1

Onderwerp: marshmallowfondant

Hoi allemaal,

Dit recept staat al elders op het forum, maar op verzoek zet ik het nog even bij de recepten zodat het voor iedereen gemakkelijker te vinden is.

Op het forum van Wilton.com heb ik een recept gevonden voor marshmallow fondant. Ik heb het uitgeprobeerd op mijn whimsical taartje, zie show off elders op dit forum. Ik heb chcolade marshmallow fondant gebruikt voor de donkerbruine kleur en gewone voor de roosjes en de strepen. Ik vind het heel fijn werken. Of het ook geschikt is om een grote taart mee te bedekken weet ik niet zeker, dat heb ik nog niet geprobeerd. De smaak is heel lekker en voor de kleine decoraties die ik gemaakt heb werkt het heel erg fijn. Echt een aanrader dus.

Marshmallow fondant

ingrediënten:
1 cup mini marshmallows (goed aangedrukt, ik gebruik 10 grote)
1 el water
1 1/2- 1 3/4 cup poedersuiker (ik meet het zelf niet af, doe er steeds een beetje bij tot het een mooi balletje klei geworden is)

bereidingswijze:
Doe de marshmallows en het water in een magnetronbestendig bakje. Zet het voor 20-30 seconden in de magnetron tot de marshmallows groter en zacht worden. Roer het even door elkaar tot het een soort soepje (zitten nog klontjes in) is geworden. Voeg langzaam steeds een beetje poedersuiker toe tot het helemaal is opgenomen. Doe dat eerst met een lepel omdat het mengsel erg warm is als het net uit de magnetron komt. Als het met de lepel niet meer lukt kan je met je handen verder kneden. Bewaar het in een luchtdicht bakje of zakje.

tips voor gebruik:
- gebruik dit fondant op dezelfde manier als je gewend bent met rolfondant, dus geen speciale gereedschappen nodig.
- je kan het heel dun uitrollen en het is gemakkelijk te repareren.
- als je het gaat bewerken kan je tegen het plakken een heel klein beetje Crisco op je werkvlak en handen smeren. Dan krijg je het altijd heel mooi los. Werkt echt super!
- na elke paar keer rollen draaien, net zoals bij fondant.
- als je teveel poedersuiker toevoegt krijg je er gemakkelijk scheurtjes in.
- het is net zo lang houdbaar als de uiterste houdbaarheidsdatum op je zak marshmallows. Mijn oudste stukje is nu een week oud en het werkt nog net zo goed als in het begin.
- als het een klein beetje hard is geworden kan je het heel even in de magnetron verwarmen (paar seconden) dan wordt het weer lekker zacht.
- gebruik roze marshmallows voor roze fondant, verder kan je er alle kleurstoffen in gebruiken. Het makkelijkste gaat dat om ze meteen bij het water toe te voegen.
- als je roosjes/ kraaltjes/ bloemetjes maakt kan je die gewoon aan de lucht laten drogen, dan worden ze harder, maar nog altijd goed te eten.
- ook goed te gebruiken met klei vormpjes (mijn bruine bloemetjes op de whimsical cake) wat mij met gewone rolfondant nooit lukte omdat het te zacht was.

variaties op het recept:
- voeg voor chocolade fondant 2 el. gesmolten chocolade en 1 el. cacaopoeder toe (de mijne was erg hard, dus moelijk te gebruiken om de hele taart te bedekken misschien hoort dat zo, misschien heb ik teveel poedersuiker toegevoegd...)
- voeg voor witte chocolade fondant 2 - 2,5 el. gesmolten witte chocolade toe
- voeg wat smaakstof toe

Veel plezier ermee!

Mijn online fotoalbum: http://lonnes.mijnalbums.nl 
Mijn facebook pagina: http://www.facebook.com/BakLonnes

2 Laatst bewerkt door wendy (06-03-2006 16:44)

Re: marshmallowfondant

Hoi Lonneke.

Ik heb het meteen uitgeprobeerd toen ik dit recept las maar bij mij lukte het niet erg, het bleef vreselijk plakken aan mijn handen en met meer suiker werd het weer te stug.  :( :( :(
Nu kwam ik er ook achter dat ik de verkeerde poedersuiker gebruikte.
Een echt beginners foutje, ik gebruikte gewoon die bussen maar de bakker vertelde me dat daar te veel antiklontermiddel in zit.
Meteen bij hem andere gekocht en mijn eiwit fondant is 100 keer beter dan daarvoor dus ik ga het snel nog eens proberen met dit recept.

Nu vond ik het dus zonde om weg te gooien en heb het toch weer verwarmd in de magnetron met nog een paar marschmellows erbij en heb het dus wat vloeibaarder gehouden, om er vervolgens bloemetjes mee te spuiten.
Ik vond het resultaat erg mooi, wat matter dan fondant en het bleef ook iets zacht maar wel goed droog. :)
Eenmaal op de taart gebruikt werden ze weer wat zachter maar ze hielden goed hun vorm en het smaakte heel lekker.

Had je het ook al eens geprobeerd op deze manier of alleen als kneedbaar deeg?
Ik was benieuwd of er vaker mee gespoten werd of niet, waarschijnlijk vertel ik jullie ervaren baksters niets nieuw.

Groetjes Wendy

3

Re: marshmallowfondant

Nou Wendy, mij dus wel!! :D

Groetjes Evelien

4

Re: marshmallowfondant

Hoi Wendy,

Je vertelt mij ook iets nieuws hoor! Ging het goed? Heb je toevallig de mogelijkheid een foto te plaatsen? Was het niet verschrikkelijk plakkerig om mee te werken?? Je maakt het zo dus door alleen minder poedersuiker toe te voegen uiteindelijk, niet door er extra water bij te doen?

Je ziet het, vragen vragen vragen....

Groetjes,

Lonneke

Mijn online fotoalbum: http://lonnes.mijnalbums.nl 
Mijn facebook pagina: http://www.facebook.com/BakLonnes

5

Re: marshmallowfondant

Hoi allemaal,

Ik heb marshmallowfondant ook al een paar keer gespoten, het begon eigenlijk toen ik de fondant niet fatsoenlijk door mijn klei"pistool" kreeg. Ik heb er toen wat water door gekneed en toen uiteindelijk, was het ongeveer zo dik als icing, en heel goed te spuiten! Bovendien werd het ook veel sneller hard dan normale royal icing.

groetjes,

Pauline

Groetjes, Pauline

6

Re: marshmallowfondant

Hoi Wendy,

Bij mij werd het prima hoor met de poedersuiker uit bussen. misschien was toch je water/marshmellow verhouding niet optimaal?....... Nou ja, of een ander merk bussen. Kan natuurlijk ook. :D
Maar dat spuiten ga ik ook eens proberen!!

Groetjes,
Mirjam

If life gives you lemons, make lemoncurd.

7 Laatst bewerkt door wendy (07-03-2006 20:04)

Re: marshmallowfondant

Hallo weer,

Leuk om ook eens wat vragen te bantwoorden in plaats van vragen te stellen. ;)
Ik heb er inderdaad minder suiker door gedaan, waarschijnlijk bleven ze daardoor ook wat gummie achtig, ik zal het met meer suiker en extra water ook eens proberen.
Plakkerig vond ik het eigenlijk juist niet.
Foto's plaatsen lukt vast wel al ben ik handiger met mijn handen dan achter de computer.
Het is meer dat als ik naar jullie baksels kijk ik me er nog niet aan durf te wagen om iets op de schow of te zetten.
De taarten die ik (voor ik deze site ontdekte) heb gemaakt waren wel leuk hoor maar bestonden voornamelijk uit een combi van slagroom, marsepein en plastic figuurtjes. :-D
Na nog wat oefenen ( ik stond net in de keuken een fondant plaatje te maken en was aan het oefenen met icing roosjes,wat niet erg lukt trouwens) zal ik wel wat gaan plaatsen hoor, in ieder geval de koekiemonster taart die ik 9 april voor mijn zoontje wil maken.

Groetjes Wendy

8

Re: marshmallowfondant

Nou, ik heb het geprobeerd hoor, dat moest natuurlijk wel even! Ik vond het moeilijk om de fondant op de juiste dikte te krijgen om te spuiten. Het leek heel dik maar toch liepen de blaadjes na het spuiten nog in elkaar over. Verder maakte het niet zoveel verschil met royal icing qua gebruik. Nou nog afwachten hoe het opdroogt. De smaak vind ik iig wel lekker!

Mijn online fotoalbum: http://lonnes.mijnalbums.nl 
Mijn facebook pagina: http://www.facebook.com/BakLonnes

9

Re: marshmallowfondant

Ja, dat je niet zulke scherpe randjes krijgt als bij icing was me ook opgevallen.
Het is wat zachter om te zien en wat matter ook.
Grappig ik krijg het juist niet voor elkaar om het kneedbaar en uitrolbaar te krijgen.
Het is of een kleverige bende of een kanonskogel. ;)
Ook ben ik er vandaag achter gekomen dat je de flowers niet erg lang kan bewaren.
Ik maakte het bakje van een week of twee, drie terug open en merkte dat ze er nog wel goed uit zagen maar erg zacht waren geworden.
Echt voor de korte termijn taarten dus.

10

Re: marshmallowfondant

Hoi Wendy,

Raar toch h

Mijn online fotoalbum: http://lonnes.mijnalbums.nl 
Mijn facebook pagina: http://www.facebook.com/BakLonnes

11

Re: marshmallowfondant

O, ja da's ook nog mogenlijk, weer een beginnersfoutje denk ik. :D
Ik heb soms weer het school gevoel, ik moet nog zo veel leren.
Alleen vind ik dit wel veel leuker, hihihi.
Nou, ik blijf het proberen hoor, ik geef niet snel op.
Mijn bestelling van de webshop is nu binnen dus ga ik ook snel zelf fondant proberen te maken, ben benieuwd hoe me dat afgaat.
(mischien ga ik wel letterlijk af :-) )
De icing gaat al veel beter, nu ga ik het ook met eiwit poeder proberen, ik ben erg benieuwd of dat verschillend zal zijn.

Emmm, er komt weer eens een vraagje bij me op.
Als je het tot de volgende dag op laat stijven, waar doe je dat dan in, ik probeerde het in een plastic zakje maar dat zat er totaal aan vast geplakt, getver. :(

12 Laatst bewerkt door Franky (10-03-2006 22:53)

Re: marshmallowfondant

Sorry wendy
Ik gaf een antwoord maar ik had niet goed gelezen dat het marsmallow fondant was.

En ik kan misschien wel bloemen maken, maar hier heb ik nog niet mee gewerkt!! ;-)

Ik moet ook nog heeeel veel leren!!

groetjes Francisca

13

Re: marshmallowfondant

Ik laat het gewoon in de open lucht drogen. Gewoon hier op de eettafel of in de boekenkast. Eventueel doe ik er een hoog deksel (taartdoos ofzo) schuin op (tegen het stof en kindervingertjes) zodat er nog wel lucht bij kan.

Mijn online fotoalbum: http://lonnes.mijnalbums.nl 
Mijn facebook pagina: http://www.facebook.com/BakLonnes

14

Re: marshmallowfondant

Ik doe mijn spuitwerk altijd op de ovenplaat, dan kan ik het zo in de oven laten drogen

15 Laatst bewerkt door wendy (11-03-2006 21:49)

Re: marshmallowfondant

Hai, ik bedacht me nog iets,

Zoals ik in een eerder bericht al zei kwam ik erbij om het te gaan spuiten omdat ik er geen fatsoenlijk deeg van kreeg, :( toen heb ik er dus extra marshmallow in gedaan, niet verdund met water dus in verhouding te weinig poedersuiker denk ik.
Dat kan ook de reden zijn dat ik ze niet erg stevig kreeg.
Ze hadden toch bijna een week staan drogen voor ik ze in het trommeltje deed dus dat kon het bijna niet zijn. Zou water toevoegen hierbij eigenlijk wel werken?

p.s. Mijn vitine kast fungeert nu vaak als droogplek, ook stofvrij, best handig.

16

Re: marshmallowfondant

Ja, Evelien, dat vind ik op zich een heel goed idee. Behalve in mijn geval helaas :( Mijn oven is tevens mijn magnetron (combi dus) die ik ook gedurende de dag regelmatig gebruik. Dus dan blijf ik bezig met verplaatsen!

Mijn online fotoalbum: http://lonnes.mijnalbums.nl 
Mijn facebook pagina: http://www.facebook.com/BakLonnes

17

Re: marshmallowfondant

Dat heb ik ook, maarja... Ik heb ook geen beter alternatief. Dus steeds sta ik dan even met een stuk of wat bloemen in mn handen. Kan ik er steeds eventjes van genieten en trots op mezelf zijn. ;) Hihi

Eef

18

Re: marshmallowfondant

Mijn oven is helaas luchtdicht of zo. Als ik het er in zet droogt het nl helemaal niet. 's Nachts en als er niemand in de keuken hoeft te zijn staat m'n bakplaat dus op het aanrecht en als ik de ruimte nodig heb of als het te druk/onveilig in de keuken is gaat het hup de oven in. (Gelukkig heb ik een redelijk groot aanrecht :D)

Groetjes,
Mirjam

If life gives you lemons, make lemoncurd.

19

Re: marshmallowfondant

Hoi Lonneke,

Ik kan geen email adres van je vinden, dus vandaar zo maar even. We willen eigenlijk het recept met jouw tips op onze site (www.felicitaartjes.nl) onder recepten zetten. Met verwijziging uiteraard van jouw naam. Graag horen we even van je of dat akkoord is, je mag ons ook even mailen.

Groetjes,
Wietske

Groetjes, Wietske
Al mijn foto's zijn te zien op http://felicitaartjes-wietske.mijnalbums.nl/

20 Laatst bewerkt door wietske (27-08-2006 21:45)

Re: marshmallowfondant

Vorige keer was je op vakantie vandaar dat ik hem nog een keertje plaats

Ik hoop dat je dit leest, want ik kan geen email anders van je vinden, vandaar op deze manier.....

Zou ik dit recept inclusief de variaties op onze site www.felicitaartjes.nl mogen gebruiken.

Ik hoor het wel even, stuur me anders even een mailtje

Groetjes,
Wietske

Groetjes, Wietske
Al mijn foto's zijn te zien op http://felicitaartjes-wietske.mijnalbums.nl/

21

Re: marshmallowfondant

vandaag geprobeerd, met succes!! was erg makkelijk, maar wel een kliederboel :)

nu heb ik eindelijk iets wit voor de kersttaarten binnenkort!!

website : www.detaartenfee.be
het boek van de taartenfee verschijnt op 1 november 2010

22

Re: marshmallowfondant

oeps toch nog effe vraagje, we zijn een paar uurtjes later en het is een keiharde bal geworden. moet ik nu wat water toevoegen?

website : www.detaartenfee.be
het boek van de taartenfee verschijnt op 1 november 2010

23

Re: marshmallowfondant

Ik denk gewoon effe enkele seconden in de microgolf, Catherine - en dan pas als het nodig is water bijdoen

24

Re: marshmallowfondant

merci kristien, hopelijk lukt het zo wel.

website : www.detaartenfee.be
het boek van de taartenfee verschijnt op 1 november 2010

Re: marshmallowfondant

Heeft iemand dit al eens geprobeerd zonder magnetron? Ik heb namelijk niet zo ding (als