Ik vermoed dat het dit recept is.
Klinkt lekker!
Benodigdheden:
- 400 gram bloem
- 1 mespuntje bakpoeder
- 4 zakjes vanillesuiker
- 1 bekertje crème fraîche
- 275 gram koude boter
- 100 gram suiker
- 1 mespuntje gemalen kaneel
- 5 deciliter slagroom
- 2 zakjes slagroom versteviger
- 450 gram pruimenjam
- kleine hoeveelheid gezeefde poedersuiker
Materialen
- oven
- 2 mengkommen
- Springvorm met een doorsnee van 28 cm
- 2 messen
- Taartrooster
- Spuitzak
- Stervormige spuitmond
Voorbereiding:
Verwarm de oven voor 200 - 225 graden C
Bereiding:
Zo maak je het deeg:
1. 250 gram bloem en 1 mespuntje bakpoeder mengen. Boven een mengkom zeven.
2. In het midden een kuiltje maken. 2 zakjes vanillesuiker, 1 bekertje crème fraîche en 175 gram koude boter (in blokjes) toevoegen. Vanuit het midden het mengsel snel tot een glad deeg kneden.
3. Is het deeg te zacht, voeg dan nog wat extra meel toe of het deeg nog even in de koelkast zetten.
4. Het deeg in 4 even grote porties verdelen.
5. Steeds een portie deeg op de ingevette bodem van een springvorm (diameter 28 cm) verdelen. Let erop dat het deeg aan de kant niet te dun is.
6. De deegbodem met een vork meerdere malen inprikken.
7. De Springvorm sluiten.
Zo maak je de kruimellaag:
1. 150 gram bloem, 75 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker en 1 mespuntje gemalen kaneel met elkaar mengen boven een mengkom.
2. 100 gram koude boter in kleine stukjes toevoegen.
3. De ingrediënten met de handen of met twee messen tot een kruimelmassa mengen.
Zo maak je de bodems:
1. Neem de springvorm met het deeg erin. (als het goed is heb je bij punt 7 van " zo maak je het deeg" heb je het deeg al meerdere malen met een vork ingeprikt en is de springvorm gesloten)
2. Neem nu de mengkom met de kruimelmassa.
3. Strooi met de hand 1/4 deel van de massa op het deeg in de springvorm.
4. Doe de vorm in de oven zo'n 15 minuutjes op 200 graden
5. De bodems direct na het bakken van de springvormbodem afhalen en laten afkoelen op een taartrooster.
6. Herhaal dit met alle porties, zodat je uiteindelijk 4 gebakken bodems hebt.
Zo maak je de vulling:
1. 5 deciliter slagroom 1/2 minuut kloppen.
2. 25 gram suiker, 2 zakjes slagroomversteviger en 1 zakje vanillesuiker erdoor strooien. De slagroom stijfkloppen.
3. De slagroom in een spuitzak met een stervormige spuitmond doen.
4. De 3 bodems eerst steeds met 1/3 van de jam bestrijken.
5. De slagroom erover spuiten.
6. Zet alle bodems op elkaar om zo een geheel te vormen (zoals op de foto)
Afwerking:
Strooi de kleine hoeveelheid poedersuiker over de taart om een beetje de stukjes te verhullen die niet helemaal 'zuiver' zijn.
Bewaren:
De taart op een koele plaats bewaren. (zelf heb ik de taart gewoon in de koelkast gezet en dat ging prima)
Groetjes Iris
"We zijn stuk voor stuk engelen met slechts 1 vleugel, en we kunnen vliegen door elkaar te omhelzen!" Citaat L. de Crescenzo