Onderwerp: Hazelnoot - meringuecake
HAZELNOOT-MERIGUECAKE
'Een heerlijke, rijke combi van groosterde hazelnoten, basterdsuiker en dikke, donkere chocoladeroom' aldus het boek("cake anders")
185 g blanke hazelnoten
250 g witte basterdsuiker
6 eiwitten van grote eieren
een mespunt zout
CHOCOLADEROOM
300 g pure chocolade van goede kwaliteit
385 ml slagroom
cacaopoeder, geraspte chocola of chocoladeflinters om te versieren
2 bakplaten, belegd met bakpapier
VOOR 1 CAKE MET 2 LAGEN
Bereidingswijze:
Leg de noten op de bakplaat en rooster ze ong. 10 min. in een op 150°C voorverwarmde even tot ze egaal goudbruin zijn. Laat ze afkoelen en maal ze in een keukenmachine tot een grof poeder. Voeg op 2 eetl. na de suiker toe en meng het geheel in de keukenmachine. Zet apart.
Klop de eiwitten en zout in een vetvrije kom met een elektrische mixer tot er pieken verschijnen. Voeg de achtergehouden 2 eetl. suiker toe en sla de eiwitten stijf en glanzend. Schep er met een grote metalen lepel heel rustig het notenmengsel door.
Verdeel het mengsel in 2 porties. Schep elke portie in het midden van een bakblik. Maak er cirkels met een doorsnede van ong. 20 cm. van. Bak de schuimcirkels 1 1/4 - 1 1/2 uur op 150°C in de oven, tot ze goudkleurig, stevig en knapperig zijn. Wissel de bakplaten event. om, zodat de merigues gelijkmatig bakken. Laat ze volledig afkoelen. Pel er het bakpapier vanaf.
Maak intussen de chocoladeroom. Breek de chocola in kleine stukjes en doe ze in een keukenmachine. Verwarm de room zachtjes tot net onder het kookpunt. Schenk terwijl de keukenmachine draait de warme room bij de chocola. Zet de machine uit, zodra het mengsel glad en dik is. Zet de room event. nog even in de koelkast, zodat hij dikker en makkelijker smeerbaar wordt.
Leg een schuimcirkel op een platte schaal. Bestrijk de cirkel met ong. 1/3 van de chocoladeroom. Leg er de 2e schuimcirkel op en bestrijk de boven- en zijkant van de cake snel met de rest van de chocoladeroom. Zet de cake tot gebruik in de koelkast. Strooi er dan de cacao of geraspte chocola over of versier de cake met chocoladeflinters.
Bewaar de cake max. 3 dagen in een luchtdichte doos in de koelkast.
# Bij gebrek aan een keukenmachine kan je de chocoladeroom ook maken volgens de bereiding van @Evelien (zie recept chocolade petit-fours).
succes en smulze!