1

Onderwerp: Friese Kersttaart (ook lekker als het geen kerst is)

http://i41.tinypic.com/ou4en9.jpg
nog sorry voor de slecht kwaliteit van de afbeelding!

Recept voor Friese Kersttaart (zie foto)

Lees eerst het gehele recept goed door voordat je eraan begint, want anders ga je zeker dezelfde fouten maken die ik heb gemaakt.

[b]Ingredi

Groetjes van Marleen

2

Re: Friese Kersttaart (ook lekker als het geen kerst is)

wat een lekker recept, ziet er jammie uit.

zal deze eens zeker gaan maken :)

3

Re: Friese Kersttaart (ook lekker als het geen kerst is)

Whoeiii dit ga ik maken voor mijn friese schoonfamilie :) (de familie van mijn vriend)

Head over heels in ♥ with cake ...
Bruidstaart Groningen

4

Re: Friese Kersttaart (ook lekker als het geen kerst is)

ehh ik zie alleen geen recept?
waar staat dat recept dan ik kan em nergens vinden.

Re: Friese Kersttaart (ook lekker als het geen kerst is)

ik ook niet  :s

Veel liefs Esther mv Nick en Sanne.

6

Re: Friese Kersttaart (ook lekker als het geen kerst is)

Bij de omzetting van het forum is wer wel meer verdwenen. Misschien kan je Marleen even mailen of ze het er nogmaals bij wil zetten.

If life gives you lemons, make lemoncurd.

7

Re: Friese Kersttaart (ook lekker als het geen kerst is)

Heeft iemand deze taart al eens gemaakt, en wil je het recept met me delen? Ik vind deze taart er heerlijk uitzien, maar het recept is verdwenen. Ik heb Marleen al eens gemaild, maar krijg geen antwoord. Zie nu pas dat ze ook sinds 2009 niet meer aktief is op het forum. Dus als iemand deze taart al eens heeft gemaakt, of misschien iemand uit Friesland. Kun/wil je het recept met ons delen?

Re: Friese Kersttaart (ook lekker als het geen kerst is)

ik houd me ook aanbevolen :Y

9

Re: Friese Kersttaart (ook lekker als het geen kerst is)

hallo ik heb even op google gezocht als je daar friese kersttaartrecept in toets dan zie je de beschijving ervan veel bakplezier


                                                        groetjes   alfien

10

Re: Friese Kersttaart (ook lekker als het geen kerst is)

Ik vermoed dat het dit recept is.
Klinkt lekker!

Benodigdheden:
- 400 gram bloem
- 1 mespuntje bakpoeder
- 4 zakjes vanillesuiker
- 1 bekertje crème fraîche
- 275 gram koude boter
- 100 gram suiker
- 1 mespuntje gemalen kaneel
- 5 deciliter slagroom
- 2 zakjes slagroom versteviger
- 450 gram pruimenjam
- kleine hoeveelheid gezeefde poedersuiker
Materialen
- oven
- 2 mengkommen
- Springvorm met een doorsnee van 28 cm
- 2 messen
- Taartrooster
- Spuitzak
- Stervormige spuitmond

Voorbereiding:
Verwarm de oven voor 200 - 225 graden C

Bereiding:
Zo maak je het deeg:
1. 250 gram bloem en 1 mespuntje bakpoeder mengen. Boven een mengkom zeven.
2. In het midden een kuiltje maken. 2 zakjes vanillesuiker, 1 bekertje crème fraîche en 175 gram koude boter (in blokjes) toevoegen. Vanuit het midden het mengsel snel tot een glad deeg kneden.
3. Is het deeg te zacht, voeg dan nog wat extra meel toe of het deeg nog even in de koelkast zetten.
4. Het deeg in 4 even grote porties verdelen.
5. Steeds een portie deeg op de ingevette bodem van een springvorm (diameter 28 cm) verdelen. Let erop dat het deeg aan de kant niet te dun is.
6. De deegbodem met een vork meerdere malen inprikken.
7. De Springvorm sluiten.

Zo maak je de kruimellaag:
1. 150 gram bloem, 75 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker en 1 mespuntje gemalen kaneel met elkaar mengen boven een mengkom.
2. 100 gram koude boter in kleine stukjes toevoegen.
3. De ingrediënten met de handen of met twee messen tot een kruimelmassa mengen.

Zo maak je de bodems:
1. Neem de springvorm met het deeg erin. (als het goed is heb je bij punt 7 van " zo maak je het deeg" heb je het deeg al meerdere malen met een vork ingeprikt en is de springvorm gesloten)
2. Neem nu de mengkom met de kruimelmassa.
3. Strooi met de hand 1/4 deel van de massa op het deeg in de springvorm.
4. Doe de vorm in de oven zo'n 15 minuutjes op 200 graden
5. De bodems direct na het bakken van de springvormbodem afhalen en laten afkoelen op een taartrooster.
6. Herhaal dit met alle porties, zodat je uiteindelijk 4 gebakken bodems hebt.

Zo maak je de vulling:
1. 5 deciliter slagroom 1/2 minuut kloppen.
2. 25 gram suiker, 2 zakjes slagroomversteviger en 1 zakje vanillesuiker erdoor strooien. De slagroom stijfkloppen.
3. De slagroom in een spuitzak met een stervormige spuitmond doen.
4. De 3 bodems eerst steeds met 1/3 van de jam bestrijken.
5. De slagroom erover spuiten.
6. Zet alle bodems op elkaar om zo een geheel te vormen (zoals op de foto)

Afwerking:
Strooi de kleine hoeveelheid poedersuiker over de taart om een beetje de stukjes te verhullen die niet helemaal 'zuiver' zijn.

Bewaren:
De taart op een koele plaats bewaren. (zelf heb ik de taart gewoon in de koelkast gezet en dat ging prima)


Groetjes Iris

"We zijn stuk voor stuk engelen met slechts 1 vleugel, en we kunnen vliegen door elkaar te omhelzen!"  Citaat L. de Crescenzo

11

Re: Friese Kersttaart (ook lekker als het geen kerst is)

Lijkt me inderdaad het juiste recept. Bedankt Iris. Ga het zeker proberen, alleen lijkt het me wel een bewerkelijjk recept, dus moet er een keer de tijd voor nemen.

12

Re: Friese Kersttaart (ook lekker als het geen kerst is)

Het recept met foto komt uit "De Bak encyclopedie"