1

Onderwerp: Kerstmuffins met cognac

voor 15 muffins

300 gr gedroogde vruchten (gemengd), 300 ml cognac,bruine rum of sherry,
250 gr. zelfrijzend bakmeel 1/2 tl bakpoeder. 4 el kruidenmengsel dat zijn gelijke delen kaneel,nootmuskaat,gember en kruidnagel. 1 tl.gemberpoeder,225 gr donkere rietsuiker of bruine basterd,250 gr zachte boter,4 middelgrote eieren,licht opgeklopt.

voor de glazuur.
150 gr ongezouten boter,gesmolten,150 gr goudkleurige poedersuiker, 150 gr roomkaas,1 el cognac,bruine rum of sherry en ca 45 zilveren pareltjes.

Doe het gedroogde fruit in een plastic bak of grote pot die je kunt afsluiten.Giet de alcohol erover maar bewaar nog 15ml/1 el apart.Verwarm dit mengsel 2 minuten op de hoogste stand in de magnetron (850W) zodat het fruit welt.Je kunt het fruit ook met de alcohol in een steelpannetje op het fornuis laten sudderen.
Verwarm de oven voor op 170 gr.Zet 15 papieren muffinvormpjes in de muffinbakplaat.
Doe de helft van het fruitmengsel in de blender tot er een zachte puree ontstaat.
Doe de bloem,het bakpoeder,het kruidenmengsel,de gemberpoeder en de suiker in een grote kom.
Voeg er de boter en de eieren aan toe en roer alles goed door elkaar.
Roer het gepureerde fruit door het bloemmengsel samen met de rest van het gewelde fruit en roer dit alles tot een egaal mengsel.
Verdeel dit mengsel over de 15 vormpjes en bak de muffins gaar in 30 minuten tot ze mooi zijn gerezen en stevig aanvoelen.Controleer met een prikker,of de binnenkant gaar is.
Prik met een coctailprikker meerdere gaatjes in de bovenkant van de muffins en giet hier de rest van de alcohol over.Laat de muffins afkoelen.Je kunt ze nu tot een week bewaren in een luchtdicht afgesloten bak.

Glazuur.
Maak de cognacglazuur door de boter en de poedersuiker in de blender te doen tot er een mooi glad mengsel ontstaat.
Voeg er de roomkaas en de alcohol aan toe en roer alles kort door elkaar.Laat de boter afkoelen.Laat de boterglazuur staan tot je de muffins gaat serveren.

Smeer de boterglazuur lekker dik met een mes over de muffins en versier ze met de eetbare zilveren pareltjes.
Wanneer je het boterlaagje eenmaal heb aangebracht,zijn de muffins nog een week houdbaar in de koelkast.

KOOKTIP.
Hoe langer je het gedroogde fruit laat wellen in de drank,des te intenser de smaak uiteindelijk zal zijn.Ook als je de vruchten maar een uur laat wellen,zal dat te proeven zijn.Als je ze een maand laat staan,zal de smaak werkelijk indrukwekkend zijn.

Dus je kan alles op je gemak bereiden.

groetjes van Ann

2

Re: Kerstmuffins met cognac

dank je wel
ben het aan het overschrijven
lijkt me heel lekker