1

Onderwerp: welke kleurstoffen?

Hallo allemaal

Het 'taarten maken' is voor mij eigenlijk helemaal nieuw (hoewel, ik bak wel eens een appeltaart, of een worteltaart, maar met decoreren, dat is echt nieuw voor mij).

Morgen voor sinterklaas wilde ik het pietenkasteel gaan maken. We hebben een leuke bakvorm gekocht in de vorm van een kasteel, en middels gekleurd marsepein wilde ik daarom heen gaan decoreren (water, struikjes, en dan wat plastic pietjes er tussen).

Twee weken geleden heb ik een 'try out gemaakt'. Het was hartstikke leuk geworden. In plaats van marsepein gebruikte ik van die gekleurde 'suikerklei' (icing?). Dat werd me geadviseerd bij de molen, waar ik vaker brood en cake mix koop.
Maar.... diezelfde avond krijgt mijn zoon van 4 overal uitslag (en hij had nogal wat 'blauw water'gegeten). Netelroos. Ik ging dus eens op de verpakking kijken van mijn 'suikerklei' en legde dat naast een boekje "wat zit erin mijn eten (over additieven en mogelijke gevolgen daarvan) en zag dat de kleurstoffen (rood, geel en vooral blauw) uiteraard chemisch, maar ook erg schadelijk zijn, en dus netelroos kunnen veroorzaken.

Ik zit nu dus enerzijds in dubio of ik deze gekleurde suiker nog wel zal gaan gebruiken. Anderzijds, heb ik ik het maken van mooie taarten een leuke nieuwe hobby gevonden, en zou ik dat graag vaker doen. Maar mijn vraag aan jullie is daarom, wat voor kleurstoffen gebruiken jullie, en zijn er ook mogelijke meer natuurlijke kleurstoffen ? (ik zag al een onderwerp hierover voorbij komen, kleurstoffen uit de toko, maar daar waren jullie in de regel niet erg over te spreken).

Ik ben benieuwd naar de reactie!

Met vriendelijke groet,

Etty Wielenga

2

Re: welke kleurstoffen?

Met natuurlijke kleurstoffen heb ik, behalve met geel, niet zulke goede ervaringen.
Ik heb wat uit Amerika besteld, maar echt onder de indruk van de kleuren was ik niet. Hemelsblauw werd een grijze regenhemel, aardbeirood leek meer op een wel h

Maar het zal wel iets van suiker zijn - Bløf
Happy Baking, webwinkel en winkel in Den Haag

3

Re: welke kleurstoffen?

Ik gebruik kleurstof van wilton, die nu in de aanbieding is.
Nog niemand tegen gekomen die er niet tegen kon.
Ik weet niet welke kleurstof je gebruikt hebt?

Re: welke kleurstoffen?

Hoi Etty!

Op de vrije school zijn ze ook niet zo dol op kleurstoffen en heb ik dus wat geexperimenteerd met natuurlijke kleurstoffen, je kan kijken bij dit topic hoe het geworden is, al moet ik wel opbiechten dat het rood wel chemisch is...

De kleuren die vrij gemakkelijk zijn, zijn groen (kleurstof uit bladeren chorofyl), geel (saffraan), bruin (cacao) en zwart/grijs met norit. Rood maken ze van cochenille (dat zijn rode kevertjes gemalen) en die zijn ook niet zo gezond.

Blauw is er lastig geloof ik..

Ik ben wel benieuwd naar de kleurstoffen van Marian..

Taartvoorbeeld:
http://www.deleukstetaarten.nl/forum/vi … p?id=13239

Groetjes!
Nelleke