1

Onderwerp: bekleden met ganache

Wilde met mijn zusje een taart maken. Zij houd erg van chocolade. Maar bij het smelten in de slagroom leek het al mis te gaan. Ik heb geen idee wat?
Kan het aan de chocolade liggen. Het leek heel vettig.
http://i202.photobucket.com/albums/aa195/marjondubois/IMG_2667.jpg

Maar goed toch erover heen. Aan de zijkanten gleed het er zo vanaf.
http://i202.photobucket.com/albums/aa195/marjondubois/IMG_2668.jpg

Maar wat hagelslag opgeplakt. Het smaakte er niet minder om hoor. Maar het zag er niet uit. En echt geen idee waar het aan ligt?
http://i202.photobucket.com/albums/aa195/marjondubois/IMG_2671.jpg

2

Re: bekleden met ganache

ik heb hier geen ervaring mee,maar ik ben wel benieuwd hoe je die hagelslag zo mooi op de zijkant krijgt?
groetjes danielle

Re: bekleden met ganache

Ik heb net geleerd dat je gewoon het beste een handje hagelslag kunt nemen en die tegen je zijkant aandrukken, eventueel wat heen en weer schuiven en de hagelslag blijft erin vastplakken.
Je kunt natuurlijk ook je taart door een bakje heen rollen dat gevuld is met hagelslag, maar dat is weer lastiger.

Groetjes,

Niels.

Groetjes, Niels.
Wil je onze taarten zien? Bezoek dan: http://www.nisastaarten.nl

4

Re: bekleden met ganache

Ja dat heeft mijn zus inderdaad gedaan. Hand hagelslag en ertegen aan. Ja je handen worden er niet schoner op maar daarna even onder de kraan en klaar.

5

Re: bekleden met ganache

Ik denk dat je chocola te warm is geworden dan wordt het op een gegeven moment 'raar'... Hoe heb je het gesmolten? Ik breng de slagroom bijna aan de kook, pan van het vur en dan de chocola erbij doen en roeren tot het is opgelost, NIET meer terug op het vuur!
Maar het kan inderdaad ook misschien aan de kwaliteit van de chocolade liggen.

Tot taarts, Yvonne
Mijn lijfspreuk: "ik blink in niks uit, maar ik kan een heleboel een beetje!"

6

Re: bekleden met ganache

Ik krijg altijd zo'n gek brouwsel als er water bij is gekomen... Is dat per ongeluk gebeurd? Door bijvoorbeeld een natte lepel of zo? Dan kun je nl. ook klonters krijgen. Van water wordt de chcolade dik en dat komt dan ook echt niet meer goed.
Daarnaast moet de chocolade ook niet meer dan 52% (of zo?) cacao bevatten, maar waarom ben ik even vergeten. Staat geloof ik in het recept

Groetjes van Carina
http://www.taartwerk.nl

7

Re: bekleden met ganache

Het ziet er voor mij uit alsof de chocola en de slagroom niet goed gemengd zijn, ben je er nog met een garde of de mixer doorheen gegaan? Ik vermoed dat dat wel geholpen zou hebben.

Water bij gesmolten chocola geeft inderdaad een klonterig effect, maar met ganache is dat niet het probleem, lijkt me omdat slagroom ook water bevat, dus dat zit er toch al in!

En zie ik het goed: heb je de taart eerste met botercreme ingesmeerd? Dan kan ik me voorstellen dat het er aan de zijnkanten vanaf gleed eigenlijk.
Ik doe de ganache latijd zo over de cake.

Maar voor de rest: belangrijkste is dat ie wel lekker was!

Kijk ook voor De TaartenAgenda 2014 op www.lilotaart.nl !

8

Re: bekleden met ganache

Ja ik had wel de taart eerst met botercreme ingesmeerd om het recht te krijgen is dat toch de bedoeling? En er is geen water bijgekomen. We hadden de chocolade eerst gemolten en toen de slagroom opgewarmd deze van het vuur en de gesmolten chocola scheutje voor scheutje erbij. Eerst zag het er goed uit en ineens kregen we dit. Maar ik zal eens op de chocolade kijken hoeveel % cacao er in zat. Bedankt in elk geval voor jullie reacties. Volgende keer beter!

9

Re: bekleden met ganache

Hoi Marjon, de chocolade hoef je niet eerst te verwarmen hoor, juist gewoon doen zoals Yvonne zegt, slagroom verhitten en de stukjes chocolade er gewoon bijgooien. Wat jij nu gehad hebt is dat de chocola inderdaad is gaan scheiden van het vet. Het cacao percentage maakt echt niet uit, de ene chocoprof zegt zo hoog mogelijk, in een ander boek lees je juist wat lager maar ik gebruik altijd een hoog percentage cacao (minstens 65 % of hoger) en het gaat altijd goed.
Trouwens giet ik de ganache ook zo over de cake heen, als je de taart mooi recht wilt krijgen en niet dat het uitgaat lopen met de botercreme, kun je op de lagen een dijkje maken van ganache en daarbinnen je vulling doen, dan even rechtstrijken aan de zijkanten en gewoon eroverheen gieten. Het staat uitgebreid op mijn website bij Recepten www.tartacadabra.nl

Sukses met de volgende!!

Groetjes, Lara. Mijn taarten album
"I wud, therefore I exist"