1

Onderwerp: Speculaas - verkeerde kleur?

Gisteren naar een demonstratie speculaas bakken geweest. En meteen het recept van de bakker opgeschreven. Vandaag dus het deeg gemaakt maar raar genoeg is mijn deeg veel bleker - niet zo mooi donkerbruin. Terwijl ik toch ook gewoon donkerbruine suiker heb gebruikt (ik denk niet dat er nog donkerdere suiker bestaat). Iemand een idee hoe dit komt? Ik hoop in ieder geval dat de consistentie morgen wel ok is voor het bakken (niet zoals die van gisteren), dan lig ik van de kleur niet zo wakker maar ik vind het wel raar.

2

Re: Speculaas - verkeerde kleur?

Ik vermoed dat het deeg donkerder geworden is na een nachtje rust?

Groetjes Evelien

3

Re: Speculaas - verkeerde kleur?

maar een beetje, Evelien. Bij het uitrollen zag ik ook dat het niet egaal van kleur was maar gemarmerd.  Dus wschl ook niet goed gemengd (nochtans met de Kenwood). Maar de smaak was ok!

4

Re: Speculaas - verkeerde kleur?

Ach, zeg je toch dat je zeeuwse speculaas wilde bakker? Die is ook licht van kleur. ;) :D :D :D

5

Re: Speculaas - verkeerde kleur?

Eigenlijk moet, om de kruiden goed te laten doorwerken, echt een dag van tevoren het deeg maken voor speculaas. En dat het gemarmerd was zegt al dat het niet helemaal goed gekneed was. Dus beter kneden en een nachtje laten rusten... En wellicht meer speculaaskruiden (die was je toch niet vergeten he?).
Iets hogere baktemperatuur kan ook helpen, hoe warm was je oven?

6

Re: Speculaas - verkeerde kleur?

Nachtje rusten was gebeurd - speculaaskruiden en kaneel zaten erin (en genoeg!) - kneden zal idd niet goed genoeg gebeurd zijn..
Voor de Kenwood-eigenaars: speculaasdeeg met de deeghaak of met de k-klopper? Ik ben met de haak begonnen maar heb de K daarna genomen..
Oven stond op 180°