Onderwerp: Kaneelrollen + recept
Ik heb het recept van de bekende Amerikaanse pioneer-woman gehalveerd.
Zeker het proberen waard!
Kaneelrollen
Ingrediënten :
480 gram meel ( + 120 gram extra , apart )
125 gram suiker
150 ml melk
125 ml zonnebloemolie
1 zakje gist ( = 7 gram )
1 1/2 theelepel bakpoeder
Zout
Vulling :
Veeel kaneel
Ongeveer 200 gram suiker
150 á 200 gram gesmolten boter
*Hier kun je ook bv gehakte walnoten,pecannoten,rozijnen bij doen.
Glazuur :
125 gram poedersuiker
2/3 eetlepels melk
Paar druppels vanille extract
Bereidingswijze :
Mix de melk,zonnebloemolie en suiker in een pan.Laat het een beetje warm worden , NIET laten koken !
Doe het vuur uit , en laat dit een half uurtje/3 kwartier afkoelen.
Als het mengsel afgekoeld is voeg dan 1 zakje gist toe en laat dit een minuutje.
Voeg dan ongeveer 480 gram meel toe en mix dit goed , het moet een klein beetje plakkerig blijven.
Laat dit rijzen voor 1 uur.
Als het deeg gerezen is voeg ongeveer 120 gram meel,bakpoeder en zout toe en kneed dit goed tot een soepel deeg.
Als het deeg hard is voeg er dan nog wat lauwwarme melk bij , en als het nog plakkerig is voeg dan wat meel bij.
Laat het deeg rijzen op een warme plaats totdat dubbel in volume is (ong. 1 á 2 uur) .Verdeel het deeg in tweeën.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dunne ( niet al te dun! ) rechthoek.
Voor de vulling smeer een dikke laag gesmolten boter over de lap deeg.
Combineer de suiker, kaneel en evt. rozijnen en/of walnootstukjes en strooi dit gelijkmatig over de met boter bedekte deeglap.Rol het deeg strak aan de lange kant op tot een grote staaf.
Snij met een mes gelijke plakken van ong. 2/3 cm.
Plaats de rolletjes met de gesneden kant in de beboterde springvorm tegen elkaar aan.
Je kunt ze ook apart leggen op een bakplaat, bekleed met bakpapier.
Bedek de kaneelrollen met een doek/plastic zak.
Laat het geheel rijzen op een warme plek voor ong. 30-45 min.
Ondertussen maak je het glazuur.Roer in een kommetje poedersuiker met melk en vanille extraxt.
Afbakken in een voorverwarmde oven van 190 graden en bak voor ong. 25-30 minuten tot de rollen goudbruin zijn.
Haal ze uit de oven en giet over de kaneelrollen het glazuur.
Je kunt ze ook laten afkoelen en pas als je ze serveert het glazuur eroverheen schenken.
Smullen maar!