestreken tl (10 ml in totaal) gum tragacant
2 afgestreken theelepels (10 ml totaal) CMC of tylose
2 theelepels ( ongeveer 10 ml) glucose
2 theelepels Trex of Crisco
1 groot eiwit met de streng eruit of 35 ml aangemaakteiwit met water.
50 ml witte azijn
De gum, de tylose, glucose, Trex, eiwitpoeder en bakkerspoedersuiker zijn te verkrijgen in de webshop.
neem eenhittebestendig schaaltje en plaats daarin de azijn en de gelatine , toer even en zet weg voor 10 tot 15 minuten.
In een pan een laagje water, verhitten , het schaaltje met gelatine mengsel plaatsen en roeren totdat de gelatine is opgelost. Als de vloeistof helder is de glucose en vet toevoegen en blijven roeren totdat alles opgelost.
De suiker goed mengen met de gum tragacanth and cmc/tylose, nu verwarmen, dat kan in een metalen schaal in de oven op een 60/70 graden totdat het mengsel warm aanvoelt, in een glazen of plastic schaal in de microwave met een paar keer zappen voor een paar seconden tussendoor goed roeren, zorgen dat je neit over verhit, of je schaal au bain marie verwarmen en roeren totdat de suiker warm aanvoelt.
Nu begint het echte werk, neem de schaal met suiker en maak een kuiltje met hierin de gelatine mix, voor hen met een staande mixer, bedek de kuil met suiker aan de kanten, zet hem op de mixerstand, deeghaak erin en op de laagste stand laten kneden. Werk je met de hand dan bedek dit mengsel met de suiker aan de knanten en meng het zoveel mogelijk met je handen of een houten lepel, keer het dan uit op een werkbald (het ziet er niet uit nu) begin te kneden, in de beginne lijkt het dat er veel te weinig suiker inzit maar de componenten toegevoegd gaan hun werk doen tijdens het afkoelen, werk gestadig door,, soms is er wat extra suiker nodig en je kunt dit nu toevoegen, nooit meer dan een el tegelijk en die goed doorkneden, het deeg moet flexibeld en draderig worden, dit geld ook voor de mixermodus.
Is het deeg dus flecibel en draderig dan ga eerst je handen maar eens wassen want die voelen en zien er nu uit als eeen scene van de mummy )
Vet je handen nu in met een likje Trex of Crisco en kneed een aantal minuten, eventueel je handen tussendoor invettend totdat je een mooi wit satijnig deeg hebt gevormd.
Haal het deeg uit de staande mixer of het deeg wat je gekned hebt, rol er een worst van, verdeel het in 6 delen en neem een likje Trex op je handen en smeer het uit en rol ieder stukje even door je handen zodat er een heel dun laagje vet over het deeg zit. Verpak de stukjes ieders 2 maal in een stukje huishoudfolie en doe de stukje in een goed luchtdichtafsluitbare plastic zak, ziploc of zo.
Leg dat in de koelkast, laat tenminste 24 uur rusten, daarna kun je het gebruiken.
Het lijkt erg hard als je het uit de koelkast haalt maar in de huishoudfolie op kamertemperatuur laten komen en daarna gewoon rustig doorkneden totdat het de gewenste kneedbaarheid heeft bereikt, gumpaste is veel elastischer en sterker dan welke opgewerkte fondant ook en erg geschikt om bloemen etc te maken, de breekbaarheidsfactor is ook vele malen lager daardoor en kan echt heel dun worden uitgerold.
Het deeg is minimaal een maand te bewaren in de koelkast. (zelfs langer vanwege de toegevoegde azijn die als een sterke preservatief functioneert,, de lucht van azijn verdwijnt bij het drogen.)