1

Onderwerp: bloem of zelfrijzend bakmeel?

Als er in een recept staat dat je bloem moet gebruiken, twijfel ik altijd of je dan bloem moet gebruiken of zelfrijzend bakmeel. Ik heb bijvoorbeeld nu 2 pakken Patisserie bloem van Sourby staan. Op de zijkant van het pak staat dat je gist moet gebruiken. Bij de recepten waar staat dat je bloem moet gebruiken staan dan niet dat je gist moet gebruiken. Daarom twijfel ik of ik zr bakmeel moet gebruiken, want daar zit toch al gist in? Kan iemand mij helpen? Ik heb hiervoor altijd de biscuitmixen van de website gebruikt, dus dat was makkelijk. Maar wil nu wel graag de pakken van Sourby proberen. Ik heb ook wel gist in huis (droog) maar het best bewerkelijk.

groetjes marije

De Taartatelier en workshopruimte in Deventer, Zutphen, Apeldoorn en Raalte (Lettele, spanjaardsdijk 92B). http://www.zoetenzodeventer.nl. en  https://www.facebook.com/ZoetenZoDeventer

2

Re: bloem of zelfrijzend bakmeel?

Nou, als er bloem staat in recepten gebruik ik bloem en als er zelfrijzend bakmeel staat, gebruik ik zelfrijzend bakmeel :) Het is toch afhankelijk van het recept en het zijn twee verschillende producten. Niet alles waar bloem in gaat heeft ook gist (of bakpoeder) nodig hoor.

Voorbeeld: het recept van basis voor taart van deze site (zie links 'recepten'), daar gaat gewoon bloem in :) (er staat er hier nu weer eentje in de oven :P )

Maar het zal wel iets van suiker zijn - Bløf
Happy Baking, webwinkel en winkel in Den Haag

3

Re: bloem of zelfrijzend bakmeel?

ik zeg bakpoeder!

Volgens mij is gist meer iets voor als je brood bakt, ook wel een middel om te laten rijzen, maar dat moet dan voordat je het afbakt. Met bakpoeder rijst het tijdens het bakken......

ff een zakje erbij gepakt.... er staat dus op: geeft een optimaal rijs-resultaat aan bijv. appeltaart, cake en koekjes.

Een zakje a 16 gram is voor ca 500 gr. bloem.
Als ik cake maak dan doe ik er zelfs wel iets extra bij mag best meer rijzen toch?

groetjes...
KiT

er is altijd wel een reden voor taart

4 Laatst bewerkt door Marije (12-01-2007 13:53)

Re: bloem of zelfrijzend bakmeel?

@marianne: Ja logisch eigenlijk :s. (Ik ben een echte weegschaal, dus ja dan sta je daar te twijfelen en doe je toch de verkeerde erin :( .)
@Kit: gebruik je dan altijd bakpoeder? Ik heb dat wel eens in een chocoladetaart gedaan, tip van iemand van dit forum.
Ik vraag me eigenlijk af: waardoor rijst een biscuit dan als je er geen bakmeel/gist doorheen doet? door de eieren. Want het rijst toch wel? Tja een beetje eigenwijs ben ik ook wel O-). Ik denk inderdaad dat de gist voor brood bakken is, daar gebruik ik het ook altijd voor.

groetjes marije
ps. ik ga vanmiddag toch maar gewoon bloem gebruiken ( ;) marianne)

De Taartatelier en workshopruimte in Deventer, Zutphen, Apeldoorn en Raalte (Lettele, spanjaardsdijk 92B). http://www.zoetenzodeventer.nl. en  https://www.facebook.com/ZoetenZoDeventer

5

Re: bloem of zelfrijzend bakmeel?

Marije schreef:

ps. ik ga vanmiddag toch maar gewoon bloem gebruiken ( ;) marianne)

Goedzo ;)

Ik moet eerlijk toegeven hoor, ik heb ook wel eens gedacht: weet je wat, ik doe er wat bakpoeder door, wie weet rijst het dan hoger. Dat was bij cakejes geloof ik. Maar het verschil was zo klein, dat kon ook toeval zijn, dus ik heb het bij

Maar het zal wel iets van suiker zijn - Bløf
Happy Baking, webwinkel en winkel in Den Haag

6

Re: bloem of zelfrijzend bakmeel?

Ik zou het niet moeilijker maken dan het is en gewoon de mix van de webshop gebruiken. Dan heb je het probleem niet.

groeten Annemieke
Cake It

7

Re: bloem of zelfrijzend bakmeel?

Wat Annemieke doet doe ik tegenwoordig ook (Als ik nog genoeg heb!). Ik heb dus nog wel bakpoeder staan maar gebruik dat dus niet zo heel veel meer. (Als alternatief voor zelfrijzend bakmeel is dus bloem met bakpoeder.) Beter (eigenlijk ook lekkerder) is dus gewoon de mix van de webshop, scheelt een hoop extra gedoe vind ik zelf.

In de biscuitmix zit als het goed is ook bakpoeder dat zorgt, mede met de eieren voor het rijsen van het deeg.

Vooralsnog gebruik ik voor recepten die ik wil volgen gewoon bloem als er bloem staat en zelfrijzend bakmeel als er zelfrijzend bakmeel staat hoor. (maar als je geen zelfrijzend bakmeel hebt is bloem met bakpoeder een goed alternatief) Als je alleen zelfrijzend bakmeel hebt en het recept zegt bloem dan zou ik toch naar de winkel gaan (of het een andere keer maken).

Snappen we het nog :s

greetsz KiT

er is altijd wel een reden voor taart

8

Re: bloem of zelfrijzend bakmeel?

ik snap het helemaal :)
groetjes marije

De Taartatelier en workshopruimte in Deventer, Zutphen, Apeldoorn en Raalte (Lettele, spanjaardsdijk 92B). http://www.zoetenzodeventer.nl. en  https://www.facebook.com/ZoetenZoDeventer