Onderwerp: Praline taart
Taart bodem.
150 gr bloem
20 gr. cacaopoeder
1 flinke theelepel bakpoeder
6 eieren
120 gr. suiker
60 gr boter
Taartsiroop
150 ml water
1 theelepel suiker
60 ml rum
tussenlaag
250 gr sinaasappeljam
Chocolade mousse
400 gr pure chocolade
2 eieren
2 dooiers
400 ml slagroom
20 ml rum
garnering
cacaopoeder
sprinvorm van 28 cm
baktijd
electrisch 180 gr 25 min
gas 2-3 25 min
Hete lucht 170 gr. 23 min.
Bereiding
Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.Meng bloem,cacaopoeder en bakpoeder.Klop de eieren en de suiker met een garde eerst warm aubain-marie en daarna koud en luchtig met een mixer.Schep het bloemmengsel erdoor en voeg tenslotte de warme vloeibare boter toe.Schep het deeg in de vorm em bak het in de voorverwarmde oven.
Meng. het water,de suiker en de rum voor taartsiroop.
Snij de afgekoelde chocoladebodem tweemaal overlangs door.Leg het onderste deel op een schaal en maak het goed vochtig met de taartsiroop.Strijk er sinaasappeljam op.
Smelt voor de chocolademousse de chocolade au bain-marie of in de magnetron
Klop de eieren en de dooiers eerst met een garde warm au bain-marie en daarna koud met een mixer.
Klop de slagroom stijf zonder suiker.
Giet de rum in de chocolade en roer het mengsel glad met wat slagroom.Warm het eventueel opnieuw een beetje op op het fornuis.
Schep de eiermassa en de slagroom erdoor en roer het geheel glad.
Strijk wat chocolade mousse op de onderste bodem.Snij het bovenste bovenste deel van de bodem in vier stukken.Leg drie delen flink doodrenkt naast elkaar op de taart en smeer er chocolademousse over.
Leg het vierde deel er in het midden bovenop.Dek het geheel af met de middelstebodem.Schep de resterende chocolademousse erop en strijk die zo uit dat de taart mooi koepel vormig wordt.
Trek met een mes wat reïef op het oppervlak.
Plaats de taart drie uur op een koele plek en zeef er zachtjes cacaopoeder over.