Onderwerp: Portugese ananas cake
Voor de cake
2 thee glazen suiker ( iets onder de rand )
2 thee glazen bloem ( met kop )
1 thee glas met ananas sap ( sap van de ananas uit blik)
5 eieren splitsen
1 koffie lepel bakpoeder ongeveer 9 gram
De garnering
1 blik ananas op sap
Eventueel wat gekonfijte kersen
220 gram suiker
100 ml water
Van het water en de 220 gram suiker een licht gekleurde karamel maken. Gieten in een bakblik ( ik heb de wilton pan van 20 cm gebruikt) en de bodem en de rand goed bedekken. Hierop de ananas leggen en eventueel de kersen.
Ei geel met suiker en ananas sap samen roeren tot alles licht van kleur wordt.
Eiwit stijf slaan.
Stijf geslagen eiwit en bloem met bakpoeder om en om toevoegen aan eigeel massa en omscheppen.
Alle in een vorm doen en ongeveer 60 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 160 C.(hete lucht oven) Controleren of de cake helemaal gaar is anders nog iets langer bakken en eventueel afdekken met wat aluminium folie als hij van boven al donker wordt. Je kan de vorm tot ongeveer een cm onder de rand vullen. Ik had nog genoeg over om twee klein blanda schaaltjes mee te vullen. Deze waren na 25 minuten gaar.
Een beetje laten afkoelen en daarna storten verder laten afkoelen en smullen maar.
Deze cake zonder boter kan je ook lekker maken door het ananas sap te vervangen door jus d’orange of yoghurt.
Groet,
Jacqueline