1

Onderwerp: vierkante taart bekleden

Hoi,

ik heb altijd een probleem als ik een vierkante taart met fondant of marsepein wil bekleden. Op de een of andere manier komt dat nooit goed uit en heb ik altijd vouwen en ezelsoren. Als ik hier de taarten bekijk zijn die altijd zo strak.

Is daar een goede truc voor ?

Ik hoor het graag

groetjes chimene

groetjes chimene
p.s. al mijn taarten zijn te zien op http://www.bijentaart.nl

2

Re: vierkante taart bekleden

Hoi Chimene,

De truc is als volgt :-).

Je begint bij de hoeken. De duwt de marsepein of fondant eerst terug naar de taart. Niet van boven trekken, want dan scheuren de hoeken. Met de zijkant van de hand vouw je de marsepein om de hoek. Zo doe je eerst alle hoeken.

Vervolgens ga je de zijkanten glad maken. Wanneer je een vouw tegenkomt dan trek je de marsepein een beetje uit elkaar en met de zijkant van de hand probeer je het weer glad te strijken.

Moeilijk om zo goed uit te leggen, maar ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel. Het vergt enig werk en geduld hierbij is een schone zaak. Als je het wat vaker gedaan hebt gaat het ook steeds beter.

Succes
Groetjes Peronne

Groetjes Peronne
www.tijdvoortaart.nl

3

Re: vierkante taart bekleden

Hoi Chimene,

Ik heb van de week ook weer eens flink gesurfd op de engelse sites (o.a. bij de links op deze site) en kwam daar veel uitleg met foto's tegen. Misschien ook iets voor jou?

Groetjes Evelien

4 Laatst bewerkt door lammetjes (03-02-2006 12:34)

Re: vierkante taart bekleden

Hoi Peronne en evelien,

peronne ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt want als je de hoeken eerst doet dan krijg je toch aan de bovenkant die vouwen erin?

evelien weet jij nog op welke site je het tegenkwam? laat maar kom het nu net tegen tijdens het internetten. Ziet er heel simpel uit zo maar ben benieuwd of het nu beter gaat. In ieder geval bedankt voor de tips!!

groetjes chimene

groetjes chimene
p.s. al mijn taarten zijn te zien op http://www.bijentaart.nl

5

Re: vierkante taart bekleden

Hoi Chimene,

Eerst strijk je de bovenkant glad net als bij een ronde taart. Bij een ronde taart voeg je dan de zijkanten en zorg je dat je steeds ruimte krijgt bij het "aanplakken" van de marsepein/fondant, zodat je geen kreukels krijgt. Dit werkt dus net zo bij vierkant, alleen werk je dan steeds vanuit de hoek. Je zorgt dan dat marsepein/fondant aan beide kanten van de hoek evenredig verdeeld wordt, zodat je geen vouwen krijgt in het midden. Dan voeg je op de zijdes de marsepein/fondant zodat het netjes recht blijft zonder gekreukel. Ik werk daarbij tot ong. de helft van de zijde en ga dan de andere hoek doen.

Snap je het een beetje? Succes! Inge

Groetjes, Inge
Deleukstetaartenshop & Taartopmaat

6

Re: vierkante taart bekleden

bedankt

ik ga het dit weekend maar eens uitproberen. Met een ronde taart heb ik nooit problemen dus ik ga maar een aantal kleine vierkant taartjes maken.

groetjes chimene

groetjes chimene
p.s. al mijn taarten zijn te zien op http://www.bijentaart.nl

7

Re: vierkante taart bekleden

Je kunt ook oefenen met een blok schuimrubber of een omgekeerde ovenschaal. Dan kun je het een paar keer opnieuw doen!

Groetjes Evelien

8

Re: vierkante taart bekleden

he goede tip,

stom dat ik daar zelf niet op kom, scheelt weer de nodige calorieen!!!!!!

groetjes chimene

groetjes chimene
p.s. al mijn taarten zijn te zien op http://www.bijentaart.nl

9

Re: vierkante taart bekleden

Bedenk wel dat kleine vormpjes wel wat moeilijker zijn omdat je minder "lange zijde" hebt om je fondant over te verdelen ;-)

Alleen maar een tip hoor :D

Groetjes, Inge

Groetjes, Inge
Deleukstetaartenshop & Taartopmaat

10

Re: vierkante taart bekleden

Hoi Evelien,

heb je voor mij toch het adres van die Engelse site. Ondanks dat ik pas een vierkante taart heb gemaakt (zie de vissentaart in de show off), wil ik toch kijken of ik het wel helemaal goed heb gedaan.

Dank je wel alvast.

Groetjes,

Mandy

Bekijk ook eens mijn website: http://www.detaartenprinses.nl/

11

Re: vierkante taart bekleden

Hij staat onder de links (hier op de sites) bij "ideeën opdoen". Daar staan nog meer sites met technieken, enzo...

Voor de vierkante taart: http://www.pastrywiz.com/wedding/wedding19.htm

Eef

12

Re: vierkante taart bekleden

volgens mij gebruiken ze op die site een hele dikke lap fondant en dan is het misschien ook makkelijker dan als je het dus wilt hebben ?!?

Gr Nicole

13

Re: vierkante taart bekleden

Hoi Nicole,

Ik vind dat ook altijd wel een nadeel. Ook in de boeken van bijv. Debby Brown, daar wordt rustig eerst een taart met een lap marsepein bekleed en daarna nog fondant/suikerpasta eroverheen. En dan een mega stevige cake. Tuurlijk ziet dat er geweldig uit, maar of dat nog te eten is???? Ik vind dat dus niet lekker, veel te zoet en te machtig. Het is inderdaad wat moeilijker als de fondant dunner is uitgerold, maar het is wel te doen evengoed. Natuurlijk kun je het, om het jezelf makkelijk te maken, eerst juist wat dikker laten en dan later, als je wat meer ervaring hebt, dunner uitrollen.

Groetjes, Inge

Groetjes, Inge
Deleukstetaartenshop & Taartopmaat

14

Re: vierkante taart bekleden

Én ik heb nog een tip (net zelf gehoord): Eerst zo strak mogelijk bestrijken met botercr

15

Re: vierkante taart bekleden

Nou, ik denk dat het vooral heel belangrijk is dat dan die laag botercreme echt goed strak is. Als dat niet is zal je de bobbels altijd door de marsepein/fondant zien.

Dus bijvoorbeeld volgens deze methode: de botercreme even laten rusten na het zo strak mogelijk strijken (5 a 10 min.) zodat er een beetje een 'korstje' op komt en dan een velletje bakpapier oid erop leggen en het even gladstrijken. Daarna kan je de toplaag er een stuk strakker op leggen.

Mijn online fotoalbum: http://lonnes.mijnalbums.nl 
Mijn facebook pagina: http://www.facebook.com/BakLonnes