Onderwerp: Mississippi Mud Pie
Voor 8 personen, taartvorm 23 cm
De bodem
180 g bloem
1/2 tl zout
120 g koude roomboter, in blokjes
2-3 el ijswater
Voor de vulling
80 g pure chocolade
50 g roomboter
3 el suikersiroop of kandijstroop (schenkstroop zal ook wel werken)
3 eieren, losgeklopt
150 g lichte (lichtbruine dus) basterdsuiker
1 tl vanille-essence
Voor de garnering
120 g melkchocolade
3 dl slagroom, (fijne) suiker naar smaak
1. Verwarm de oven voor op 220C (ong. 200C hetelucht).
Zeef de bloem en het zout in een kom. Kneed dit mengsel met
de boter zo snel mogelijk tot een kruimelig deeg. Sprenkel
het ijswater erover met 1 el tegelijk en kneed het mengsel
met uw vingers of een vork tot een bal.
2. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak
en bedek er de ingevette taartvorm mee. Voorkom dat het deeg
scheurt. Snijdt het deeg langs de randen af en maak eventueel
met uw duimen een kartelrand.
3. Prik het deeg aan alle kanten in met een vork. Bak
het in 10-15 minuten goudbruin. Laat het in de vorm afkoelen.
4. Voor de vulling: smelt de chocolade met de boter
en suikersiroop in een hittebestendige kom boven een pan
sudderend water. Haal het mengsel van het vuur, laat afkoelen
tot lauwwarm en roer de eieren, suiker en vanille erdoor.
5. Zet de oven op 180C. Giet het chocolademengsel in
de taartvorm. Bak het geheel 35-40 minuten tot de vulling is
gestold. Laat de taart in de vorm afkoelen op een rooster.
6. Voor de garnering: Laat de chocolade in uw handen
(of KORT in de magnetron ) een beetje zacht worden.
Leg een vel bakpapier neer en haal een dunschiller langs de
chocoladereep zodat u korte, brede krullen krijgt. Leg deze
tot gebruik in de koelkast.
7. Klop de slagroom met suiker tot zachte pieken en
smeer hem uit over de taart, zodat de vulling bedekt is.
Garneer de taart met de chocoladekrullen.