1

Onderwerp: Sinterklaaskoeken

Ze zijn reeds overal bij de bakker te krijgen
maar deze kunt U best  zelf en niet duur

1 kilogram bloem
250 gr smeerboter(niet uit koelkast alle ingredienten op kamertemperatuur)
3 eiers
dan samen doen
1 klein kopje melk
1 klein kopje water
2 pakjes gist van 40 gr (verse)
28-30 klontjes suiker dit samen tot gist vermengt is
dit alles samen doen bij de bloem eiers en boter
goed kneden in keukenrobot
laten rusten 1 uur tot 1uur30
uitrollen tot 1 cm dikte
en dan vormpjes maken
opnieuw half tot 1 uur laten rusten
in voorverwarmde oven de gerezen koeken eerst bestrijekn met eigeel
of heb U geen meer over geen paniek een restje koffie kan ook
op 220 graden circa 15 minuten bakken
en de koeken zijn zeer licht en zeker 3 -4 cm hoog
succes gegarandeerd en laat iets weten

Kan me iemand recept van stevige slagroom geven
Mislukt bijna altijd wordt NIET stijf
alvast bedankt

2

Re: Sinterklaaskoeken

klinkt een beetje als gewone koekjes toch? wat is hier sinterklaasigs aan dan? zullen vast lekker zijn.

slagroom moet in een koude vetvrije kom. dus als je niet zeker weet of ie vetvrij is, met heel heel water en afwasmiddel afwassen. goed afdrogen en in de koelkast doen.
bakje slagroom erin met een beetje suiker en mixen maar! bij mij wordt het boter als ik niet op let.

3

Re: Sinterklaaskoeken

zakje klopfix gebruiken?!

4

Re: Sinterklaaskoeken

chantal1980 schreef:

klinkt een beetje als gewone koekjes toch? wat is hier sinterklaasigs aan dan? zullen vast lekker zijn.

Sinterklaaskoeken zijn een plaatselijke West-Vlaamse specialiteit, vooral in het zuiden van de provincie.
Het gaat om koeken van een soort briochedeeg, vaak ook met wat kaneel erin. Worden gebakken van oktober tot januari, zo ongeveer. En dan vind je die overal bij de bakker.
Maar alleen in een klein deel van Vlaanderen gekend dus. Dat heb ik gemerkt toen ik in Leuven studeerde, daar wist niemand wat ik bedoelde als ik hierover sprak.

En rowdyke, stijve slagroom? Mijn tip zijn de blauwe potjes van Inex, en die dan even in de diepvries zetten voor je begint te kloppen. Mislukt bij mij nooit.

5

Re: Sinterklaaskoeken

O Dankuwel
zal deze slagroom deze week nog halen en uitproberen
bedankt he

6

Re: Sinterklaaskoeken

ik heb altijd slagroom uit die kartonnen pakjes.
Slagroom in schaaltje doen. Die schaal in een bak/schaal met koud water zetten.
1 zakje extra klopfix als de voorgeschreven hoeveelheid. Suiker naar smaak
en mixen maar. Gaat altijd goed.

Stap binnen in een wereld vol taart
http://www.taartwereld.nl  |  http://taartwereld.blogspot.com/

7

Re: Sinterklaaskoeken

rowdyke schreef:

Ze zijn reeds overal bij de bakker te krijgen
maar deze kunt U best  zelf en niet duur

1 kilogram bloem
250 gr smeerboter(niet uit koelkast alle ingredienten op kamertemperatuur)
3 eiers
dan samen doen
1 klein kopje melk
1 klein kopje water
2 pakjes gist van 40 gr (verse)
28-30 klontjes suiker dit samen tot gist vermengt is
dit alles samen doen bij de bloem eiers en boter
goed kneden in keukenrobot
laten rusten 1 uur tot 1uur30
uitrollen tot 1 cm dikte
en dan vormpjes maken
opnieuw half tot 1 uur laten rusten
in voorverwarmde oven de gerezen koeken eerst bestrijekn met eigeel
of heb U geen meer over geen paniek een restje koffie kan ook
op 220 graden circa 15 minuten bakken
en de koeken zijn zeer licht en zeker 3 -4 cm hoog
succes gegarandeerd en laat iets weten

Kan me iemand recept van stevige slagroom geven
Mislukt bijna altijd wordt NIET stijf
alvast bedankt

Hoi, kan het ook met droge gist en hoeveel mag ik dan gebruiken voor deze hoeveelheid bloem
Groetjes
Oja, voor de kopjes enig idee hoeveel ml ?

8

Re: Sinterklaaskoeken

Met aangevette slagroom krijg je lekkere en stevige slagroom! Recept staat hiernaast in de oranje balk.